Asuntokauppa koronaviruksen aikana

Asuntokauppa koronaviruksen aikana – Suomessa kauppa käy turvallisesti viranomaismääräysten mukaan

Asuntoesittelyt

Asuntoesittelyissä noudatetaan äärimmäistä huolellisuutta ja paikalle ei voi tulla, mikäli kärsii flunssan oireista tai mikäli on karanteenin alainen. Riskiryhmien tulee käyttää tarkkaa harkintaa kaikessa kanssakäymisessä. Pyydämme huomioimaan, että Valtioneuvosto on 16.3.2020 velvoittanut yli 70-vuotiaat pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, eli pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Esittelyssä toimitaan siten että mikäli mahdollista mihinkään ei kosketa ja käsihygieniasta huolehditaan erityisen tarkasti. Ole yhteydessä välittäjääsi ennen mahdollista kohtaamista ja neuvottele tapauskohtaisesti, miten menetellään.

Yleisnäytöt mahdollisia 1.6. alkaen – turvallisesti
Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL on ohjeistanut jäseniään asuntoesittelyistä. Kokoontumisrajoitusten lieventyessä voidaan yleiset esittelyt aloittaa, mikäli se on turvallisuus huomioiden mahdollista. Edelleen asuntoesittelyissä noudatetaan tiukkaa käsihygeniaa ja suojaudutaan, jotta tartuntariskiä vältetään. Hengityssuojaimen käyttö on merkki vastuullisuudesta ja välittäjän työturvallisuudesta. Mikäli sinulla on hengitystieoireita tai epäilyksiä tartunnasta, ei näytölle voi tulla. Välittäjään on edelleen syytä olla yhteydessä ennen esittelyyn tuloa ja keskustella halutaanko tulla yleisesittelyyn vai järjestää yksityisesittely.

Nyt on hyvä aika laittaa asuntosi myyntiin. Ostajien kiinnostus asuntoihin on näkynyt voimakkaana liikenteen lisääntymisen asuntojen myyntisivustoilla. SKVL:n kokeneet ja ammattitaitoiset välittäjät hoitavat asuntosi myynnin turvallisesti. Poikkeusolojen aikana SKVL:n jäsenet ovat turvallisesti myyneet selvästi enemmän asuntoja kuin välistysala keskimäärin. Ota yhteys paikalliseen asiantuntijaasi www.skvl.fi.

Sähköiset etätyökalut kiinteistönvälittäjien käytössä

Myyntitoimeksiantojen tekemiseksi välittäjillä on käytössään sähköisiä työkaluja, joilla suurin osa toimeksiannon asiakirjoista voidaan täyttää ja allekirjoittaa etänä. Välittäjän lakisääteinen selonottovelvollisuus edellyttää, että myytävässä kohteessa tehdään katselmus, jonka suorittaa välittäjä. Toimeksiantajan ei tarvitse välttämättä olla paikalla ja kaikki kommunikaatio voidaan hoitaa puhelimitse ja sähköisillä apuvälineillä.

Ostotarjouksen tekeminen on myös mahdollista sähköisesti. Pyydämme huomioimaan, että ostajan tulee tutustua kohteeseen myös paikan päällä ennen tarjouksen tekoa. Halutessasi tehdä ostotarjouksen ole suoraan yhteydessä asuntoa myyvään välittäjään sopiaksesi seuraavat askeleet.

Kaupanteko onnistuu nykyään myös joissakin tapauksissa käyttäen sähköisiä allekirjoituksia. Mikäli asuntokauppa tehdään paikan päällä pankissa suosittelemme vähentämään kontaktin määrää käyttämällä valtakirjoja, jotta lähikontaktien määrää voidaan pitää mahdollisimman pienenä. Varmista välittäjältäsi käytettävissä olevat vaihtoehdot ja myös pankin konttorin aukioloajat sekä mahdolliset poikkeukset toimintatavoissa.

Asuntokauppa käy poikkeusoloissakin turvallisesti

Suomen Kiinteistönvälittäjät haluaa rauhoittaa asuntokaupan osapuolia välttämään äkillisiä päätöksiä ja suuria pelkoja markkinan mullistumisesta. Asuntokauppa käy poikkeusoloissakin turvallisesti. Asuntomarkkinoilla tulee luonnollisesti näkymään rauhoittumista ja kauppojen määrän väliaikaista vähenemistä. Asunnonvaihtotarve on kuitenkin suurimmilta osiltaan ihmisen elämän kiertokulkuun perustuva toimi. Kaikessa asunnonvaihtoon liittyvässä ole yhteydessä paikalliseen SKVL jäsentoimistoon ja tue paikallista yrittäjää.
Löydät paikallisen Suomalaisen yrittäjän ja välitysyrityksesi täältä.


Lue myös:

Löydä Sinun kiinteistönvälittäjäsi

Valitse paikallinen ja kotimainen yrittäjä lähes viidensadan SKVL:n jäsentoimiston joukosta!

Etsi lähin välittäjäsi

Hae paikkakuntasi, niin saat esiin alueesi parhaiten tuntevat kiinteistönvälittäjät.