Milloin on oikea aika myydä asunto?

Oikea aika asunnon myyntiin on asia, joka mietityttää monia asunnon myyjiä, ja jota usein kiinteistönvälittäjiltä kysytään. Vuodenaikojen tai kuukausien sijaan asunnonvaihtoon vaikuttavat kaikkein eniten ostajien yksilölliset tarpeet.

Elämäntilanne vaikuttaa ostopäätökseen

Luonnollisesti jokainen asunnon myyjä haluaa, että oma asunto on myynnissä parhaana mahdollisena aikana, jolloin potentiaalisia ostajia liikkuu markkinoilla mahdollisimman paljon. Perinteisesti on ajateltu, että kevät on asunnonvaihdon kulta-aikaa, sillä lisääntyvä valoisa aika saa ihmiset liikkeelle ja asuntoa etsimään. Onkin totta, että esimerkiksi omakotitaloille ja vapaa-ajan asunnoille riittää keväisin ja alkukesästä erityisen paljon kysyntää, kun ihmiset innostuvat suunnittelemaan oman pihan tai kesämökin hankkimista.

Asunnon ostamispäätös lähtee kuitenkin ennen kaikkea ihmisten omista, yksilöllisistä tarpeista. Usein asunnonvaihdon taustalla ovat sellaiset seikat, jotka eivät riipu vuodenajoista: perheenlisäys, uusi työpaikka, ero tai muu elämäntilanteen muutos saavat ihmiset suunnittelemaan asunnon vaihtoa, ja tällaiset muutokset voivat tapahtua mihin aikaan vuodesta tahansa. Siksi asuntomarkkinoilla riittää ostajia ympäri vuoden, eikä yksiselitteisesti ”oikeaa” tai ”väärää” aikaa asunnon myynnille ole.

Haluaisitko tietää miten kysyntä on muuttumassa juuri sinun alueellasi?

Käy markkinatilanne läpi paikallisen välittäjän kanssa!

Loma-aikojakaan ei turhaan kannata kavahtaa, sillä monelle ostajalle lomakausi on itse asiassa loistavaa aikaa asunnon etsimiseen: asuntoilmoitusten selailuun on kerrankin kunnolla aikaa, ja asuntonäytöillekin on helpompaa järjestää sopiva hetki. Erityisesti lapsiperheet saattavat olla liikkeellä asuntomarkkinoilla erityisesti kesälomien aikaan, sillä näin uuteen kotiin asettuminen onnistuu mukavasti ennen koulujen alkamista. Asuntoilmoitusten keskittyminen yhä enemmän internetiin puolestaan takaa, että ostajat voivat tutustua myytäviin asuntoihin missä vain ja milloin vain.

Kutsu välittäjä arviokäynnille

Asunnon kiinnostavuuteen asuntomarkkinoilla vaikuttavat ennen kaikkea kohteen ominaisuudet, kuten kunto, sijainti tai mahdolliset tulevat remontit. Vuodenaikojen vaihteluiden sijaan tärkein asunnon myyntiin vaikuttava tekijä onkin asunnon hinnan arvioiminen näiden kriteerien mukaan. Hinta-arvion muodostamiseen vaikuttaa asunnon ominaispiirteiden lisäksi myös sen hetkinen markkinatilanne. Hinta-arvion muodostamisesta voit lukea lisää täältä: Mihin asunnon hinta-arvio perustuu?

Kiinteistönvälittäjä on asuntokaupan asiantuntija, jolle asuntomarkkinoiden seuraaminen on olennainen osa toimenkuvaa. Paikallinen kiinteistönvälittäjä tuntee alueen asuntomarkkinat, hintakehityksen ja tulevaisuuden näkymät ja juttelee niistä mielellään kanssasi maksuttomalla arviokäynnillä. Samalla saat oivallisen tilaisuuden tutustua välittäjään ja pohtia, olisiko juuri hän oikea ihminen välittämään sinun kotiasi. Lue lisää kiinteistönvälittäjän valinnasta täältä!

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry on kiinteistönvälitysalan yrittäjien palvelu- ja edunvalvontajärjestö. Verkostomme kattaa yli 500 paikallista kiinteistönvälitystoimistoa ympäri Suomen.