Onko mielessäsi uudiskohteen ostaminen?

Uudiskohteiden kysyntä kasvaa jatkuvasti, ja monen mielestä uudiskohde on houkutteleva vaihtoehto vaikkapa ensiasunnoksi. Vasta valmistunut tai vielä rakenteilla oleva uusi koti tarjoaa huoletonta asumista vuosiksi eteenpäin.

Mitä tarkoitetaan uudiskohteella?

Uudiskohteella voidaan tarkoittaa sellaista myytävää kohdetta, joka on juuri valmistunut tai vasta rakenteilla. Uudisasuntoja nousee erityisesti kasvukeskuksiin, joissa asuntojen kysyntä on muutenkin suurta. Uudiskohde voi olla niin omakotitalo, paritalo kuin kerros- tai rivitalokin. Yksi yleinen uudisrakentamisen tyyppi on erillistalo, joka on ikään kuin omakotitalo- ja rivitaloasumisen välimuoto: itse asuinrakennukset ovat erillisiä, mutta ne kuuluvat osaksi asunto-osakeyhtiötä.

Uudiskohteet herättävät kiinnostusta erityisesti huolettomuutensa takia: uudessa kodissa ei tyypillisesti tarvitse huolehtia remonteista moneen vuoteen, ja täysin uuteen kotiin on helppo muuttaa. Uudiskohteen kaupassa tärkeitä käsitteitä ovat velaton hinta, myyntihinta sekä velkaosuus. Nämä käsitteet ilmoitetaan aina erikseen uudiskohteiden myynti-ilmoituksissa. Usein ostaja pääsee myös mukaan vaikuttamaan rakenteilla olevien uudiskohteiden sisustus- ja materiaalivalintoihin, ja lisäksi kohteeseen voi teettää erilaisia lisä- ja muutostöitä, jotka tulee tilata ja maksaa erikseen. Muutostöistä ja muista käytännön seikoista kannattaa kysyä lisätietoja kiinteistönvälittäjältä.

Ennakkomarkkinointi ja varausmaksu

Joskus uudiskohde voi olla niin sanotussa ennakkomarkkinoinnissa. Ennakkomarkkinoinnin tarkoituksena on selvittää, millainen kysyntä mahdollisesti rakennettavalla uudiskohteella olisi ostajien keskuudessa. Tällöin rakentaminen saatetaan aloittaa vasta siinä vaiheessa, kun tietty osa suunnitelluista huoneistosta on varattu. Ennakkovarauksen yhteydessä voidaan ottaa varausmaksu, joka lasketaan myöhemmin, kaupan toteutuessa, osaksi kauppahintaa. Pelkkä ennakkovarausmaksun maksaminen ei vielä sido ostajaa, ja varausmaksu voidaan palauttaa ilman sanktioita, mikäli varaus myöhemmin peruuntuu.

Ostajan oikeudet ja rakentamisajan suoja

Usein uudiskohteiden myynti-ilmoituksissa voi esiintyä sana RS-kohde. RS-järjestelmän tehtävänä on tarjota ostajalle suojaa siinä tapauksessa, jos kohteesta tehdään sitovat kaupat jo ennen valmistumista. Sen mukaan rakennuttajan on esimerkiksi asetettava yhtiön ja osakkeenostajien hyväksi tietyt vakuudet, joiden tehtävänä on turvata kohteen valmistuminen myös silloin, jos rakennuttaja joutuu maksuvaikeuksiin. Lisäksi perustajaosakkaan tulee huolehtia, että lain edellyttämät osakeyhtiötä ja rakentamishanketta koskevat turva-asiakirjat luovutetaan säilytettäviksi pankkiin tai aluehallintovirastoon.

Kysy lisää välittäjältä!

On hyvä huomioida, miten uudiskohteen ostaminen eroaa käytetyn asunnon ostamisesta, ja kuinka myyntiprosessiin vaikuttaa myös esimerkiksi se, onko kohde vielä rakenteilla vai jo muuttovalmis. Jos löydät sinua kiinnostavan uudiskohteen, kannattaa olla rohkeasti yhteydessä kohteen välittäjään: hän kertoo sinulle mielellään tarkemmin, miten uudiskohteen varaaminen ja maksaminen järjestyvät, ja missä vaiheessa kotiin on mahdollista muuttaa.

Uusi vai uudenveroinen koti?

Uudiskohdetta ostaessasi voit olla varma, että pääset muuttamaan kotiin, jossa kalusteet ja laitteet ovat tuliteriä ja pinnat hohtavat uutuuttaan. Kannattaa myös ottaa huomioon, että uudiskohteiden lisäksi myynnissä on myös paljon koteja, jotka ovat vain muutaman vuoden vanhoja ja edelleen uudenveroisia. Toisaalta vanhempikin kohde voi olla varustukseltaan uutta asuntoa vastaava, jos koti on vasta remontoitu ja siten ajanmukainen.

Etsi oma välittäjäsi täältä