Hinta-arvio on asuntokaupan keskeinen osa

Asunnon hinta-arvio lienee yksi asunnon myyjiä eniten mietityttävistä asioista. Hinta-arviolla onkin merkittävä rooli asuntokauppojen onnistumisessa ja asunnon myynnissä nopeasti.

Asunnon hinta-arvio on parasta jättää ammattilaisille, jotka osaavat ottaa huomioon kaikki hintaan vaikuttavat seikat. Pätevä kiinteistönvälittäjä osaa myös perustella hinta-arvion myyjälle.

Haluaisitko tietää miten kysyntä on muuttumassa juuri sinun alueellasi?

Käy markkinatilanne läpi paikallisen välittäjän kanssa!

Miksi hinta-arvio on niin tärkeä?

Asunnon hinta-arviolla ja pyyntihinnalla on valtava merkitys kiinteistökaupoissa. Kukaan ei halua myydä kotiaan alihintaan ja jäädä tappiolle. Liian korkea hintapyyntö taas karkoittaa ostajat, jolloin asuntoa on vaikea saada kaupaksi.

Joskus kiinteistönvälittäjä saattaa antaa liian korkean hinta-arvion toiveena saada toimeksianto. Kannattaa siis muistaa, että aina korkein arvio ei ole paras, ja pyytää välittäjää perustelemaan hinta-arvio.

Miten asunnon hinta-arvio tehdään?

Asunnon hinta-arvioon vaikuttavat lukuisat seikat. Kiinteistönvälittäjillä on käytössään hintaseurantapalvelu, josta he saavat tiedot vastaavien asuntojen toteutuneista hinnoista. Tilastot ovatkin merkittävä, joskaan eivät ainoa, osa hinta-arvion muodostamisessa. Toteutuneiden myyntihintojen lisäksi hinta-arvioon vaikuttavat alueen sillä hetkellä myynnissä olevien asuntojen pyyntihinnat, eli markkinoiden kilpailutilanne.

Lisäksi hinta-arviossa tulee ottaa yleinen hintakehitys, joka usein on suhteessa maan yleiseen taloustilanteeseen. Suomessa asunnon maantieteellisellä sijainnillakin on merkittävä rooli asunnon arvon kannalta. Ammattimainen kiinteistönvälittäjä osaa huomioida yleisen hintakehityksen lisäksi alueellisen hintatason.

Ehkä vaikein osa asunnon hinta-arviota on asunnon ominaispiirteiden ja kunnon huomioiminen. Tässä kohtaa omistaja itse varsinkin voi erehtyä, sillä omaan kotiin liittyy aina tunnesiteitä ja omistaja tietää itse esimerkiksi paljonko rahaa on käyttänyt vuosien aikana kodin kunnossapitoon.

Ominaispiirteitä arvioidessa tulee ottaa huomioon monia seikkoja, kuten pohjaratkaisun toimivuus, säilytystila, asunnon materiaaliratkaisut, piha ja vaikkapa ikkunoista avautuva maisema. Kerrostaloasunnoissa hintaan voi lisäksi vaikuttaa esimerkiksi asuinkerros ja onko taloyhtiössä hissiä.

Asunnon kuntoa tarkastellessa pitää nykykunnon lisäksi huomioida mahdolliset tulevat remontit. Jos asunto kaipaa lähitulevaisuudessa isoa remonttia, on sen hinta-arvio pienempi kuin vastaavan asunnon, jossa remonttitarvetta ei ole tiedossa. Taloyhtiössä tulee huomioida myös taloyhtiön kunto.

Miksi hinnoittelurobotit eivät toimi?

Internetissä on nykyään tarjolla joukko asuntojen hinta-arviosivustoja. Hinnoittelurobotit perustuvat lähinnä tilastotietoihin, eivätkä ne osaa ottaa huomioon kaikkia hinta-arvioon tarvittavia seikkoja.

Hinnoittelurobottien on esimerkiksi mahdotonta ottaa huomioon asunnon erityispiirteitä ja kuntoa. Robotti ei tiedä, että kodistasi avautuu upea merinäköala tai olet käyttänyt rahaa remontoidaksesi asuntoasi laadukkailla materiaaleilla.

Hinnoittelurobottien arvioissa voi syntyä jopa 25 % heitto. Tämän vuoksi on parasta ja turvallisinta jättää hinta-arvion teko ammattilaisille. Pyydä kiinteistönvälittäjä hinta-arviokäynnille kotiisi ja pyydä häntä myös perustelemaan arvio.