27.08.2018

Ostajalle

Omistusasunnon asumiskulut? Mitä maksan asuntolainan lisäksi?

Oletko ostamassa ensimmäistä omistusasuntoasi etkä tiedä, mitä kaikkia asumiskuluja sinulle tulee? Asumismenoista ei kannata mennä hämilleen, mutta ne on hyvä tuntea ja budjetoida menot huolellisesti.

Asunnon hinnan ja lainanlyhennysten lisäksi tulevat asumismenot riippuvat ostamastasi asunnosta. Taloyhtiössä asuvalla on erilaisia kuluja kuin omakotitalon omistajalla. Tässä artikkelissa kerromme, millaisiin kuluihin asunnon omistajan tulee varautua.

Ostamassa ensimmäistä asuntoa?

Omistusasumisen kulut voivat mietityttää etenkin, jos pohdit ensiasunnon ostoa. Lue, mitä ensiasunnon ostajan kannattaa huomioida!

Taloyhtiössä maksat yhtiövastiketta

Taloyhtiöstä asunnon ostaessasi olet vastuussa yhtiövastikkeen maksusta. Yhtiövastike on maksu, joka muodostuu hoitovastikkeesta ja rahoitusvastikkeesta.

Hoitovastikkeella maksetaan taloyhtiön ylläpidosta aiheutuvia kustannuksia ja rahoitusvastikkeella taloyhtiön rakennus- ja remonttilainojen lyhennyksiä ja korkoja. Joskus rahoitusvastike on mahdollista maksaa pois kerralla asunnon oston yhteydessä, jolloin kuukausittain maksetaan vain hoitovastike.

Yhtiövastikkeen suuruus päätetään yhtiökokouksessa ja se määräytyy taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä määriteltyjen perusteiden mukaan.

Yhtiövastikkeen lisäksi taloyhtiössä voidaan kerätä erillisiä korvauksia esimerkiksi saunavuorosta tai autopaikasta. Nämä kulut ovat aina taloyhtiökohtaisia ja niistä kannattaa ottaa selvää ennen asuntokaupan viimeistelyä.

Sähkö-, vesi-, ja lämmityskustannukset

Omistusasunnon sähkö-, vesi-, ja lämmityskustannukset voivat olla merkittävä menoerä. Taloyhtiössä saattaa esimerkiksi olla erillinen vesimaksu, joka maksetaan joko kiinteänä kuukausimaksuna tai kulutuksen mukaan.

Lämmitysmuodon valinta on merkittävä asumiskulujen tekijänä. Eri lämmitysmuotoja ja niiden hintoja kannattaa vertailla etukäteen. Lisäksi asunnon energiatehokkuus ja asukkaiden kulutustottumukset vaikuttavat menoihin.

Jätehuolto

Taloyhtiössä jätehuolto sisältyy yhtiövastikkeeseen. Omakotitalon omistajana olet kuitenkin itse vastuussa jätehuollon järjestämisestä ja kustannuksista. Jätehuollon kulut voivat helposti unohtua budjetoidessa omistusasunnon hankintaa, mutta myös niihin kannattaa perehtyä etukäteen.

Vakuutukset ja verot

Kotivakuutus on jokaisen kodin perusturva. Vakuutus voi kattaa esimerkiksi tulipalon, vesivahingon tai varkauden aiheuttamia kuluja. Taloyhtiössä riittää yleensä irtaimiston vakuutus. Omakotitalossa itse rakennukselle täytyy ottaa vakuutus irtaimiston lisäksi.

Vakuutuksista kannattaa pyytää tarjouksia useilta vakuutusyhtiöiltä ja tehdä hintavertailua. Tutustu myös huolellisesti vakuutuksen ehtoihin, sillä niissäkin on eroja eri vakuutusyhtiöiden välillä.

Omakotitalon omistajan tulee myös varautua kiinteistöveroon. Vuosittaisen kiinteistöveron määrän päättää kunta ja se määräytyy maan ja rakennusten arvon mukaan.

Remonttikustannukset

Jokainen koti tarvitsee jossain vaiheessa pientä huoltoa tai isompiakin remontteja. Huolto- ja remontointikustannuksiin on myös hyvä varautua etukäteen.

Asuntosi korjaushistoriaan on hyvä tutustua, jotta osaat paremmin varautua mahdollisiin tuleviin korjaustöihin. Kysy asuntoon tehdyistä remonteista ja korjauksista kiinteistönvälittäjältäsi.