21.06.2018

Ostajalle

Vapaa-ajan asunnon tai mökin osto

Viime vuosi oli vapaa-ajan asuntojen osalta normaalia hiljaisempi, mutta tänä kesänä alkukesän hyvien säiden ennustetaan palauttavan mökkikaupan normaalille tasolle.

Vapaa-ajan asunnon tai mökin osto on kiinteistökauppaa siinä missä kodinkin osto. Avuksi kannattaa ottaa asiantunteva kiinteistönvälittäjä. Mökkikaupoilla on tärkeää tietää, mitä itse haluaa ja kuinka paljon on valmis panostamaan mökkiin ja mökkeilyyn.

Miksi ja millaisen mökin ostaisin?

Mökin ostoon liitetään helposti tunteita ja romanttisia mielikuvia. Ennen kuin säntää mökkikaupoille, kannattaa kuitenkin miettiä, miksi ja mihin käyttötarkoitukseen on ostamassa mökkiä. On hyvä esimerkiksi miettiä, kuinka paljon mökillä aikoo viettää aikaa, sillä se vaikuttaa siihen millaiseen mökkiin kannattaa panostaa. Jos mökillä viettää aikaa vain kesäisin ja lyhyitä aikoja, pienempi mökki voi riittää. Jos mökillä viettää paljon aikaa, ja myös talvisin, voi haluta enemmän tilaa ja paremmin varustellun mökin.

Mökkejä tai vapaa-ajan asuntoja on tarjolla paljon erilaisia. Mummonmökki maalla, perinteinen lautamökki veden äärellä vai huvila? Mummon mökit ovat tavallisesti kaikkein vaatimattomimmin varusteltuja ja sopivat lyhytaikaiseen käyttöön. Huvila voi puolestaan olla varusteltu moderneilla mukavuuksilla ja sopia hyvin myös talvikäyttöön. Vapaa-ajan asunnoksi ostetaan myös tavallisia asuntoja suosituista kohteista, kuten Hangosta. Tärkeää on tietää, mitä itse vapaa-ajan asunnolta haluaa, mitä mukavuuksia kaipaa ja kuinka paljon on valmis panostamaan mökkeilyyn.

Mistä hankin mökin?

Vapaa-ajan asuntoja ja mökkejä on tarjolla läpi Suomen. Tämän hetken suosituin alue on etelärannikko ja sen hyvin varustellut vapaa-ajan asunnot. Perinteiset mökkialueet, kuten Järvisuomi, Savo, Pohjois-Karjala ja Pirkanmaa kuitenkin myös nostavat suosiotaan.

Mökin paikan valinnassa on jälleen otettava huomioon omat toiveet ja tarpeet vapaa-ajan vieton suhteen. Haluatko mökin lähelle palveluita? Haluatko mökin veden ääreltä? Haluatko kalastaa? Haluatko mökin lomakeskuksesta, jossa on viihdykettä?

Kannattaa myös miettiä tarkkaan, kuinka kauas omasta kodista vapaa-ajan asunnon haluaa. Jos mökillä vierailee harvoin, mutta pitempiä aikoja, ei pitempi matka mökille haittaa. Jos mökillä käy usein lyhyitä aikoja, on lyhyempi etäisyys kodista hyväksi, jotta matkaaminen ei käy raskaaksi.

Mökin rahoitus ja lisäkulut

Mökin ostossa rahoitus poikkeaa hieman tavallisen asunnon ostosta. On erittäin suositeltavaa, että vapaa-ajan asuntoa ostaessa itseltä löytyy säästöjä. Lainaehdot ovat asiakaskohtaisia ja neuvoteltavissa, mutta yleensä laina-aika on tavallista asuntolainaa lyhyempi, noin 10 – 15 vuotta, ja hinnoittelu asuntolainoja korkeampi. Lainaehtojen neuvottelussa on oltava tarkka ja etukäteen kannattaa sopia esimerkiksi lyhennysvapaista kuukausista ja ennakkoon lainan lyhentämisen maksuttomuudesta.

Mökkien hintatasossa on myös paljon eroja. Vaatimattoman mummonmökin voi saada muutamalla kymmenellä tuhannella. Hyvin varusteltu vapaa-ajan asunto voi olla omakotitalon hinnoissa. Harva haluaa nykyään vapaa-ajan asunnoksi remonttikohdetta ja usein kaivataan hyvin varusteltua mökkiä tai loma-asuntoa, joiden hinnat ovat korkeammat kuin erämökin.

Itse mökin hinnan lisäksi tulee miettiä myös muita vapaa-ajan asunnon kustannuksia. Kauppahinnan lisäksi kuluja voi tulla erilaisista liityntämaksuista, esimerkiksi liittymisestä sähköverkkoon tai vesijohtoverkkoon. Lämmitysmaksut on myös huomioitava ja on hyvä muistaa, että jos mökki kuuluu vesijohtoverkkoon, siellä tulee pitää peruslämpöä läpi vuoden, jotta putket eivät jäädy talvella.

Vapaa-ajan asunnon tulee kuulua jätehuollon piiriin, vaikka siellä viettäisi vain osan vuodesta ja jätehuoltomaksuihin on hyvä tutustua ja varautua etukäteen. Kuluja voi liittyä myös mökkitien ylläpitoon.

Vapaa-ajan asunnoista on myös maksettava kiinteistöveroa, jonka suuruus on kunta- ja mökkikohtainen ja määräytyy mökin verotusarvon mukaan. Mitä paremmin varustelu ja uudempi mökki, sitä suurempi kiinteistövero. Mökin vakuutusmaksut voivat nousta mökin varustelusta riippuen satoihin euroihin vuodessa.

Mökin osto on kiinteistökauppaa

Vapaa-ajan asunnon tai mökin osto on kiinteistökauppaa, kuten pysyvän kodin ostokin. Avuksi on suositeltavaa ottaa ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä, joka ohjaa läpi kaupan, huolehtii tarvittavien tietojen ja asiakirjojen saannista sekä auttaa muissa kiinteistökaupan kiemuroissa.

Vapaa-ajan asuntoa ostaessa on selvitettävä samoja asioita kuin tavallisen asunnon ostossa. Kauppoja tehdessä on otettava selvää keneltä on ostamassa ja mitä. Tontin rajat on hyvä tarkistaa maastossa ja niiden tulee vastata karttaa. Selvitä kiinteistön velat ja rasitteet, esimerkiksi kulkeeko tontin läpi tie naapurin mökille.

Selvitä myös, mitä kiinteistön kylkiäisenä tulee. Tuleeko kaupan mukana oikeus vesialueeseen? Miten mökille kuljetaan? Kuuluuko venevalkama tai parkkipaikkaoikeus kauppaan? Kalastajan on myös hyvä selvittää, saako mökin yhteydessä olevalle vesistölle jokamiehen oikeuksia laajemmat kalastusoikeudet.

Kunnalta tulee selvittää alueen kaava- ja rakennuslupatilanne. Erityisesti, jos haluaa rakentaa vapaa-ajan asunnolle jonkin lisärakennuksen.

Vapaa-ajan asunnon ostossa on ostajalla myös sama selonottovelvollisuus kuin normaalissa asuntokaupassa. Maakaaren mukaan ostaja ei voi vedota sellaiseen virheeseen, jonka hän on tiennyt tai joka olisi voitu havaita kiinteistön tarkastuksessa ennen kauppaa. Myyjällä on vastaavasti oma selonotto- ja tiedonantovelvollisuus. Mökkikaupassa on hyvä selvittää muun muassa kuka mökin on rakentanut ja millaisista materiaaleista. Kuntotarkastus on suositeltavaa tehdä, kuten tavallisissa asuntokaupoissa.

Kun mökin tai vapaa-ajan asunnon ostossa on tarkkana, pitää huolen tarvittavien tietojen ja asiakirjojen hankinnasta ja miettii tarkkaan, mitä itse tarvitsee ja haluaa, voi mökkikaupoille suunnata turvallisin mielin. Näin pääset nauttimaan vapaa-ajastasi rennosti!