28.06.2020

Ostajalle

Mitä ostotoimeksianto tarkoittaa?

Ostotoimeksianto tarkoittaa, että asunnon tai kiinteistön ostaja käyttää kaupoissa kiinteistönvälittäjää. Kiinteistönvälittäjä poimii asiakkaalle toiveiden mukaisia vaihtoehtoja ja vastaa virallisten asiakirjojen laatimisesta sekä hintaneuvotteluista. Ostotoimeksiantoja tehdään vähemmän kuin myyntitoimeksiantoja, mutta ilmiö on yleistymässä.

Miksi käyttää kiinteistönvälittäjää asunnon ostossa?

1. Kiinteistönvälittäjä lievittää asuntokaupoista aiheutuvaa stressiä

Asuntokaupat voivat tuntua stressaavilta kiireen keskellä. Asunnon ostaminen vaatii paljon aktiivisuutta ja siihen sisältyy paljon täytettäviä asiakirjoja ja todistuksia, jotka voivat tuottaa päänvaivaa. SKVL:n jäsenyritysten kiinteistönvälittäjät käyttävät vain kuluttaja-asiamiehen hyväksymiä lomakkeita, jotka ovat varmasti ajantasaisia. Kiinteistönvälittäjä paneutuu sopivan kohteen etsimiseen ja lopulta kaupantekoprosessiin sataprosenttisella tehokkuudella. 

2. Kiinteistönvälittäjä ohjaa asiakasta oikeaan suuntaan

Kiinteistönvälittäjä on puolueeton osapuoli, joka tarjoaa suuntaa antavia neuvoja suuriin päätöksiin. Hyvän paikallistuntemuksen ja alueen toteutuneiden myyntihintojen avulla kiinteistönvälittäjä arvioi sopivan suuruuden ostotarjoukselle. Kiinteistönvälittäjä toimii välikätenä ostotarjouksen välittämisessä myyjälle ja varmistaa toimeksiantajan edun toteutumisen.

3. Kiinteistönvälittäjä vähentää asuntokaupan riskejä

Kiinteistönvälittäjä tekee asuntokaupoista turvallisemmat arvioimalla mahdolliset riskit. Asuntokaupoissa tulee harjoittaa varovaisuutta ennen kuin tekee sitovia päätöksiä. Tyypillisimpiä virheitä asunnon ostamisessa ovat asiakirjojen puutteellinen tutkiminen sekä kuntotarkastuksen teettämättä jättäminen. Omakotitaloa ostaessa vastuu rakenteellisista virheistä on välittäjällä, jos käy ilmi, että on menetelty virheellisesti. Taloyhtiön osakkaan vastuuta huojentaa se, että kunnossapitovastuu jakautuu taloyhtiön kanssa. 

4. Kiinteistönvälittäjä täyttää erikoisemmatkin toiveesi

Sopivan kohteen löytäminen voi tuottaa vaikeuksia, jos etsinnässä on jotain erikoisempia ominaisuuksia, kuten kattoikkuna, kakluuni tai kirjastohuone. Kun tekee ostotoimeksiannon, kiinteistönvälittäjä täyttää mahdollisuuksien mukaan toiveet, eikä omaa aikaa tarvitse käyttää kohtuuttomasti.

5. Kiinteistönvälittäjä löytää kohteita, jotka eivät ole julkisessa myynnissä

Kiinteistönvälittäjällä on usein tiedossa jo mahdollisia kohteita, mitkä voivat sopia toimeksiantajan toiveisiin. Välittäjän verkostojen avulla ostaja voi päästä käsiksi kohteisiin, jotka eivät ole edes julkisessa myynnissä. 

Ostotoimeksiannot – yleistyvä trendi

Ostotoimeksiantojen määrä on kasvanut jopa kolmanneksella viimeisen vuoden aikana. SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kertoo kasvun olevan erityisen voimakasta tiettyjen asuntotyyppien parissa – perheasunnoista on pulaa pääkaupunkiseudulla ja Oulussa.

– Eniten ostotoimeksiantoja tehdään nyt Helsingissä ja Oulussa, joissa molemmissa määrä on kasvanut lähes 70 prosenttia viimeisen vuoden aikana. Myös kasvukeskukset Espoo, Turku ja Tampere nousevat korkealle tilastossa.