Joskus irtaimen omaisuuden myynti ostajalle kiinteistökauppojen yhteydessä voi olla käytännöllistä. Irtaimen omaisuuden myymisessä tulee kuitenkin muistaa verotukselliset ja sopimustekniset seikat. Kiinteistönvälittäjä laatii tarvittavat asunto- ja kiinteistökaupan asiakirjat käden käänteessä.
Mitä irtaimella omaisuudella tarkoitetaan?
Kiinteistökaupan yhteydessä myytävä irtain omaisuus voi olla esimerkiksi tavanomaista koti-irtaimistoa. Tavanomaisella koti-irtaimistolla tarkoitetaan yleensä esimerkiksi astiastoja, vaatteita, kodinkoneita, huonekaluja, harrastusvälineitä, työkaluja ja kirjoja.
Myytävä irtain omaisuus voi olla myös muuta kuin tavanomaista koti-irtaimistoa, kuten esimerkiksi vene, perämoottori, peräkärry, moottorikelkka, kaasugrilli tai päältä ajettava ruohonleikkuri. Tällaisella omaisuudella on rahallista arvoa myös kiinteistöstä erikseen luovutettuna.
Tavanomaisen koti-irtaimiston luovutus
Tavanomaisella koti-irtaimistolla ei yleensä katsota olevan erillistä arvoa. Näin ollen sen arvoa ei voi vähentää kiinteistön kauppahinnasta varainsiirtoveroa laskettaessa. vaikka kiinteistön ohella myytäisiinkin myös esim. huonekaluja. Myös myyjän luovutusvoittoverotuksessa kauppahinnan katsotaan aina kohdistuvan kokonaisuudessaan luovutettuun kiinteistöön, vaikka samalla olisi myyty tavanomaista koti-irtaimistoa.
Jos kaupan yhteydessä myydään kodin tavanomaisia esineitä, on niistä syytä tehdä luettelo joko kauppakirjaan tai erilliseen liitteeseen. Näin ei synny epäselvyyttä siitä, minkä esineiden on tarkoitus kuulua kauppaan.
Muun irtaimen omaisuuden luovutus
Sellaista irtainta omaisuutta, jolla on rahallista arvoa myös kiinteistöstä erikseen luovutettuna, on mahdollista myydä varainsiirtoverosta vapaasti kiinteistönkaupan yhteydessä. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että myytävästä omaisuudesta laaditaan Verohallinnon ohjeistuksen mukainen erillinen irtaimistoluettelo, jonka sekä myyjä että ostaja allekirjoittavat. Irtaimistoluetteloon pitää merkitä myytävät esineet ja laitteet sekä niiden hankinta-aika ja arvo kaupantekohetkellä. Esineiden ja laitteiden arvona käytetään niiden todellista arvoa, eikä siis esimerkiksi alkuperäistä hankintahintaa.
Irtaimistoluettelon laatiminen on tärkeää, sillä jos irtaimistosta ei esitetä Verohallinnolle luotettavaa selvitystä, joutuu ostaja maksamaan varainsiirtoveron myös siitä osuudesta kauppahintaa, joka kohdistuu irtaimeen omaisuuteen.
Myyjän luovutusvoittoverotuksessa irtaimen omaisuuden myynnistä saadut voitot ovat normaaliin tapaan veronalaisia.
Irtaimen omaisuuden luovuttamisesta on huomattava pitää erillään kiinteistön ns. tarpeiston ja ainesosien myyminen. Tarpeistona tai ainesosina pidetään mm. tavanomaisia keittiön varusteita (kuten jää- ja pakastinkaappi, astianpesukone), kiintokalusteita, ulkovalaisimia, istutuksia ja laitureita. Näitä esineitä ei voi luovuttaa varainsiirtoverovapaasti, koska niiden katsotaan kuuluvan kiinteästi kaupan kohteeseen. Varainsiirtovero tulee siis maksettavaksi myös siitä osasta kauppahintaa, joka kohdistuu tällaisiin esineisiin.
Kiinteistönvälittäjä hoitaa paperityöt
Kiinteistönvälittäjä on ammattilainen, joka osaa laatia asuntokauppoihin liittyvät asiakirjat asianmukaisesti. Kiinteistönvälittäjä varmistaa, että asuntokaupat ovat turvalliset molemmille osapuolille. Paperisota on helposti vältetty, kun valitset SKVL:n jäsenvälittäjän!
Löydä lähin SKVL:n jäsenvälittäjä: https://skvl.fi/valittajat/