08.12.2022

Myyjälle

Asunnon myynti vuokrattuna

Asunnon myynti vuokrattuna on mahdollista, mutta tällöin ostajan tulee kuitenkin huomioida, että vuokrasopimuksen irtisanomisaika on 3 tai 6 kuukautta riippuen siitä, kauanko vuokrasopimus on kestänyt. Sijoitusasunnon ostajalle voi olla edullista ostaa asunto vuokrattuna, sillä tällöin ei tarvitse etsiä uutta vuokralaista.

Asunnon myynti vuokrattuna — kannattaako vuokrasopimus irtisanoa ennen myyntiä?

Vuokrasopimuksen voi irtisanoa:

  • 3 kuukauden irtisanomisajalla, jos vuokrasopimus on kestänyt alle vuoden
  • 6 kuukauden irtisanomisajalla, jos vuokrasopimus on kestänyt vähintään vuoden

Suotuisinta asunnon omistajalle olisi, jos asunto menisi kaupaksi vuokrattuna, sillä tällöin ei tulisi mahdollisia tyhjiä kuukausia ja vuokratulojen kertyminen ei katkeaisi. Sijoitusasuntoa etsivät voivat hyötyä siitä, että asunnossa on jo vuokralainen, sillä tällöin ei tarvitse etsiä uutta vuokralaista, eikä välissä tule vuokratulottomia kuukausia.

Joskus  vuokrasopimuksen irtisanominen ennen myynnin aloittamista voi auttaa ostajan löytämisessä. Omaan asumiskäyttöön asuntoa etsivät voivat nähdä pitkän irtisanomisajan rasitteena, jos he haluaisivat muuttaa asuntoon mahdollisimman pian. Kiinteistönvälittäjä osaa arvioida paikallista markkinatilannetta ja antaa suosituksensa, miten myyntiaikaa voitaisiin yrittää lyhentää.

Miten asuntonäytöt onnistuvat, jos asunto on vuokrattu?

Vuokralaiselle on syytä ilmoittaa hyvissä ajoin etukäteen, että asuntoa ollaan laittamassa  myyntiin. Asuntonäyttöjen ajankohdasta tulee aina sopia vuokralaisen kanssa. Vuokralainen ei saa kuitenkaan aiheettomasti  estää asuntonäyttöjen pitämistä.  Asuntoa ei voi mennä esittelemään, jos vuokralainen kieltäytyy päästämästä vuokranantajaa tai välittäjää huoneistoon.  Myös asunnon valokuvaamisesta tulee aina sopia vuokralaisen kanssa.

Lue artikkelistamme vinkkejä asuntonäyttöön valmistautumiseen.

Miten omistajuuden siirtyminen tapahtuu?

Jos vuokrasopimus on asuntokauppaa tehtäessä edelleen voimassa,, siirtyy vuokrasopimus alkuperäisessä muodossaan uuden vuokranantajan nimiin. Jos vuokrasopimuksen ehtoja halutaan muuttaa, tulee asiasta sopia  vuokralaisen kanssa. Uuden vuokranantajan tulee ilmoittaa vuokralaiselle omistajan vaihtumisesta sekä ilmoittaa, millä tilitiedoilla vuokran maksu suoritetaan jatkossa. Asuntokauppojen yhteydessä sovitaan vuokravakuuden siirtymisestä.

Kiinteistönvälittäjä hoitaa osapuolten välisen kommunikoinnin

Kiinteistönvälittäjä sopii asuntonäytöistä vuokralaisen kanssa sekä hoitaa kommunikoinnin ostajan ja myyjän välillä. Asuntokaupat onnistuvatkin vaivattomammin, kun käyttää kiinteistönvälittäjää apuna.

Löydä lähin SKVL:n jäsenvälittäjä: https://skvl.fi/valittajat/