30.08.2017

Ostajalle

Viisi vinkkiä sijoitusasunnon hankintaan

Asuntosijoittaminen kannattaa suunnitella rauhassa, erityisesti jos olet hankkimassa ensimmäistä sijoitusasuntoasi. Toisaalta muuton tullessa ajankohtaiseksi monet suomalaiset harkitsevat aiemman asunnon vuokraamista ja pitämistä sijoitusasuntona. Lue tästä viisi hyödyllistä vinkkiä sijoitusasunnosta haaveilevalle!

1. Suunnittele tavoitteet ja rahoitus

Asuntosijoittaminen on huolellisesti toteutettuna oivallinen keino varallisuuden kasvattamiseen, mutta suin päin ei sijoitusasuntoa kannata ryhtyä ostamaan. Sijoittajan onneksi aiheesta on saatavilla runsaasti tietoa, ja muutaman perusasian omaksumalla pääsee jo pitkälle. Tärkeintä on muistaa, että asuntosijoittamisessa päätökset tehdään faktoihin nojaten – siispä laskin kannattaa pitää lähettyvillä aina sijoitusasuntoon liittyviä päätöksiä tehdessä.

Asuntosijoittajan tuotot voivat tulla paitsi vuokratuotosta, myös asunnon arvonnoususta. Jo asuntosijoittamista suunnitellessa kannattaakin ottaa huomioon, millaiseen sijoitusstrategiaan haluat nojata: arvonnousu kun on hyvin pitkälti riippuvaista siitä, millaisella alueella asunto sijaitsee.

Toisin kuin usein luullaan, asuntosijoittaminen ei suinkaan tarvitse valtavaa alkupääomaa, vaan niin sanotun velkavivun hyödyntäminen on yleisesti ottaen järkevä ja hyödyllinen keino kasvattaa sijoitusasunnosta saatavia tuottoja. Rahoituksen suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon myös mahdollinen korkotasojen nousu sekä verotukseen liittyvät seikat ja oikeudet verovähennyksiin. Laina-asioista kannattaa neuvotella pankin kanssa jo hyvissä ajoin.

2. Mieti, millaisen kohteen tahdot

Sijoitusasunnon valintaan on monta vaihtoehtoa, joista sopivimman valinta riippuu omasta sijoitusstrategiastasi. Osa asuntosijoittajista suosii valmiiksi remontoituja asuntoja tai uudiskohteita, joissa ei ole luvassa lähivuosina suuria remontteja, kun taas toiset hankkivat mieluiten sijoituskohteekseen vanhan ja edullisemman, remontin tarpeessa olevan asunnon. Sekä huoneiston että taloyhtiön tulevat remontit on osattava ottaa huomioon myös tuottolaskelmissa, sillä ne luonnollisesti lisäävät kuluja ja vähentävät osaltaan sijoitusasunnon tuottoa.

Huoneiston koko on niin ikään merkittävä seikka, joka kannattaa huomioida asuntosijoittamista suunnitellessa. Yleisesti ottaen ensimmäiseksi sijoitusasunnoksi suositeltavin vaihtoehto on pieni asunto, kuten yksiö tai kaksio.

3. Muista sijainnin merkitys

Kuten sanottua, sijoitusasunnon arvonnousuun vaikuttaa pitkälti asunnon sijainti. Sijainnilla on tärkeä merkitys myös asunnon kiinnostavuuden ja sitä kautta vuokratuoton kannalta: hyvällä sijainnilla varustettuun hyväkuntoiseen asuntoon vuokralaiset löytyvät yleensä helposti ja nopeasti. Kasvukeskukset ovat yleisesti ottaen hyvä ja varma valinta etenkin aloittelevalle asuntosijoittajalle.

Moni sijoittaja suosii mieluiten kotikaupunkinsa asuntotarjontaa, sillä oman kaupungin asuinalueet tunnetaan paremmin kuin muiden kaupunkien. Mikään ei kuitenkaan estä tutustumasta myös muiden kaupunkien asuinalueisiin ja hintatasoon. Myös kiinteistönvälittäjäsi kertoo mielellään eri alueiden tarjonnasta.

4. Ajattele myös vuokralaisen etua

Pysyvän ja pitkäaikaisen vuokralaisen löytäminen on asuntosijoittamisen kannalta ihanteellinen tilanne. Jotta vuokralainen löytyisi nopeasti, kannattaa vuokrataso pyrkiä pitämään kohtuullisena, kuitenkin niin, että tuotot eivät kärsi. Kohtuullinen vuokrataso vähentää myös vuokralaisten vaihtuvuutta, sillä harva vuokralainen haluaa luopua vuokra-asunnosta, joka on hyvällä paikalla, hyväkuntoinen ja jonka vuokrataso on maltillinen.

Sijoitusasunnon valinnassa on hyvä pohtia muutenkin asioita myös vuokralaisen näkökulmasta: millainen koti palvelisi eniten potentiaalisen vuokralaisen tarpeita? Esimerkiksi opiskelijoiden kannalta tärkeitä asioita ovat tyypillisesti palveluiden ja opiskelupaikkojen läheisyys ja hyvät kulkuyhteydet, etenkin julkinen liikenne. Pyri siis näkemään potentiaalinen sijoitusasunto myös vuokralaisen silmin.

5. Valitse vuokralainen huolellisesti

Kun olet tehnyt pohjatyön huolellisesti ja löytänyt sijoitusstrategiaasi sopivan kohteen, on edessä vielä vuokralaisen valinta. Vuokralaiset kannattaa pyrkiä aina tapaamaan kasvotusten ja haastattelemaan heitä hieman. Luottotietojen tarkistaminen ja vuokranmaksukyvyn selvittäminen ovat valintaprosessiin olennaisesti kuuluvia seikkoja. Vuokralaisen etsimisessäkin on hyvä käyttää ammattilaisen apua ja antaa kiinteistönvälitysyrityksen hoitaa sopivien vuokralaisen etsintä: kokeneen vuokravälittäjän käyttäminen säästää aikaa ja vaivaa.