Kun edessä on muutto uuteen asuntoon, on muuttajalla monenlaista muistettavaa. Valmistaudu uutta kotia varten tämän muistilistan avulla.
Mahdollisimman hyvissä ajoin ennen muuttoa:
Kilpailuta muuttopalvelut.
Jos aiot hyödyntää muutossa ammattilaisen palveluita, kannattaa eri muuttopalveluiden tarjontaa vertailla sekä laittaa tarjouspyynnöt kiinnostaville yrityksille. Mikäli et halua ulkoistaa koko muuttoa ammattilaisten käsiin, on muuttoyrityksistä mahdollista vuokrata myös esimerkiksi pelkästään muuttoauto ja -kuljettaja, pakkaustarvikkeet tai vaikkapa loppusiivouspalvelut. Etenkin kuukauden vaihteessa muuttopalveluissa saattaa olla ruuhkaa, joten muuttoavusta kannattaa huolehtia hyvissä ajoin.
Ilmoita lasten koulu- ja päivähoitopaikkoihin.
Jos uusi koti sijaitsee kaukana entisestä, voi edessä olla myös lasten siirtyminen uusiin koulu- ja päivähoitopaikkoihin. Kouluun ja päivähoitoon kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman pian muuton varmistuttua.
2–4 viikkoa ennen muuttoa:
Tee muuttoilmoitus.
Muuttoilmoitus on tehtävä aina silloin, kun muutetaan pysyvästi asunnosta toiseen tai mikäli tilapäinen oleskelu toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta. Muuttoilmoituksen postiin ja väestörekisteriin voi tehdä helposti osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi. Samalla voit tarkistaa ne viranomaiset, järjestöt ja muut tahot, joille tieto osoitteenmuutoksesta välittyy automaattisesti. Muista kertoa osoitteenmuutoksestasi myös työnantajallesi sekä tilaamiesi sanoma- ja aikakauslehtien asiakaspalveluun.
Laita sähkösopimus ja muut sopimukset kuntoon.
Sähköyhtiölle tulee tehdä ilmoitus noin kaksi viikkoa ennen muuttoa, jotta yhtiö ehtii järjestää mittareiden luennan ja laatia sopimukset uutta asuntoa varten. Paria viikkoa aikaisemmin kannattaa huolehtia kuntoon myös mahdolliset vesisopimukset, internet-sopimukset sekä lämmitys- ja jätehuoltosopimukset (omakotitaloon muutettaessa). Näin varmistat, että uudessa kodissa on kaikki kunnossa heti muuttopäivästä alkaen.
Tarkista kotivakuutus.
Hyvissä ajoin ennen muuttoa kannattaa ottaa selvää, kattaako kotivakuutuksesi mahdollisia muuton aikana syntyneitä vahinkoja. Samalla voit tarkistaa, vastaako nykyinen kotivakuutuksesi uuden kotisi tarpeita. Jos käytät muutossa muuttopalvelua, alan yrityksillä on yleensä käytössä vakuutus, joka kattaa esimerkiksi kuljetuksesta aiheutuneet vahingot.
Muuttoviikolla:
Ilmoita isännöitsijälle.
Jos muutat pois taloyhtiöstä tai taloyhtiöön, muista ilmoittaa muutostasi isännöitsijälle. Jos aiot tehdä asunnossa remonttia, siitä on tehtävä ilmoitus isännöitsijälle jo aiemmin. Tarkemmat ohjeet remontti-ilmoituksen tekemiseen saat omalta isännöitsijältäsi.
Muista varainsiirtovero.
Varainsiirtoveroa maksetaan esimerkiksi kiinteistöjen, asunto-osakkeiden ja muiden arvopapereiden hankinnan yhteydessä. Kun käytät asunto-osakekaupassa kiinteistönvälittäjän palveluita, maksetaan varainsiirtovero kaupantekotilaisuuden yhteydessä. Kiinteistönvälittäjä huolehtii, että varainsiirtovero tulee maksetuksi ja ilmoittaa maksusta Verohallinnolle.
Kiinteistökaupassa varainsiirtovero on maksettava ennen lainhuudon hakemista, kuitenkin viimeistään kuuden kuukauden kuluttua kauppakirjan allekirjoittamisesta. Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, mikäli tietyt ehdot täyttyvät. Tarkempia ohjeita varainsiirtoveron maksamiseen saat omalta kiinteistönvälittäjältäsi.
Suomen Kiinteistönvälittäjät ry on kiinteistönvälitysalan yrittäjien palvelu- ja edunvalvontajärjestö. Verkostomme kattaa yli 400 paikallista kiinteistönvälitystoimistoa ympäri Suomen.