Kiinteistönvälittäjät ovat ammattikunta, jotka hoitavat monenlaisia kauppoja. Kiinteistönvälittäjä voi olla mukana niin kerros-, rivi- kuin omakotitalon kaupoissa, vapaa-ajan asunnon myynnissä tai tonttikaupoissa.
Kiinteistö ja asunto-osake ovat keskeisiä termejä kiinteistönvälitysalalla ja niiden ero on merkittävä lain näkökulmastakin. Tunnetko sinä termien eron?
Mikä on kiinteistö?
Kiinteistö on tarkasti määriteltynä itsenäinen maanomistuksen yksikkö, esimerkiksi tila tai tontti, jolla mahdollisesti sijaitsee rakennus tai useampia. Usein arkikielessä kiinteistö kuitenkin käsitetään omakotitaloksi tai muuksi rakennukseksi. Käytännössä kiinteistön ostaja kuitenkin ostaa yleensä maa-alueen, johon kuuluu sillä sijaitsevat rakennukset.
Usein arkikielessä puhutaan kiinteistöstä myös silloin, kun todellisuudessa kyse on omakotitalosta, joka sijaitsee vuokratontilla. Kiinteistö ja rakennus vuokraoikeuksineen yhdistetään usein myös siitä syystä, että lainsäädännössä niitä kohdellaan monesti samojen sääntöjen mukaan. Näin on esimerkiksi virhevastuun osalta ja varainsiirtoverotuksessa.
Kiinteistö katsotaan laissa nimensä mukaisesti kiinteäksi omaisuudeksi. Maan omistamisella on ollut läpi historian suuri merkitys, joten sitä koskeva sääntely on tiukempaa kuin irtaimen omaisuuden, joksi asunto-osake juridisesti lasketaan. Kiinteistökauppa tapahtuu joko kirjallisesti julkisen kaupanvahvistajan läsnäollessa tai sähköisesti Maanmittauslaitoksen kiinteistönvaihdannan palvelussa tai sitä hyödyntävissä kaupallisissa ohjelmissa. Vuokraoikeuden ja rakennuksen kaupassa kaupan säännöt ovat hieman erilaiset ja esimerkiksi julkista kaupanvahvistajaa ei tarvita.
Kiinteistön omistajana olet vastuussa kiinteistön huollosta ja kunnossapidosta itse. Vastuullasi on esimerkiksi kiinteistön jätehuolto, vesi- ja lämmityssopimukset sekä maksut sekä kiinteistövero. Nämä vastuut tuovat kiinteistön omistajalle asumiskuluja.
Kiinteistökaupoissa tarvitaan monia eri asiakirjoja. Tärkeitä asikirjoja ovat muun muassa kiinteistörekisteriote, lainhuuto- ja rasitustodistukset sekä rakennuslupia koskevat asiakirjat. Eri dokumentteihin tulee tutustua huolella ennen kauppojen viimeistelyä.
Mikä on asunto-osake?
Asunto-osake on nimensä mukaisesti todellakin osake, ja asunto-osakkeen osto on varsinaisesti osakekauppaa. Kaupan kohteena on siis joko fyysinen osakekirja tai sähköinen osake. Itse asunnon omistaa taloyhtiö ja osakkeenomistajalla on vain hallintaoikeus huoneistoon. Tyypillisesti asunto-osake antaa hallintaoikeuden kerrostalo- tai rivitalohuoneistoon, mutta osakemuotoa voi käyttää myös esimerkiksi paritalo tai useamman erillistalon ryhmä.
Asunto-osakkeen ostoon ja yhtiömuotoiseen asumiseen liittyy omia erityispiirteitään, muun muassa vastuun jakaminen asukkaiden ja taloyhtiön kesken sekä päätösten tekeminen yhtiökokouksissa. Taloyhtiön tulee myös pitää kirjanpitoa ja laatia tilinpäätös.
Asunto-osakkeen haltijana olet osakas taloyhtiössä. Tämä antaa sinulle hallintaoikeuden kaupassa määriteltyyn huoneistoon, mutta myös velvollisuuksia. Osakkeen omistajana maksat kuukausittain yhtiövastiketta, joka koostuu hoitovastikkeesta sekä mahdollisesta pääoma- eli rahoitusvastikkeesta.
Monesti pääomavastike on mahdollista maksaa oston yhteydessä kerrallaan pois, jolloin maksat kuukausittain vain hoitovastiketta. Hoitovastikkeella katetaan taloyhtiön hoitamisen ja ylläpitämisen kuluja. Pääomavastike puolestaan kattaa esimerkiksi rakennuksen peruskorjauksen tai uudistamisen kuluja.
Asunto-osaketta ostaessa tarvitset tiettyjä asiakirjoja ja niihin on syytä perehtyä huolellisesti ennen lopullista kauppojen tekoa. Asunto-osakekaupassa keskeisiä asiakirjoja ovat esimerkiksi isännöitsijäntodistus, taloyhtiön yhtiöjärjestys sekä taloyhtiön viimeisin tilinpäätös. Lisäksi on syytä tarkastaa osakkeeseen mahdollisesti kohdistuva yhtiölaina tai maksamattomat vastikkeet.
Käyttämällä kiinteistönvälittäjää asuntokaupoissasi varmistat, että saat kaikki tarvittavat dokumentit tarkastettavaksi. Kiinteistönvälittäjä myös huolehtii, että kaupat solmitaan lain määräysten mukaan.
Lue lisää: