Tarjous on hyväksytty ja kauppakirjat laadittu, on aika viimeistellä kiinteistökauppa kaupantekotilaisuudessa. Kaupantekotilaisuus on virallinen tapahtuma, mutta sitä ei tarvitse turhaa jännittää.
Paikalla kaupantekotilaisuudessa on tavallisesti ostaja, myyjä, kiinteistönvälittäjä, tarvittaessa kaupanvahvistaja sekä ostajan ja myyjän pankkien edustajat.
Valmistautuminen kaupantekotilaisuuteen
Kiinteistönvälittäjän tehtävä on hoitaa kuntoon kaikki kaupantekotilaisuudessa tarvittavat asiakirjat ja tarkistaa asiakirjojen ajantasaisuus. Itse kauppakirja on tietenkin merkittävin asiakirja. Kauppakirja laaditaan hyväksytyn ostotarjouksen ehtojen ja maakaaren muotomääräysten mukaan. Kauppakirjan laadinta on paras jättää ammattilaisille, sillä vain muotomääräykset täyttävä kauppakirja on pätevä.
Kiinteistönvälittäjä sopii kaupantekotilaisuuden ajankohdan myyjän ja ostajan kanssa. Ennen tilaisuutta molemmat osapuolet saavat kauppakirjaluonnoksen tarkasteltavaksi hyvissä ajoin. Ostajan ja myyjän tulee perehtyä luonnokseen huolella ja esittää tarvittaessa kommentteja tai muutosehdotuksia. Samoin esimerkiksi kuntotarkastusraportti tulee toimittaa ajoissa ostajalle, jotta tämä ehtii perehtyä raporttiin ennen kauppojen tekoa.
Miten kaupantekotilaisuus etenee
Kaupantekotilaisuudessa kauppakirjan sisältö käydään läpi kiinteistönvälittäjän johdolla. Mahdolliset epäselvyydet tai huomautukset käsitellään tässä vaiheessa. Kiinteistönvälittäjä valvoo, että molemmat kaupan osapuolet allekirjoittavat kauppakirjan ja muut tarvittavat asiakirjat. Jos kiinteistön hallinnan luovutus on sovittu tapahtuvan kaupantekotilaisuudessa, luovutetaan kiinteistön avaimet ostajalle.
Milloin tarvitaan kaupanvahvistaja?
Julkinen kaupanvahvistaja tarvitaan kiinteistökaupassa aina, kun luovutuskirja allekirjoitetaan paperilla. Jos kauppa tehdään sähköisesti Kiinteistönvaihdannan palvelussa tai sitä käyttävissä kaupallisisssa palveluissa kuten DIAS:ssa, ei käytetä kaupanvahvistajaa. Vaikka monesti asunto-osakkeen kauppa ja kiinteistönkauppa mielletään yhtä merkittäviksi tapahtumiksi, koskee vaatimus kiinteistönvahvistajan käytöstä ainoastaan kiinteistöjä. Juridisesti asunto-osake ei ole kiinteistö.
Kaupanvahvistajan on ennen kiinteistön luovutuksen vahvistamista tarkastettava luovutuskirjan allekirjoittajien henkilöllisyys ja se, että kauppakirja täyttää maakaaressa asetetut vaatimukset. Lisäksi kaupanvahvistajan on tarkistettava, mitä kiinteistöä tai sen osaa kauppa koskee.
Jos kaupantekotilaisuuteen tarvitaan kaupanvahvistajaa, kiinteistönvälittäjä sopii myös tämän kanssa tilaisuuden ajankohdasta.
Kaupantekotilaisuus – mitä sen jälkeen?
Kaupantekotilaisuuden jälkeen on muistettava vielä muutama asia. Ostajan tulee hakea lainhuutoa Maanmittauslaitokselta viimeistään puolen vuoden kuluttua luovutussopimuksen teosta. Lainhuudolla tarkoitetaan omistusoikeuden kirjaamista Maanmittauslaitoksen ylläpitämään rekisteriin. Kun ostaja on saanut lainhuudon, on kaikilla tiedossa, että juuri ostaja on kiinteistön omistaja eikä myyjä voi myydä kiinteistöä toiselle henkilölle.
Ostaja on velvollinen maksamaan varainsiirtoveron. Kiinteistön varainsiirtovero on 3 % kauppahinnasta. Varainsiirtovero tulee maksaa viimeistään lainhuutoa haettaessa, kuitenkin viimeistään puolen vuoden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta. Kaupanvahvistaja voi laittaa lainhuutohakemuksen vireille kaupan vahvistamisen jälkeen, jos ostaja niin haluaa. Jos näin sovitaan, ostajan pitää muistaa maksaa varainsiirtovero heti. Liian myöhään haetusta lainhuudosta tai maksetusta varainsiirtoverosta seuraa sanktiona myöhästymismaksu tai veronkorotus.
Jos kaupan kohteena olevan asunnon maksu on sovittu maksettavaksi kahdessa osassa, on edessä vielä niin sanottu loppukauppa. Sanana loppukauppa on hieman harhaanjohtava, koska kauppa on jo tapahtunut ja kyseessä on vain tilaisuus, jossa maksetaan loppukauppahinta. Kiinteistönvälittäjäsi huolehtii myös loppukauppahinnan maksutilaisuuden järjestämisestä.