29.06.2016

Uutiset

Miten valitsen hyvän kiinteistönvälittäjän?

Asunnon myynnin koittaessa on edessä myös kiinteistönvälittäjän valinta. Kiinteistönvälitysalalla riittää toden totta valinnanvaraa: pelkästään Suomen Kiinteistönvälittäjäliittoon kuuluu jo yli 400 välitysyritystä ja 1 200 välitysalalla työskentelevää henkilöä.

Laajan tarjonnan keskellä asunnon myyntiä suunnitteleva kärsii helposti runsaudenpulasta. Miten valita välittäjien joukosta juuri se oikea henkilö myymään omaa kotia? Välittäjän valinnassa kannattaa tehdä taustatyö huolellisesti ja kiinnittää huomiota myös muuhun kuin pelkkään välityspalkkion suuruuteen. Välittäjää valitessa pohdi ainakin näitä seikkoja:

1. Pätevyys

Hyvällä kiinteistönvälittäjällä on kattavat tiedot niin asuntokauppaan liittyvästä lainsäädännöstä kuin asuntomarkkinoiden kokonaistilanteestakin. Kiinteistönvälitysalalla on käytössä erilaisia tutkintonimikkeitä, jotka kertovat osaltaan välittäjän pätevyydestä kiinteistönvälitystyössä. Yleisin kiinteistönvälitysalan tutkinto on LKV-tutkinto, joka merkitsee sitä, että välittäjä on suorittanut hyväksytysti Keskuskauppakamarin järjestämän, vaativan LKV-kokeen. KiAT-lyhenne puolestaan merkitsee, että välittäjä on suorittanut kiinteistönvälitysalan ammattitutkinnon. Muita välitysalalla esiintyviä tutkintoja voivat olla esimerkiksi KED (kiinteistöedustajan tutkinto) sekä YKV (ylempi kiinteistönvälittäjän tutkinto).

2. Persoona ja kokemus

Vaikka tutkintonimike antaa hyvin osviittaa välittäjän ammattitaidosta, ei pelkkä teoreettinen osaaminen vielä kerro kaikkea välittäjän myyntitaidoista. Kun valitset välittäjää, kannattaa tutkia myös, miten sinun ja välittäjän kemiat kohtaavat. Herättääkö välittäjä sinussa luottamusta? Tunnutteko tulevan hyvin juttuun, vai vaikuttaisiko teillä olevan perustavanlaatuisia näkemyseroja asunnon myynnin suhteen? Hyvä välittäjä kysyy, kuuntelee, neuvottelee ja ymmärtää. Hän tietää, että kyseessä on sinun kotisi, ja että sen tunnet kaikkein parhaiten sinä itse.

Kiinteistönvälittäjän työssä välittäjän persoonalla on tärkeä merkitys myös ostajan kannalta. Luotettava ja korkeamoraalinen välittäjä on turvallinen valinta asuntokaupoille, ja välittäjän oma aktiivisuus ja tehokkuus vaikuttavat positiivisesti myyntituloksiin. Myös pitkä kokemus välitystyöstä kertoo usein välittäjän olevan alansa rautainen ammattilainen. Ennen lopullista välittäjän valintaa kannattaakin kutsua muutama välittäjäehdokas kotiin arviokäynnille ja pohtia, kuka näistä olisi se sopivin välittäjä juuri sinun kohteellesi.

3. Näkyvyys

Jotta ostajaehdokkaat kiinnostuisivat asunnostasi, on heidän ensin saatava tieto myytävästä kohteesta. Nykyään erityisesti internetin asunnonhakuportaalit ovat nousseet hyvin suosituiksi asunnonetsintäkanaviksi, mutta perinteisen lehti-ilmoittelun merkitystäkään ei ole syytä väheksyä.

Hyvän näkyvyyden takaamiseksi kannattaa tutkailla sopivien välittäjäehdokkaiden kotisivuja, lehti-ilmoituksia ja netti-ilmoittelua. Onko ulkoasuun, valokuviin ja esittelytekstiin panostettu? Päivitetäänkö välittäjän kotisivuja säännöllisesti, vai ovatko kotisivut jämähtäneet edelliselle vuosikymmenelle? Hyvä keino on esimerkiksi pohtia, kiinnostuisitko välitysyrityksen ilmoituksista itse, jos olisit ostamassa uutta asuntoa.

4. Paikallistuntemus

Hyvä kiinteistönvälittäjä on aina ajan tasalla siitä, mitä on myymässä ja mistä on myymässä. Kiinteistönvälittäjän paikallistuntemus on erityisen tärkeä piirre jo siksi, että se vaikuttaa osaltaan asunnon hinta-arvion muodostumiseen: välittäjän tulee tuntea asuntomarkkinoiden alueellinen hintakehitys ja osata kertoa ostajaehdokkaille lähialueiden palveluista ja kaavoitussuunnitelmista. Jokaista aluetta välittäjäkään ei voi läpikotaisin tuntea, mutta tällaisissa tapauksissa ammattitaitoinen välittäjä osaa ottaa selvää asuinalueen ominaispiirteistä oma-aloitteisesti.

5. Suositukset

Henkilökohtaisen arvioinnin lisäksi välittäjän valinnassa kannattaa kuunnella myös lähipiiriä. Kun asunnon myynti lähestyy, kannattaa kuulostella ystävien ja tuttavien kokemuksia alueen kiinteistönvälittäjistä. Kiinteistönvälittäjän palveluita hyödynnetään lähes 80 %:ssa asuntokaupoista, joten sinäkin tunnet varmasti useita henkilöitä, jotka osaavat suositella hyvää välittäjää tai vaihtoehtoisesti varoittaa asiansa kehnosti hoitavasta välittäjästä. Jos kuulet suositteluja hyvästä välittäjästä ja hänen edustamansa yritys vaikuttaa luotettavalta toimijalta, ota rohkeasti yhteyttä!

Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto on kiinteistönvälitysalan yrittäjien palvelu- ja edunvalvontajärjestö. Verkostomme kattaa yli 400 paikallista kiinteistönvälitystoimistoa ympäri Suomen.