23.01.2023

Ostajalle

Asuntosijoittaminen — mistä aloittaa?

Asuntosijoittaminen on suhteellisen vähäriskinen tapa kerryttää varallisuutta. Nykyisessä markkinatilanteessa, voi olla hyvä ajatus sijoittaa kiinteään omaisuuteen, sillä säästötilillä raha menettää arvoaan inflaation takia. Oma sijoitusstrategia ja tavoitteet kannattaa miettiä jo etukäteen. Kiinteistönvälittäjä on apuna toiveidesi mukaisen sijoitusasunnon etsimisessä. 

Mistä kannattaa ostaa sijoitusasunto?

Sijoitusasunto kannattaa ostaa hyvältä sijainnilta, jotta sen arvo nousisi ajan saatossa ja asuntoon olisi helpompi löytää vuokralainen. Muuttovoittoiset kaupungit ovat yleensä varmempia valintoja erityisesti aloittelevalle asuntosijoittajalle. Sijoitusasunnon ostaminen omalta asuinpaikkakunnalta voi olla vaivattomampaa käytännön järjestelyjen kannalta, mutta on myös mahdollista hankkia sijoitusasunto toiselta paikkakunnalta. Tällöin kannattaa harkita vuokravälittäjän käyttämistä vuokrausprosessissa.

💭 Tiesitkö, että voit vähentää asuntosijoittamiseen liittyvän kirjallisuuden verotuksessa?

Suunnittele rahoitus ja tee kassavirtalaskelma

Ennen sijoitusasunnon ostamista kannattaa laskea auki, kuinka paljon tulot ja menot tulevat olemaan. Laskelmaan kannattaa sisällyttää juoksevien kulujen, kuten lainanhoitokulujen ja vastikkeiden lisäksi esimerkiksi ylläpito- ja remonttikustannukset. Tuotot muodostuvat yleensä vuokratuloista sekä laskennallisesta arvonnoususta. Laskelmassa kannattaa ottaa huomioon myös korkotason vaihtelu sekä verotukselliset seikat. Asuntosijoittamisen riskit pienenevät, jos kassavirta on positiivinen eli tuloja on enemmän kuin menoja.

Lue artikkelistamme 5 vinkkiä sijoitusasunnon ostajalle

Asuntosijoittaminen ja verotus

Yksityishenkilön harjoittamasta vuokraustoiminnasta maksetaan veroa pääomatulojen veroprosenttien mukaisesti. Vuokraustoimintaan liittyvistä kuluista voi tehdä verovähennyksiä, jotka pienentävät verotettavaa tuloa.

Lue artikkelistamme lisää sijoitusasunnon verotuksesta ja verovähennyksistä

Vuokralaisen löytäminen — hyödynnä SKVL:n vuokravälittäjää!

Pitkäaikaisen ja luotettavan vuokralaisen löytäminen on asuntosijoittamisen tärkeimpiä vaiheita, sillä uuden vuokralaisen etsiminen ja ongelmat vuokrasuhteessa vievät aikaa ja rahaa. Vuokralaisen viihtyvyyteen ja asunnon kuntoon kannattaa panostaa, sillä se paitsi lisää vuokratuloja ja arvonnousua, myös helpottaa vuokralaisen löytämistä ja pitämistä. 

💭 Tiesitkö, että vuokravälittäjän palkkio on vähennyskelpoinen verotuksessa?

Lue artikkelistamme, miksi käyttää juuri SKVL:n vuokravälittäjää

Seuraa markkinatilannetta SKVL:n asuntomarkkinaennusteiden avulla

SKVL julkaisee asuntomarkkinaennusteen ennen jokaista vuosineljännestä sekä ajankohtaiskatsauksia asuntomarkkinoiden tilasta. Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa tai ota seurantaan Ajankohtaista -osio nähdäksesi asuntomarkkinoiden uusimmat tuulet.