31.03.2022

Ostajalle

Miksi asuntolainan kilpailuttaminen kannattaa?

Lainatarjouksissa voi olla paljonkin vaihtelua eri pankkien välillä, joten asuntolainan kilpailuttaminen on taloudellisesti järkevää. Asuntolainahakemus ei velvoita hakijaa, joten asuntolainahakemuksen voi tehdä jo asuntoa etsiessä. Asuntolainahakemus kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin, jotta asunnon rahoitus ei viivästytä kauppoja.

Asuntolainan kilpailuttaminen kannattaa aina!

Asuntolainan kilpailuttaminen on asunnon ostajan etu, sillä lainatarjousten ehdot ja tarjottavan lainan määrä voivat vaihdella yllättävän paljon pankkien välillä. Lainatarjous laaditaan aina asiakaskohtaisesti ja pankkien käytännöissä on vaihtelua. 

Jos olet säästänyt omarahoitusosuutta ASP-tilille, niin asuntolaina kannattaa kilpailuttaa silti, sillä ASP-lainaa ei tarvitse ottaa samasta pankista, johon ASP-tili on avattu.

Lue artikkelistamme lisää asuntolainan lyhennystavoista.

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota lainatarjouksissa?

Lainan kustannuksia on helpoin vertailla pankkien välillä todellisen vuosikoron avulla, sillä se sisältää kaikki lainaan liittyvät kulut, kuten pankin asiakaskohtaisen marginaalin, markkinakoron, tilin avausmaksun sekä tilinhoitokulut. 

Asuntolainaan voidaan sisällyttää erilaisia lisäpalveluita, kuten esim. korkokatto tai lainaturva, joiden avulla voidaan turvata taloutta, jos korot nousevat tai elämäntilanne muuttuu. Lisäpalvelut kasvattavat lainan kustannuksia, joten kannattaa arvioida niiden tarpeellisuus suhteessa hintaan.

Asuntolainan todellisen vuosikoron lisäksi kannattaa tutkia muita pankin tarjoamia palveluita ja niiden kustannuksia. 

Asuntolainan kilpailuttaminen ja asunnon vaihto

Asunnon vaihtoa suunnitellessa kannattaa pohtia, haluaako saada ensin vanhan asunnon myytyä vai kestääkö taloudellinen tilanne sen, että vanha asunto menisi kaupaksi vasta uuden jo löydyttyä. 

Monesti asuntolainan saamisen ehtona on vanhan asunnon meneminen kaupaksi. Tällöin ostotarjous kannattaa laatia ehdollisena: ehtona voi olla esimerkiksi entisen asunnon meneminen kaupaksi tai rahoituksen saaminen pankista. Asunnon vaihtoa harkitessa kannattaa hakea alustavaa lainatarjousta jo hyvissä ajoin, jotta pankkien viiveet eivät viivyttäisi asunnon vaihtoa.

Lue lisää ehdollisesta ostotarjouksesta ja asunnonvaihdosta artikkelistamme.

SKVL:n jäsenvälittäjät ovat riippumattomia pankeista

Valitsemalla SKVL:n jäsenvälittäjän saat puolueetonta sekä pankeista riippumatonta palvelua. Voit siis valita vapaasti, minkä pankin palveluita haluat käyttää.

Löydä lähin paikallinen kiinteistönvälittäjäsi: https://skvl.fi/toimistot/