Varainsiirtoveron maksaminen asunnon oston yhteydesssä

Varainsiirtoveron maksaminen asunnon oston yhteydesssä

Ostaessasi kiinteistön, asunto-osakkeen tai muun arvopaperin, olet velvollinen maksamaan varainsiirtoveron. Varainsiirtovero tulee maksaa oma-aloitteisesti ja se lasketaan kiinteistön tai asunto-osakkeen kauppahinnasta tai muun vastikkeen arvosta.

Kerromme tässä artikkelissa paljon varainsiirtovero on, miten se maksetaan ja milloin olet vapaa varainsiirtoveron maksusta.

Kuinka paljon varainsiirtoveroa pitää maksaa?

Varainsiirtoveron määrä lasketaan asunto-osakkeen tai kiinteistön kauppahinnasta tai muun vastikkeen arvosta. Myös yhtiölainaosuus lasketaan mukaan.

Kiinteistön varainsiirtovero

Kiinteistöjen ja rakennusten luovutuksessa varainsiirtovero on 4 %. Kiinteistöjen verokantaan kuuluvat esimerkiksi tontti ja sillä mahdollisesti sijaitsevat rakennukset (esim. omakotitalo), maa-alue ja sillä mahdollisesti sijaitseva kesämökki tai pelkkä rakennus tai rakennelma. Myös määräalat ja määräosat lasketaan kiinteistöjen verokantaan.

Asunto-osakkeiden varainsiirtovero

Asunto-osakkeiden luovutuksen varainsiirtovero on 2 %. Asunto-osakkeita ovat esimerkiksi kerrostalo- tai rivitalo-osake. Myös esimerkiksi liikehuoneisto, autopaikka, varasto tai lomaosake lasketaan asunto-osakkeiden verokantaan.

Varainsiirtoveron maksaminen

Varainsiirtovero maksetaan oma-aloitteisesti ja tietyn ajan kuluessa.

Kiinteistön kaupoissa vero on suoritettava viimeistään lainhuutoa tai kirjaamista haettaessa, ja aina viimeistään kuuden kuukauden kuluessa vastikkeellisen luovutussopimuksen tekemisestä. Uusien asuntojen kaupoissa vero maksetaan kahden kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä. Välittäjäkaupoissa tai arvopaperin pakkohuutokauppatilanteissa varainsiirtovero maksetaan heti vastikkeellisen luovutussopimuksen tekemisen yhteydessä.

Kiinteistön kaupassa vastuu koskee myös aikaisemmista luovutuksista määräytyvää maksamatta jätettyä veroa. Mikäli kiinteistö on myyty pakkohuutokaupalla, aikaisemmista luovutuksista ei kuitenkaan tarvitse suorittaa veroa. Kiinteistönvälittäjä on arvopapereiden kaupoissa velvollinen varmistamaan, että ostaja on suorittanut veron.

Veron voi maksaa verohallinnolle verkkopankissa. Jokainen verovelvollinen maksaa itse oman osuutensa. Jos esimerkiksi puolisot ostavat kiinteistön puoliksi, molemmat maksavat erikseen oman osuutensa verosta. Verosumma maksetaan kahden desimaalin tarkkuudella.

Alle 10 euron verosummaa ei tarvitse maksaa. Tee kuitenkin varainsiirtoveroilmoitus tai hae lainhuutoa tai kirjaamista.

Tarkat ohjeet veron maksuun löydät verohallinnon sivuilta täältä.

Milloin varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa?

Kiinteistö- ja asuntokaupassa varainsiirtoveron maksusta on pari poikkeusta. Varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa ensiasunnosta, mikäli tietyt ehdot täyttyvät. Asumisoikeusasunnosta ei myöskään makseta varainsiirtoveroa.

Ensiasunnon ostossa olet vapaa varainsiirtoverosta mikäli:

  • Hankit kiinteistön ja vähintään puolet sillä olevasta tai sille rakennettavasta rakennuksesta tai hankit vähintään puolet asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavista osakkeista.
  • Käytät tai ryhdyt käyttämään rakennusta tai huoneistoa omana vakituisena asuntonasi.
  • Et ole aikaisemmin omistanut vähintään puolta asuinrakennuksesta tai asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavista osakkeista tai osuuksista.
  • Olet 18-39-vuotias kauppa- tai vaihtokirjan tekohetkellä.

Löydä Sinun kiinteistönvälittäjäsi

Valitse paikallinen ja kotimainen yrittäjä lähes viidensadan SKVL:n jäsentoimiston joukosta!

Etsi lähin välittäjäsi

Hae paikkakuntasi, niin saat esiin alueesi parhaiten tuntevat kiinteistönvälittäjät.