13.09.2022

Uutiset

Vuokralaisen valitseminen sijoitusasuntoon

Yksi tärkeimmistä vaiheista asuntosijoittamisessa on sopivan vuokralaisen valitseminen, sillä kuukausittainen vuokramaksu on asuntosijoittajalle tärkeä tulonlähde. Hyvä vuokralainen maksaa vuokran ajallaan, pitää huolta asunnosta ja mielellään vielä viihtyy asunnossa pidemmän aikaa, jotta uutta vuokralaista ei tarvitsisi löytää heti.

Vuokralaisen valitseminen

Vuokrailmoitus

Vuokrailmoituksessa kannattaa ilmoittaa selkeästi asunnon ja taloyhtiön yksityiskohdat, vuokran ja vuokravakuuden suuruus sekä muut vuokrasopimuksen solmimisen kannalta

merkitykselliset asiat. Kannattaa kirjoittaa jo vuokrailmoitukseen, voiko asuntoon tuoda lemmikkejä. Näin potentiaalinen vuokralainen saa heti aluksi tärkeimmät tiedot ja voi pohtia asunnon sopivuutta tarpeisiinsa.

Vuokralaisen haastattelu 

Vuokralaisen haastattelu on tärkeä vaihe, jotta voi kartoittaa tulevan asukkaan elämäntilannetta. Haastatteluun kannattaa panostaa ja se olisi suositeltavaa tehdä kasvokkain. Vuokranantaja voi selvittää maksukykyä kysymällä vuokralaiselta, onko tämä esimerkiksi työelämässä tai opiskeleeko tämä. Elämäntilanne voi kertoa myös vuokralaisen tulevaisuudensuunnitelmista, sillä esimerkiksi opinnot sitovat yleensä vuokralaisen paikkakunnalle useammaksi vuodeksi. 

Kannattaa kysyä myös, mistä syystä vuokralainen on muuttamassa ja miksi hän on juuri tästä asunnosta kiinnostunut. 

Kannattaako luottotiedot tarkistaa?

Vuokranantajalle on tärkeää varmistaa vuokralaisen maksukyky, sillä jos vuokranmaksussa tulisi ongelmia, voi tilanteen selvittäminen olla työlästä ja tuottaa taloudellista tappiota. 

Tee vuokrasopimus huolella

Vuokrasopimus kannattaa aina laatia huolella, jotta ei koituisi oikeudellisia ongelmia. Vuokrasopimukseen tulee kirjata kaikki vuokrasuhteen keskeiset ehdot kuten

myös tiedot erikseen sovituista seikoista, kuten esimerkiksi lemmikeistä ja vuokranmaksun aikataulusta. 

Tutustu vuokraajan oppaaseen. 

Vuokralaisen viihtyvyyteen kannattaa panostaa

Vuokra-asunto on vuokralaisen koti ja siksi viihtyvyys on tärkeä seikka vuokralaiselle.  Vuokra-asunnon viihtyvyyteen panostaminen voikin tuottaa voittoa vuokranantajalle, sillä se voi helpottaa vuokralaisen löytämistä ja pitämistä sekä kasvattaa vuokratuloja. Sijoitus viihtyvyyteen onkin siis pitkällä aikavälillä vuokranantajan valtti.

Vuokravälittäjä hoitaa vuokrausprosessin maaliin

Vuokravälittäjää käyttämällä voi minimoida vuokralaisen etsimiseen ja vuokrasopimukseen liittyvät riskit sekä päästä vähemmällä vaivalla, kun ammattilainen hoitaa paperihommat. Moni vuokravälittäjä tarjoaa myös laajempaa palvelukokonaisuutta, jossa vuokravälittäjä vastaa vuokranantajalle kuuluvista tehtävistä vuokrasuhteen ajan. Laajempi toimeksianto on suositeltavaa erityisesti, jos sijoitusasunto sijaitsee muualla kuin omalla asuinpaikkakunnalla. 

Lue artikkelistamme, miksi valita juuri SKVL:n jäsenvälittäjä hoitamaan vuokrausprosessia.