18.02.2019

Ostajalle

Kotivakuutus on kodinomistajan turva

Kotivakuutus on jokaisen kodin perusturva. Kodinomistajaa ei kukaan pakota ottamaan vakuutusta, mutta käytännössä se on pakollinen. Ilman vakuutusta et nimittäin saa mitään korvausta vahingon sattuessa, vaan kaikki kulut jäävät itsellesi maksettavaksi.

Vakuutusta hankkiessa on hyvä kilpailuttaa vakuutusyhtiöitä. Muista myös lukea vakuutuksen ehdot tarkasti!

Asunto-osakkeen kotivakuutus

Kotivakuutus on yleistermi, joka käsittää monenlaisia kodin turvaksi otettavia vakuutuksia. Millaisen vakuutuksen tarvitset, riippuu ensinnäkin asumismuodostasi.

Asunto-osakkeen omistajalle riittää yleensä irtaimistovakuutus. Irtaimistovakuutus kattaa nimensä mukaisesti kodin irtaimistolle, esimerkiksi kodinkoneille, kodinelektroniikalle ja huonekaluille, syntyneet vahingot. Taloyhtiö vakuuttaa aina fyysisen kiinteistön, joten vahingon sattuessa asunto-osakkeen rakenteille syntyneet vauriot korvataan taloyhtiön vakuutuksesta.

Asunto-osakkeen omistajan ei kuitenkaan kannata vähätellä irtaimistovakuutuksen merkitystä. Esimerkiksi huonekalujen ja kodinelektroniikan uusiminen itse, ilman vakuutusta, voi tulla todella kalliiksi.

Omakotitalon kotivakuutus

Omakotitalon omistaja tarvitsee kattavamman vakuutuksen kuin asunto-osakkeen omistaja. Irtaimiston lisäksi omakotitalon omistajan on vakuutettava itse rakennus. Omakotitalossa vastaat toisinsanoen itse kaikista vakuutuksista.

Ison vahingon sattuessa kulut voivat nousta helposti kymmeniin tuhansiin euroihin ja jo pienempi vesivahinko voi aiheuttaa tuhansien eurojen kustannukset. Vakuutukset on siis syytä hankkia.

Kotivakuutus tulee myös muistaa siirtää, jos muutat uuteen kotiin, sillä vakuutus ei siirry automaattisesti kodista toiseen. Muista myös tarkistuttaa vakuutus, jos omaisuutesi arvo muuttuu merkittävästi.

Mitä kotivakuutus kattaa?

Kotivakuutusta hankkiessa on syytä kilpailuttaa eri vakuutusyhtiöitä ja lisäksi on oltava tarkka vakuutusehtojen kanssa. Ehdot vaihtelevat vakuutustyypistä ja yhtiöstä toiseen.

Irtaimistovakuutus kattaa tyypillisesti henkilökohtaisen irtaimistosi, esimerkiksi huonekaluille ja kodinelektroniikalle sattuneet vahingot. Irtaimistovakuutukseen voidaan sisällyttää tapauskohtaisesti myös muunlaista irtaimistoa, kuten arvopapereita tai taideteoksia.

Laajempi kotivakuutus kattaa myös kodin rakenteille sattuneet vauriot, esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon kohdalla. Tarkista vakuutusehdoista kattaako vakuutus kaikki vahingot vai vain vakuutuksessa listatuista syistä aiheutuneet vahingot!

Tyypillisesti kotivakuutus kattaa palovahingot, vesivahingot, myrskyvahingot ja varkaudet. Lisäksi laaja vakuutus voi sisältää vastuu- ja oikeusturvavakuutuksen sellaisten tilanteiden varalle, joissa kodinomistaja joutuu vastuuseen laajemmista vahingoista.

Kotivakuutus ei korvaa kaikkia vahinkoja!

Laajankaan kotivakuutuksen piiriin eivät kuulu vahingot, jotka syntyvät omistajan omasta huolimattomuudesta. Tyypillinen esimerkki on suihkun jättäminen päälle ja siitä syntyvä vesivahinko. Tai esimerkiksi huolimattomasta parvekegrillauksesta syttynyt tulipalo.

Kotivakuutus ei myöskään kata rakennusvirheestä aiheutuneita vahinkoja. Tällainen voi olla esimerkiksi virheellisestä sähköasennuksesta syttynyt tulipalo.

Vakuutuksen ottajalla on myös velvollisuuksia. Vakuutuksen ottajan tulee toimittaa vakuutusyhtiölle kaikki pyydetyt tiedot paikkansapitävästi ja huolellisesti. Vakuutetun tulee lisäksi maksaa vakuutusmaksut ajallaan, viimeistään eräpäivänä, ja vakuutetun luottotietojen tulee olla kunnossa.