27.07.2021

Ostajalle

Kannattaako valita vuokra- vai omistusasunto?

Vuokra- vai omistusasunto? Vuokra-asunto voi olla hyvä ratkaisu elämäntilanteeseen, jossa tarvitaan joustavuutta. Toisaalta omistusasunto kerryttää henkilökohtaista varallisuutta. Vuokra- ja omistusasumisen kannattavuutta vertailtaessa on huomioitava monta seikkaa: alueen yleinen hintataso, kustannukset, hintakehitys ja elämäntilanne.

Omistusasunto on sijoitus omaan talouteen


Omistusasunto kerryttää henkilökohtaista varallisuutta, sillä jokainen lainanlyhennys on lisää rahaa omaa pussiin. Lisäksi omistusasunnon kokonaiskustannukset voivat jäädä tietyillä alueilla pienemmiksi kuin vuokra-asunnon kustannukset. Jos pitkään laina-aikaan sitoutuminen tuntuu hurjalta ajatukselta, kannattaa vertailun vuoksi laskea
vuokralla asumisen kustannukset samalta ajalta. Omistusasujalla on lisäksi verohyötyjä puolellaan.


Omistusasunto tuo vapautta


Oma asunto tuo vapautta, sillä ei tarvitse kysyä vuokranantajalta lupaa remontointiin eikä tarvitse pelätä vuokrankorotuksia tai arvuutella vuokrasopimuksen jatkumista. Asunnonomistajalla on vapaus muuttaa väliaikaisesti muualle ja vuokrata asuntoa eteenpäin. Tällöin vuokralainen kattaa asunnon kustannukset ja voi tuoda myös voittoa
asunnonomistajalle.

Asuntolainan maksuaikataulusta ja lainaehdoista pystyy neuvottelemaan pankin kanssa, kun taas vuokrassa ei ole useinkaan neuvotteluvaraa. Asuntolaina kannattaa aina kilpailuttaa, jotta saa varmasti parhaimman hinnan ja ehdot. Pankilta on myös mahdollista tiedustella lyhennysvapaita, jolloin maksaa ainoastaan lainan korot.

Vuokra-asunnosta voi muuttaa nopeammin


Joskus elämäntilanne saattaa vaatia joustavuutta ja mahdollisuutta muuttaa nopeasti paikkakunnalta toiselle tai ulkomaille. Tällöin vuokralla asuminen voi olla käytännöllisempi ratkaisu. Vuokralla asuessa voi myös joskus asua asunnossa, jota ei olisi varaa omistaa. Erityisesti kasvukeskusten keskustoissa asuntojen hinnat ovat nousseet, joten vuokralla asuminen voi olla ainut vaihtoehto, mikäli tahtoo asua tietyllä alueella. Asuntolainan saamiseen vaaditaan säännölliset tulot ja useimmiten omarahoitusosuutta.


Vuokralaisen ei tarvitse huolehtia kalliista remonteista sekä vuokra-asunnosta voi muuttaa pois ennen julkisivu- tai putkiremonttia. Suuria taloyhtiön remontteja tehdään kuitenkin harvoin, sillä esimerkiksi taloyhtiön putkiremontti tehdään noin 50 vuoden välein.


Vuokra- vai omistusasunto – kumpi on minulle oikea ratkaisu?


Valintaa vuokra- ja omistusasunnon välillä ohjailee taloudellisten tekijöiden lisäksi tunteet. Aina raha ei ole tärkein tekijä asuntokaupoissa, vaan tulee kuunnella myös omaa vaistoaan. Nykyään on tarjolla myös muita vaihtoehtoja kuin vuokra- tai omistusasunto, sillä asumisoikeus- ja osaomistusasunnot tarjoavat välimuodon vuokra- ja omistusasumisesta.

Kun aika on, löydät lähimmän kiinteistönvälittäjäsi täältä.