19.04.2023

Ostajalle

Energiaremontti – energiatehokkuus nousuun remontoimalla

Etsitkö uutta kotia, mutta kiinnostavimmat kohteet ovat harmiksesi sähkölämmitteisiä? Energiaremontti muuttaa jopa energiasyöpön talon energiatehokkaaksi

Moni talon ostaja on valmis teettämään tulevaan kotiinsa vähintään pienen pintaremontin ennen muuttoa. Harvempi tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että kohteeseen voisi teettää myös energiaremontin.

Energiaremontti nostaa kiinteistön arvoa ja tuottaa kustannussäästöjä, joten jos talossa on kaikki muuten mallillaan, ei ostohaaveista tarvitse luopua vain siksi, että kohteen energiatehokkuus mietityttää. Fiksusti toteutetun remontin myötä jopa energiasyöpön talon energiatehokkuus paranee huomattavasti.

Monta syytä tehdä energiaremontti

Käytännössä energiaremontti on remontti, jonka myötä rakennuksen energiatehokkuus paranee, tai jonka myötä rakennuksessa otetaan käyttöön uusiutuvaa energiaa. Kylmien säiden Suomessa merkittävä osa kotien energiankulutuksesta kuluu lämmitykseen, ja siksi useimmat tavoittelevat energiaremontilla ennen kaikkea pienempiä lämmityskustannuksia.

Yhtäältä kyse on siis kustannussäästöistä ja toisaalta ilmastosta. Energiaremontti myös vähentää tuontienergian tarvetta ja turvaa energian saatavuutta. Remontin teettäminen onkin monesta näkökulmasta kauaskantoinen ratkaisu.

Energiaremonttiin voi saada tukea

Talokaupoilla mietit luonnollisesti, paljonko energiaremontti tulee maksamaan. Energiaremontin kustannuksiin on mahdollista saada tukea, ja juuri tukien ansiosta nyt on hyvä hetki ainakin harkita energiaremontin teettämistä ennen talounelman hylkäämistä. Lukujen valossa ei välttämättä ole hullumpi ajatus ostaa sähkölämmitteinen talo ja remontoida se energiatehokkaaksi.

Vuosina 2020–2023 Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin. ARAn energia-avustusta on mahdollista saada 4 000, joissain tilanteissa jopa 6 000 euroa asuntoa kohti. ARAn avustuksella voidaan kattaa jopa puolet energiaremontin kustannuksista. Ajantasaiset tiedot ARAn energia-avustuksesta ja hakuohjeet löydät ARAn verkkosivuilta.

ARAn energia-avustuksen lisäksi kannattaa pitää mielessä, että verottaja myöntää kotitalousvähennystä öljylämmityksestä luopujille. Ajantasaiset tiedot kotitalousvähennyksestä ja hakuohjeet löydät verottajan verkkosivuilta.

Energiaremonttia suunnitellessa kannattaa tutustua tukimuotoihin ja selvittää, kumpi vaihtoehdoista on omaan tarkoitukseen sopivampi.

Energiaremontti on investointi

Fiksusti toteutettu energiaremontti pienentää asunnon lämmittämisestä aiheutuvia kustannuksia huomattavasti, joten käytännössä energiaremontti tietää tuntuvasti pienempiä sähkölaskuja heti valmistumisestaan alkaen.

Energiaremontti tuo säästöjä asumisen kustannuksiin myös pitkään remontin jälkeen. Siksi remonttia pohtiessa ei kannata niinkään miettiä kertaostoksen hintaa vaan laskea, paljonko kustannussäästöä saa vuosien ja vuosikymmenten aikana.

Energiaremontti parantaa jälleenmyyntiarvoa

Ostajana olet se, joka on kiinnostunut talon energiaratkaisuista, mutta jos jonakin päivänä päätät myydä talon, roolit vaihtuvat.

Energiatehokkuus on myyntivaltti jo nyt, mutta vielä enemmän se on sitä tulevaisuudessa. Energiatehokas kohde vetää ostajia puoleensa pikemmin kuin talo, jolle ostajan täytyisi ensimmäiseksi tehdä energiaremontti. Nyt toteutettu energiaremontti voi maksaa itsensä myöhemmin takaisin sekä lyhyempänä myyntiaikana että parempana myyntihintana.

Energiaremontti on siis pitkän tähtäimen ratkaisu, joka vaikuttaa positiivisesti kiinteistön jälleenmyyntiarvoon.

Energiaremontti on myös investointi ilmastoon

Sopivaa taloa etsiessäsi pohdit varmasti tämänhetkistä tilannettasi ja taloudellisia mahdollisuuksiasi toteuttaa energiaremontti samoihin aikoihin asunnon ostamisen kanssa. Oman talouden lisäksi on kuitenkin hyvä pitää mielessä myös ilmastokysymykset. Kun koti kuluttaa vähemmän energiaa, se jättää pienemmän hiilijalanjäljen. Siksi energiaremontti on tehokas keino pienentää asumisen ilmastokuormaa.

Ilmastokysymykset ovat jo nyt monien huulilla, mutta tulevaisuudessa taatusti nykyistäkin enemmän. Vaikka kohteen myyminen ei ole tällä hetkellä ajankohtaista, energiaremontti voi olla todellinen myyntivaltti myöhemmin, kun myyt asunnon seuraavalle.

Ilmastokysymysten myötä myös vaatimukset asuntojen energiatehokkuutta koskien voivat muuttua. Maaliskuussa 2023 Euroopan parlamentti tiedotti, että rakennusten energiatehokkuusdirektiiviin on tulossa muutoksia, joiden myötä tavoitellaan muun muassa EU:n rakennusalan kasvihuonekaasupäästöjen ja energiankulutuksen vähenemistä sekä sektorin ilmastoneutraaliutta. Vielä on epäselvää, mihin kaikkeen direktiivin muutos vaikuttaa käytännössä, mutta vaikutuksia on kaavailtu uudisrakentamisen lisäksi ainakin osaan peruskorjattavista asuinrakennuksista. Talokaupoilla kannattaakin pitää ilmastonäkökulma mielessä, vaikka se ei juuri nyt olisi omassa tärkeysjärjestyksessä ylimpänä.

Energiaremontti x 6

Toisinaan energiaremontti tarkoittaa vain yksittäistä rakennuksen energiaratkaisuihin pureutuvaa toimenpidettä. Monesti remontissa kuitenkin tehdään useita muutoksia, joiden myötä kohteen energiatehokkuus paranee. Tässä muutama käytännön esimerkki siitä, mitä omakotitalon energiaremontti voi tarkoittaa.

  • Energiaremontti voi tarkoittaa esimerkiksi talon lisäeristystä, jonka avulla ehkäistään lämmön karkaamista. Omakotitalossa usein tehdään yläpohjaan hyvä eristys, mutta kaikkein pienimmillään energiaremontti voi olla vaikka ikkunoiden tiivistämistä.
  • Sähkölämmityksen hyötysuhdetta voidaan tehostaa helpoimmin asentamalla ilmalämpöpumppu. Se alentaa suoran sähkölämmityksen kulutusta merkittävästi, ja samalla ilmalämpöpumpulla saadaan viilennystä kuumille kesäpäiville.
  • Jos asuintalossa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, energiaremonttia voidaan tehdä asentamalla kohteeseen maalämpöpumppu. Maalämpöpumpun avulla kerätään talteen auringon lämpöä, ja sitä kautta saadaan säästöä lämmityskuluihin.
  • Jos asuintalossa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, energiaremonttia voidaan toteuttaa myös asentamalla ilma-vesilämpöpumppu. Ilma-vesilämpöpumpun avulla kerätään lämmitysenergiaa talteen ulkoilmasta, mikä tuo säästöä lämmityskuluihin.
  • Jos talo on rakennettu 1990-luvulla tai aiemmin, osuva energiaremonttimuoto voi olla lämpöverkkoremontti. Lämpöverkolla tarkoitetaan kaikkia lämmitysputkia, kuten pattereita putkineen tai esimerkiksi lattialämmitysputkiston asentamista jälkikäteen.
  • Energiaremonttia voi tehdä myös hankkimalla aurinkosähkön tuottamiseen tarvittavan järjestelmän. Oma aurinkosähkö parantaa omavaraisuutta ja tuo samalla puskuria sähkön hinnan vaihtelujen varalle.

Lue lisää erilaisista lämmitysmuodoista ja energiatodistuksesta.

Energiatehokkuus paranee arjen valinnoilla

Asunnon energiatehokkuutta voi varsinaisen energiaremontin lisäksi parantaa myös valitsemalla mahdollisimman energiapihejä koneita ja laitteita, sillä nekin vaikuttavat energiankulutukseen.

Koska energiaa kuluu ennen kaikkea lämmittämiseen, yleensä etenkin sähkölämmitteisissä taloissa sähkönkulutus on suurempaa kylmään talviaikaan kuin kesällä. Sähkönkulutus vaihtelee paitsi vuodenaikojen myös vuorokaudenaikojen mukaan. Omaa sähkönkulutusta on mahdollista seurata tunti-, päivä-, kuukausi- tai vuositasolla sähköyhtiöiden verkkopalveluissa. Tarvittaessa kulutustottumuksia voi muuttaa datan pohjalta.

Energiatehokkuus paranee siis remontilla, mutta myös omilla arkisilla teoilla.

Kiinteistönvälittäjä auttaa energiaratkaisujen pohdinnassa

Energiatehokkuus on seikka, johon on mahdollista vaikuttaa asunnossa kuin asunnossa. Jos muutoin kiinnostavan kohteen energiaratkaisut mietityttävät, ota asia puheeksi kiinteistönvälittäjän kanssa.

Tutustu myytäviin kohteisiin tai etsi kiinteistönvälittäjä.