17.10.2018

Ostajalle

Varainsiirtovero ja sen maksaminen asunnon oston yhteydessä

Ostaessasi kiinteistön, asunto-osakkeen tai muun arvopaperin, sinun tulee maksaa varainsiirtovero. Varainsiirtovero on maksettava oma-aloitteisesti ja se lasketaan kiinteistön tai asunto-osakkeen kauppahinnasta tai muun vastikkeen arvosta.

Kerromme tässä artikkelissa paljon varainsiirtovero on ja miten se maksetaan.

Kuinka paljon varainsiirtoveroa pitää maksaa?

Varainsiirtoveron määrä lasketaan asunto-osakkeen tai kiinteistön kauppahinnasta tai muun vastikkeen arvosta. Myös yhtiölainaosuus lasketaan mukaan.

Kiinteistön varainsiirtovero

Kiinteistöjen ja rakennusten luovutuksessa varainsiirtovero on 3 %. Kiinteistöjen verokantaan kuuluvat esimerkiksi tontti ja sillä mahdollisesti sijaitsevat rakennukset (esim. omakotitalo), maa-alue ja sillä mahdollisesti sijaitseva kesämökki tai pelkkä rakennus tai rakennelma. Myös määräalat ja määräosat lasketaan kiinteistöjen verokantaan.

Asunto-osakkeiden varainsiirtovero

Asunto-osakkeiden luovutuksen varainsiirtovero on 1,5 %. Asunto-osakkeita ovat esimerkiksi kerrostalo- tai rivitalo-osake. Myös esimerkiksi liikehuoneisto, autopaikka, varasto tai lomaosake lasketaan asunto-osakkeiden verokantaan.

Varainsiirtoveron maksaminen

Varainsiirtovero maksetaan oma-aloitteisesti ja tietyn ajan kuluessa.

Kiinteistön ja vuokraoikeuden kaupoissa vero on suoritettava viimeistään lainhuutoa tai kirjaamista haettaessa, ja aina viimeistään kuuden kuukauden kuluessa vastikkeellisen luovutussopimuksen tekemisestä. Uusien asuinhuoneistojen kaupoissa vero maksetaan kahden kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä. Käytetyn asuinhuoneiston kaupoissa vero maksetaan kahden kuukauden kuluessa kaupanteosta, tai jos kauppa on tehty kiinteistönvälittäjän välityksin, heti kaupanteossa.

Kiinteistön kaupassa vastuu koskee myös aikaisemmista luovutuksista määräytyvää maksamatta jätettyä veroa. Mikäli kiinteistö on myyty pakkohuutokaupalla, aikaisemmista luovutuksista ei kuitenkaan tarvitse suorittaa veroa. Kiinteistönvälittäjä on käytetyn asuinhuoneiston kaupoissa velvollinen valvomaan, että ostaja suorittaa veron kaupanteossa.

Veron voi maksaa verohallinnolle OmaVerossa tai verkkopankissa. Jokainen verovelvollinen maksaa itse oman osuutensa. Jos esimerkiksi puolisot ostavat kiinteistön puoliksi, molemmat maksavat erikseen oman osuutensa verosta. Varainsiirtovero maksetaan kahden desimaalin tarkkuudella.

Jos veron määrä on alle 10 euroa per ostaja, ei veroa ei tarvitse maksaa. Tee kuitenkin varainsiirtoveroilmoitus.

Tarkat ohjeet veron maksuun löydät verohallinnon sivuilta täältä.