20.03.2023

Yleinen

Valitse SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä – saat ajantasaista lakiosaamista

Oletko myymässä asuntoa? Kokosimme yhteen syyt, miksi kannattaa valita välittäjäksi SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä.

SKVL:n Laatu- ja koulutusvaliokunnan puheenjohtaja, pian 43 vuotta alalla toiminut Jukka Alanko kuvailee kiinteistönvälitysalalla toimivien osaamisen tasoa hyväksi, mutta myös kirjavaksi. Joukossa on huippuluokan ammattilaisia, jotka ylläpitävät osaamistaan jatkuvasti, mutta myös niitä, jotka ovat opiskelleet ammatissa tarvittavia asioita viimeksi vuosikymmeniä sitten. Välitysalalla toimii myös henkilöitä, joilla ei ole lainkaan alan koulutusta.

Kiinteistönvälittäjää valitsevalle asunnon myyjälle ammattikunnan kirjavuus asettaa haasteen. Miten valita välittäjä, jonka osaaminen on varmasti ajan tasalla?

SKVL kehitti välittäjää etsivien avuksi sertifikaatin, joka kertoo kuluttajalle kiinteistönvälittäjän ammattitaidosta. SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä -sertifikaatteja alettiin myöntää vuonna 2022. Samaan aikaan omat sertifikaattinsa saivat myös välitysliikkeet sekä asuntomyyjät.

Vaivaton keino löytää asunnon myyntiin ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä onkin valita välittäjä, joka on suorittanut SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä -sertifikaatin.

SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä -sertifikaatti vaatii jatkuvaa kouluttautumista

SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä on helppo tunnistaa visuaalisesta sertifikaatista. SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä -sertifikaatti on konkreettinen osoitus siitä, että kiinteistönvälittäjä on motivoitunut ylläpitämään ammattitaitoaan, ja että välittäjän lakiosaaminen on ajantasaista.

Jokainen SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä -sertifikaatin saanut kiinteistönvälittäjä on suorittanut ammattitaitoa ylläpitäviä lakikoulutuksia ja vaativan auktorisointikokeen. – Koekysymykset on johdettu Suomen laista ja hyvästä välitystavasta. Nämä molemmat on todella tunnettava, jotta kokeesta voi päästä läpi. Koe ei siis ole helppo, Jukka Alanko kertoo.

Lisäksi vääristä koevastauksista saa miinuspisteitä. Alanko perustelee valiokunnan tiukkaa linjausta toteamalla, ettei välittäjä voi asiakkaalleenkaan arvuutella vastauksia. – Kun asiakas kysyy jotakin, vastaus täytyy tietää tai osata selvittää. Väärällä vastauksella voi olla vakavat seuraukset, ja siksi kokeessakin väärästä vastauksesta rokotetaan.

Kerran ansaittu sertifikaatti ei myöskään ole ikuinen. Pitääkseen sertifikaatin kiinteistönvälittäjän on sekä uusittava auktorisointikoe kolmen vuoden välein että käytävä lakikoulutuksissa vuosittain. – Tällä alalla säädökset muuttuvat usein, joten vuosittain tulee jotain uutta, mitä pitää ottaa haltuun, ja vanhaakin on hyvä kerrata, Alanko kertoo.

Sertifikaatin pitäminen edellyttää myös nuhteetonta toimintaa välitysliikkeeltä. Välittäjä voi menettää sertifikaattinsa esimeriksi silloin, jos hänen edustamansa välitysliike saa varoituksia alaa valvovalta aluehallintovirastolta.

SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä -sertifikaatti kertoo, että välittäjän lakiosaaminen on ajan tasalla

Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä -sertifikaatteja ei myönnetä kaikille alalla toimiville, vaan sertifikaattia voivat hakea vain SKVL:n jäsenet, jotka ovat suorittaneet LKV-pätevyyden. Kaikki sertifioidut ovat siis laillistettuja kiinteistönvälittäjiä; kiinteistönvälittäjän nimikettä ei toki ilman LKV-pätevyyttä saa käyttääkään.

LKV-kokeen suorittanut välittäjä tuntee tarvittavan lainsäädännön ja osaa toimia hyvän välitystavan mukaisesti, mutta osaamista pitää jatkuvasti myös päivittää. – Jos on vaikka parikymmentä vuotta sitten saanut LKV-pätevyyden eikä seuraa aktiivisesti lakimuutoksia, on vaara, että on pihalla kuin lumiukko, Jukka Alanko kuvailee.

Lisäksi SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä -sertifikaattia voivat hakea vain välittäjät, jotka ovat toimineet alalla vähintään kahden vuoden ajan. – Aina on ihmisiä, jotka ovat niin sanotusti syntyneet tähän ammattiin, mutta käytännön työkokemus kasvattaa välittäjän ammattitaitoa. Siksi linjasimme valiokunnassa, etteivät välittäjänä vasta hiljakkoin aloittaneet vielä voi hakea auktorisointia, Alanko sanoo.

Vaikka sertifikaatin hakeminen edellyttää näiden kriteerien täyttämistä, Alanko ei halua luoda vastakkainasettelua auktorisoitujen ja auktorisoimattomien kiinteistönvälittäjien välille. Välittäjien osaamisessa ja toimintatavoissa on yksilöllisiä eroja, eikä yhden osaaminen sulje pois toisen osaamista. – SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä -sertifikaatti on kuitenkin erinomainen keino varmistua siitä, että välittäjän lakiosaaminen on ajan tasalla, ja että hän haluaa jatkuvasti ylläpitää ja kehittää ammattitaitoaan.

Laatuauktorisointi tähtää koko ammattikunnan osaamisen kehittämiseen

Laatuauktorisoinnin pitkän tähtäimen tavoitteena on kasvattaa koko ammattikunnan osaamista, jotta sekä asunnon ostajat että myyjät saisivat entistä useammin asioida osaavan, luotettavan ammattilaisen kanssa.

– Laatuauktorisointi tekee ammattitaidon ylläpitämisestä johdonmukaista ja kehittää alalla toimivien osaamista tehokkaasti. Toivomme, että tulevaisuudessa kaikilla yksilö- ja yritysjäsenillämme – niin kiinteistönvälittäjillä, asuntomyyjillä kuin välitysliikkeilläkin – olisi aina voimassa oleva sertifikaatti, SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kertoo.

Etsi paikallinen SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjäsi

Etsi SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä SKVL:n hakukoneesta

Hakutuloksissa näet sertifikaatin kuvan, jos välittäjä on jo suorittanut Laatuauktorisoinnin. Samasta hakukoneesta löydät myös SKVL Laatukoulutetut asuntomyyjät ja SKVL Auktorisoidut laatuyritykset.

Lue myös: SKVL Laatuauktorisointi