25.01.2018

Uutiset

Toimeksiantajan tehtävät asuntokaupassa

Edessä asunnon myynti? Kun käytät asunnon myynnissä ammattitaitoista kiinteistönvälittäjää, säästät runsaasti aikaa ja vaivaa, jota onnistunut asuntokauppa vaatii. Tästä artikkelista voit lukea, mitä toimeksiantajan tehtäviin kuuluu.

Ennen myynnin käynnistymistä…

Ennen kuin asunnon myynti käynnistyy, on sinun valittava kodillesi sopiva välittäjä. Välitysalalla on paljon tarjontaa, ja etenkin isommissa kaupungeissa voi hyviä välittäjäehdokkaita olla useampikin. SKVL:n valtakunnallinen verkosto koostuu paikallisista välitysyrityksistä, joissa työskentelevät välittäjät tuntevat alueensa läpikotaisin. Paikallinen asiantuntemus mahdollistaa tarkemman hinta-arvion ja yksilöllisen, ihmisläheisen palvelun.

Ennen toimeksiantosopimuksen laatimista voit olla yhteydessä muutamaankin välittäjään ja kysyä heidän arviotaan kotisi myyntinäkymistä. Kun löydät sopivan välittäjän ja olet tyytyväinen hänen laatimaansa hinta-arvioon, on aika solmia toimeksiantosopimus.

Muistilista ennen myyntiä:

  • Valitse kodillesi sopiva välittäjä.
  • Käy kirjallinen toimeksiantosopimus läpi yhdessä välittäjän kanssa.
  • Tarkista ja hyväksy välittäjän laatima myynti- ja markkinointisuunnitelma.
  • Luovuta kohteen avaimet välittäjälle kuittausta vastaan.

Markkinointi alkaa!

Kun toimeksiantosopimus on allekirjoitettu, voidaan myynti toden teolla aloittaa. Ennen markkinoinnin aloittamista kiinteistönvälittäjäsi hankkii kaikki asiakirjat ja muut tarvittavat tiedot, joita kohteen myyntiä varten tarvitaan. Sen lisäksi hän valmistelee myyntiesitteen, ottaa tai otattaa laadukkaat valokuvat asunnostasi ja varmistaa, että kotisi saa parhaan mahdollisen huomion heti myynnin käynnistyessä. Tässä vaiheessa toimeksiantajan tärkein tehtävä on valmistella asunto valokuvausta varten ja hyväksyä esitteen tiedot.

Asuntoesittelyiden ajankohdasta sovitaan kiinteistönvälittäjän kanssa, ja kohteesta riippuen esittelyt voidaan aloittaa joko yksityisnäytöillä tai yleisesittelyillä.

Muistilista asunnon markkinointivaiheeseen:

  • Tarkista ja hyväksy myyntiesitteen tiedot.
  • Valmistele asunto valokuvausta ja asuntoesittelyitä varten.

Ostajaehdokkaiden löytyessä…

Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä on sinuun yhteydessä säännöllisesti. Kun ostotarjouksia alkaa tulla, välittäjä ottaa ne kirjallisina vastaan ja toimittaa sinulle. Toimeksiantajana sinulla on kolme vaihtoehtoa: voit joko hyväksyä tarjouksen sellaisenaan, hylätä tarjouksen tai tehdä kirjallisen vastatarjouksen, jonka välittäjä toimittaa ostajaehdokkaalle.

Kun ostotarjous on hyväksytty, voidaan aloittaa kaupan valmistelut. Kaupantekotilaisuutta varten välittäjä sopii osapuolten kanssa tilaisuuden aikataulun, maksutavat ja muut järjestelyt. Jos kyseessä on kiinteistökauppa, tilaa välittäjä paikalle kaupanvahvistajan. Kaupantekotilaisuudessa kauppakirjat käydään vielä kerran läpi ja välittäjä varmistaa samalla, että kaupan ehdot ovat molemmille osapuolille selvät. Sen jälkeen edessä onkin enää kauppakirjan allekirjoitus.

Muistilista kaupan valmistelua ja kaupantekotilaisuutta varten:

  • Hyväksy välittäjän esittelemä ostotarjous tai laadi vastatarjous.
  • Kun ostotarjous on hyväksytty, sovi aikatauluista yhdessä välittäjän kanssa.
  • Ilmoita asunnon vapautumisajankohta.
  • Tutustu välittäjän toimittamaan kauppakirjaluonnokseen.
  • Käy kauppakirjat tarkkaan läpi vielä kerran kaupantekotilaisuudessa.
  • Luovuta osakekirjat ostajalle/ostajan pankille.
  • Tee muuttovalmistelut ja luovuta asunto uusille omistajille sovittuna ajankohtana.

Lue täältä, mitä kuuluu kiinteistönvälittäjän tehtäviin asuntokaupassa!