04.10.2023

Julkaisut

SKVL asuntomarkkinaennuste 2023: Loppuvuosi menee odottavassa, pikkuhiljaa piristyvässä markkinassa – Korkojen laskua odotellessa

Vuodenajat vaikuttavat taas vahvemmin markkinoihin. Asuntomarkkina liikkuu tasaisesti, mutta kasvukeskuksissa kaupan tahti kiihtyy jonkin verran hitaammassa tahdissa kuin muilla alueilla. Korko- ja työllisyysnäkymät ovat hidasteena. Moni asunnonostaja odottaa jopa vuokralla korkojen laskua. ”Koska selvin käänne ylöspäin tulee, on vaikea ennustaa tarkkaan”, kommentoi Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg. ”Loppusyksy on usein muutenkin vähän hiljaisempi ja nyt näyttää siltä, että ostajan markkinat ovat ohi ensi vuonna”, hän jatkaa. ”Nyt jos koskaan kannattaa ostaa oma asunto, kun tarjontaa on paremmin ja hintataso on saavuttanut pohjan”, lisää Mannerberg. ”Loppusyksyn aikana saatetaan joillain alueilla nähdä vielä pientä laskua kysynnässä ja sen myötä 2–3 % laskua myös toteutuvissa hinnoissa, mutta ei kysytyimmissä asuntotyypeissä”, hän kiteyttää.

Ohjauskoron viimeisin korotus hidasti syyskuun asuntokauppaa – pienten asuntojen hinnoissa edelleen laskupaineita ylitarjonnan vuoksi

Ostopaine kasvaa, mutta moni odottelee korkojen käännettä alaspäin. ”Markkinauutisointi on luonut joillekin ostajille käsityksen, että asunnoista voi tarjota mitä tahansa. Tämä ei kuitenkaan juurikaan johda kauppoihin vaan enemmänkin pysäyttää neuvottelut kyseisen ostajan kanssa”, kommentoi Mannerberg. Asuntojen hintoja ensisijaisesti ohjaava kysynnän ja tarjonnan suhde on tällä hetkellä melko hyvässä tasapainossa. Lukuun ottamatta aivan pienimpiä kerrostaloasuntoja sekä vanhempia omakotitaloja, joissa kysyntä on selvästi pienempää. SKVL:n säännöllisesti mittaama ”halukkuus ostaa asunto”-mittari on nyt selvästi korkeammalla kuin vuosi sitten, jolloin markkinan hiljaisuus alkoi. ”Myyjien motivaatio”-mittari on myös selvästi korkeammalla, vaikka se on kesästä hiukan laskenut.

Varainsiirtovero ja asuntolainojen korkovähennys

”On ymmärrettävää, että Suomen velkainen talous on haasteellisessa tilanteessa ja hallituksen keinot ovat rajalliset”, kommentoi Mannerberg. ”On mahdollista, että osa asunnon ostajista jopa odottaa sitä, että varainsiirtovero poistettaisiin”, hän jatkaa. ”On erittäin tärkeää, että hallitus antaa tästä pikaisesti vahvemman viestin kuin nyt on tehty. Joko päätös tehdään tai sitten ei, nykytilanne voi mahdollisesti hidastaa kauppaa”, hän jatkaa. Asuntolainan korkovähennyksen palauttaminen olisi vielä parempi tehokeino sille ajalle, kun korot ovat näin korkealla. Kaupankäynnin vilkastuminen toisi varmasti lisää työllisyyttä esimerkiksi rakennusalle ja lisää sitä kautta korvaavia verotuloja. ”Inflaation lasku Suomessa ja EU-alueella on nyt ollut niin nopeaa, että olisi korkea aika EKP:n mahdollisimman pian laskea ohjauskorkoja”, Mannerberg lisää.

Lainansaanti parantunut – käsittelyajat edelleen pitkiä

SKVL on saanut raportteja, että asuntolainojen käsittelyajat ovat edelleen varsin pitkiä. Viestiä on myös tullut, että tällä hetkellä lainoista voi neuvotella paremmin sekä nykyisten velallisien osalta että uusien lainanottajien osalta. Pankit ovat nyt valmiimpia myöntämään asuntolainoja ainakin kasvukeskuksissa. Nyt kannattaa kilpailuttaa lainoja aktiivisesti. Pienempien paikkakuntien isot haasteet ovat edelleen vanhempien talojen ja peruskorjattavien asuntojen rahoitus. Peruskorjauslainojen saatavuuteen ja niiden takauksiin kaivattaisiin pikaisesti valtion apua.

Suomen asuntomarkkina on kärsinyt enemmän kuin moni muu EU-maa

EU-alueella monessa maassa asuntojen hinnat eivät ole juurikaan laskeneet ja kysyntä on pysynyt parempana kuin Suomessa. Suomen asuntohinnat ovat tällä hetkellä Euroopan tasolla keskimääräistä edullisemmat. Suomessa on odotettavissa korjausliikettä ylöspäin, kun korkotaso alkaa laskea ja kysyntä elpyy. Ulkomaisten ostajien kiinnostus Suomea kohtaan on myös nousussa sekä asuntojen että loma-asuntojen osalta. ”Olemme tällä hetkellä erikoisessa suvantovaiheessa, joka alkaa purkautua, kun korot laskevat ja sekä ostajat että myyjät ovat ymmärtäneet markkinan tilanteen”, lisää Mannerberg.

Uudiskohteiden kaupan odotetaan edelleen pysyvän hiljaisena ja hinnoissa laskupaineita

Uudiskohteiden vetoapu asuntomarkkinoilla on edelleen pientä tänä syksynä. Normaalissa markkinatilanteessa uusien asuntojen korkeampi hintataso vaikuttaa omalta osaltaan alueiden hintoihin ja haluttavuuteen. Nykyisessä markkinassa odotusta kestää vielä hetken, mutta viimeaikainen rakennuskustannusten nousu johtaa siihen, että uusien aloitusten hintataso tulee olemaan korkeampi. Jo ensi vuonna tullaan näkemään uudisasunnoissa uutta hintatasoa, joka omalta osaltaan tulee vaikuttamaan myös vanhojen asuntojen hintoihin nostavasti.

Vuokra-asunnoissa suuri tarjonta rauhoittaa vuokrien nousua

Vuokra-asuntojen tarjonta on historiallisen suurta. Kysyntä on myös noussut jonkin verran, mutta ei niin paljon, että asunnoista kilpailtaisiin. Suomessa on kuitenkin alueita kuten Pohjois-Suomen lomakeskukset, joissa pienemmistä vuokra-asunnoista on pulaa. Suuremmista hyvistä vuokra-asunnoista on tasaista kysyntää joka puolella ja niiden tarjonta ei ole riittävää. Korkojen ja hoitovastikkeiden nousu tulee näkymään ensi vuoden aikana vuokrien nousupaineena, mutta tälle syksylle ei vielä ennusteta merkittäviä muutoksia.

Alueelliset kommentit: SKVL asuntomarkkinaennuste 2023 loppuvuosi

Helsinki, kantakaupunki

Helsingin ja muun kantakaupungin kysyntä on hiukan kasvanut erikokoisten asuntojen parissa. Myös arvoasuntoja katsotaan ja niiden kauppa on lähtenyt käyntiin. Edelleen ostajien omien asuntojen myynti on usein ehtona tarjouksissa.  Myös pienten asuntojen myynti on kantakaupungissa lähtenyt liikkeelle. Jonkin verran edelleen myyjillä on melko korkeat odotukset myyntihinnoista, joissa on kuitenkin tullut selvästi laskua kahden vuoden takaiseen. Tällä hetkellä tarjontaa on paljon ja on hyviä mahdollisuuksia ostajilla löytää sopivan tyyppinen asunto. Lauttasaaressa on jonkin verran hiljaisempaa ja paljon tarjontaa.

Muu Helsinki

Pienten asuntojen kysyntä on edelleen alhaista, mutta perheasuntojen kysynnässä on parantumista. Remontoitavien kohteiden ja korjausvelkaisten taloyhtiöiden asuntojen myynti on hiljaisempaa. Hyväkuntoisten asuntojen kysyntä on palannut.

Espoo

Espoossa markkinatilanne on jonkin verran hiljaisempi kuin muualla pääkaupunkiseudulla. Kauppoja kuitenkin tehdään ja uudemmat maalämmöllä varustetut talot käyvät paremmin kaupaksi. Remontoitavien kohteiden myynnissä on edelleen haasteita. Espoossa on kaiken kaikkiaan odottava tilanne.

Vantaa

Vantaalla erityisesti pienten asuntojen kauppa on hiljaista. Hyväkuntoisissa rivitaloissa ja omakotitaloissa kysyntä on hyvää. Remontoitavissa ja peruskorjattavissa taloyhtiöissä edelleen alhaisempi kysyntä.

Itä-Uusimaa

Itä-Uudellamaalla Porvoossa, Loviisassa ja Sipoossa on ollut enemmän kysyntää kesällä ja myyntiajat ovat lyhentyneet ja kauppamäärät nousseet, hinnoissa on tultu alaspäin. Porvoossa hyväkuntoiset omakotitalot menevät parhaiten kaupaksi, ostajat tulevat pääasiassa pääkaupunkiseudulta.

Länsi-Uusimaa

Hangossa kovin sesonki alkaa hiljentyä syksyn myötä, mutta ostajia on edelleen liikkeellä. Hintataso on jonkin verran laskenut – realistisilla hinnoilla asunnot liikkuvat kyllä talvella. Hangossa ostetaan asuntoja usein kakkosasunnoksi, jolloin oman asunnon myynti ei ole esteenä. Kirkkonummella 2000-luvun pihallisten talojen ja hyvän lämmitysmuodon kanssa kysyntä on voimakasta. Vihdin alueella kauppa käy mukavasti, yhteydenottoja on paljon. Karkkilassa on kova kysyntä omakotitaloista. Pääkaupunkiseudun ostajat etsivät asuntoja kauempaa ydinkeskustasta, edullisempien hintojen sekä asumisen laadun perässä.

Pohjois- ja Keski-Uusimaa

Nurmijärvellä kauppa käy mukavasti. Erityisesti hyväkuntoisista perheasunnoista on kysyntää. Mäntsälässä kauppa on edelleen hiljaista. Hyvinkäällä on näkemyseroja myyntihinnoista. Keravalla ja Järvenpäässä remontoitavien talojen myynti on hiljaista ja myös uudemmista kerrostaloasunnoista on vähän kysyntää.  Hinnat eivät usein vastaa ostajien odotuksia.

Turku

Hyväkuntoiset ja isommat huoneistot sekä omakotitalot kiinnostavat. Myös keskustan yksiöistä on alkanut tulla kyselyitä. Pulaa on hyvistä rivitaloista. Vuokra-asuntokysyntä parantunut selvästi, vaikka tarjontaa on paljon. Isommissa vuokra-asunnoissa on erittäin hyvä kysyntä.

Muu Varsinais-Suomi ja Salo

Kaarinassa on edelleen vetovoimaista, mutta pidempää harkintaa. Myyntipäätökseen ja ostopäätökseen menee kauemmin. Luottojen saamisessa on haasteita. Raisiossa kaupankäynti on parantunut.

Tampere

Tampereella markkinatilanne on odottava. Myyjillä ja ostajilla on edelleen näkemyseroja jonkin verran. Pienten asuntojen kysyntä on selvästi alhaisempaa. Hyväkuntoiset ja oikein hinnoitellut kodit käyvät kaupaksi.

Muu Pirkanmaa

2000-luvun kohtuuhintaiset talot käyvät kaupaksi, remonttikohteissa hintataso on pudonnut. Ihmiset ovat harkitsevaisia, käyvät monta kertaa katsomassa. Rahoituksessa on haasteita. Nokialla markkinatilanne näyttää selvästi paremmalta. Pirkkalassa asuntokauppa on vilkastunut.

Oulu

Omakotitaloille on hyvää kysyntää, samoin rivitaloilla markkinat ovat elpymässä. Ostajia on liikkeellä, mutta yksiöt ja kaksiot ovat haasteellisimpia myydä. Isoille uudehkoille perheasunnoille on kysyntää. Samoin asunnot, joissa on oma piha myyvät hyvin. Myös vanhemmat kokonaan peruskorjattujen taloyhtiöiden hyväkuntoiset kerrostaloasunnot menevät kaupaksi helpommin.

Pohjois-Suomi

Koillismaan suunnalla kysyntä on hyvä. Myynti- ja vuokrakohteissa kysyntä on elpynyt. Syksyllä loma-asunnoissa on odotettavissa kysynnän kasvua, erityisesti lomakeskuksissa.

Rovaniemellä on syksyn myötä kysyntä kasvanut lähes normaaliksi mutta, talven osalta vielä rauhallisempi ennuste. Kysyntää 2000-luvun omakoti- ja rivitaloista.

Etelä-Savo

Vapaa-asuntojen kauppa käy normaalisti. Korot ei niinkään ole vaikuttaneet vapaa-asuntojen kauppaan, koska useimmiten niitä ostetaan velattomana. Asuntokaupassa selvää varovaisuutta, hinnoittelun ollessa kohdallaan kauppa kuitenkin käy. Pieksämäellä asuntokauppa on hiljaista.

Kaakkois-Suomi

Lappeenrannan alueella markkinatilanne on kohentumassa. Asiakkaat ovat aktiivisempia ja tekevät päätöksiä. Pienistä kerrostaloasunnoista edelleen paljon ylitarjontaa.

Kainuu

Kajaanissa on monipuolisesti hyvää tarjontaa, kaupankäynti on kuitenkin vielä rauhallista.

Hämeenlinna ja muu Kanta-Häme

Forssassa kysyntä on hiljaista. Hämeenlinnassa on rauhallinen kysyntä. Lammilla, Hauhossa, Hämeenkoskellaja Padasjoella on parempi kysyntä.

Keski-Suomi

Jyväskylässä kauppa on alkanut käydä hiukan vilkkaammin, ostohalukkuus on lisääntynyt ja varovaisuus vähentynyt. Erityisesti rivitaloasunnot ovat kiinnostavia ja myös sähkölämmitteisten asuntojen kysyntä on parantunut selvästi. 2000-luvulla rakennetut omakoti- ja rivitalot ovat parhaiten kysyttyjä ja niistä tarjontaa on hyvin. Kysyntä myös parantunut Jyväskylän ulkopuolella kuten Haukkalassa, Palokassa, Muuramessa sekä Laukaalla.

Etelä-Pohjanmaa

Hyvä kysyntä kohtuuhintaisista vanhoista asunnoista, kalleimmista vähän vähemmän kysyntää. Sijoitusasuntojen kysyntä alhaista. Ulkomaisia ostajia näkyy nyt ja kyselyt kohdistuvat edullisempiin kohteisiin.

Keski-Pohjanmaa

Markkinatilanne on rauhallinen.

Pohjanmaa

Elokuu oli hyvä, loppusyksyä kohti markkinat rauhoittuvat jonkin verran. Myös loma-asuntoja tulee edelleen myyntiin. Vaasassa ja Mustasaaressa kesällä vilkasta ja syksyä myöten jonkun verran hiljentynyt. Korkojen laskun odottelua. Vaasassa ensiasuntojen nuoret ostajat eivät aina löydä etsimäänsä sopivalla hintatasolla.

Pohjois-Karjala

Joensuussa kauppa on käynyt kohtuullisesti, kysyntää on myös isommille ja kalliimmille kohteille. Uudiskohteiden kysyntä on erittäin alhaista. Omakotitalojen kysyntä on erittäin hyvä. Joensuussa, Kontiolahdella ja Lehmossa hinnat ovat jonkin verran laskeneet.

Pohjois-Savo

Hyvällä sijainnilla oleville energiatehokkaille rivi- ja omakotitaloille on hyvin kysyntää. Uudemmat ja pienemmät asunnot kerrostaloissa menevät myös kaupaksi ja sijoittajat ovat alkaneet liikkua. Myös ensiasunnon ostajia on paljon liikkeellä, mutta ongelmia on rahoituksen kanssa. Edullisempien asuntojen kysyntä on kohtuullista. Metsän kysyntä on erittäin hyvää. Siilinjärvellä kysynnän painopiste on 2000-luvun kohteissa ja sijainnin merkitys on tärkeää. 60-, 70- ja 80-luvun talojen tarjontaa on paljon, mutta kysyntä alhaisempaa. Hyvistä peruskorjatuista taloyhtiöistä on paremmin kysyntää.

Lahti ja muu Päijät-Häme

Markkinatilanne jonkin verran paranee. Kauppamäärät ovat nousseet. Elo- ja syyskuu selvästi parempia kuukausia, mutta jonkin verran pulaa hyvistä myyntikohteista. Voimakkaita vaihteluita kysynnässä kuukaudesta toiseen. Tilanne on odottava.

Satakunta

Esimerkiksi Kokemäenjokilaaksossa on tehty selvästi vilkkaammin kauppaa. Hyväkuntoisista edullisemmista asunnoista hyvin kysyntää. Porin alueella kolmiosta hyvin kysyntää. Raumalla kaupankäynti on rauhallista ja odottavaa.

Ostohalukkuus on selvästi vuoden takaista vahvempi, mutta syksyn vaikutus alkaa näkyä tietyissä asuntotyypeissä – korkojen laskua odotellessa.
Myyntihalukkuus on säilynyt korkealla.
2000-luvun omakotitalojen kysyntä on edelleen vahvinta – rivitaloasuntojen kysyntä myös vahvaa.
Pienten kerrostaloasuntojen kysynnässä on jonkin verran elpymistä alueittain, mutta vielä on haasteita ja hintataso painuu kysynnän ja tarjonnan epäsuhdan vuoksi.
Perheasuntojen hintojen pohja on enimmäkseen saavutettu. Asunnon sekä taloyhtiön kunto on ratkaisevaa.
Rivitalojen kysyntä parantunut, mutta syksy rauhoittaa vähän tilannetta.
Uudempien omakotitalojen kysyntä edelleen tasaista ja hinnat asettuneet nykytasolle.
Vanhempien omakotitalojen myynnissä enemmän haasteita. Kunnolla on iso merkitys. Hinnat hakevat edelleen tasoaan kysynnän puutteessa ja rahoituksen huonon saatavuuden takia.
Vuokrat nousevat jo joillakin alueilla, mutta enimmäkseen suuri tarjonta estää sen.
Suurempien vuokra-asuntojen kysyntä vahvempaa ja vuokrissa paikoin lievää nousua.
Kauppamäärissä edelleen haasteita, mutta elpymistä Helsingin kantakaupungissa. Tarjontaa on edelleen enemmän kuin kysyntää.
Suurempien asuntojen kysyntää on, mutta kunto ja taloyhtiö vaikuttavat paljon.
Rivitalojen kysyntä on tasaista. Peruskorjattavissa vielä haasteita.
Uudempien omakotitalojen kauppa käy talvikaudella muita asuntotyyppejä paremmin.
Vanhempien omakotitalojen kysyntä pysyy alhaisempana lukuun ottamatta Uudenmaan ympäristökuntia, Pohjois-Suomea sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaata.
Pienten vuokra-asuntojen kysyntä on elpynyt, mutta tarjontaa on edelleen yli kysynnän monilla alueilla.
Suurempien vuokra-asuntojen kysyntä on parempaa, mutta tarjonta ei aina kohtaa kysyntää laadun ja sijainnin suhteen.
Uudempien omakotitalojen kysyntä tasaista läpi Suomen.
Rivitalojen kysyntä jatkuu parempana.
Uudempien omakotitalojen kysyntä on lisääntynyt ja parempaa kuin vuosi sitten. Sähkölämmitteisiä kysytään taas normaalisti.
Metsän kysyntä vahvaa ja enemmän kuin tarjontaa.
Loma-asuntojen kysyntä on elpynyt pitkin kesää ja on talvikaudellakin erityisesti pohjoisessa vahvaa.
Pienten vuokra-asuntojen kysynnässä näkyy jonkin verran kasvua, mutta ylitarjontaa edelleen kasvukeskuksissa.
Isojen vuokra-asuntojen kysyntä elpynyt vahvasti.