29.03.2023

Julkaisut

Suomen asuntomarkkinat elpyvät – mikä on uusi normaali? – SKVL:n ennuste keväälle 2023

Nato tuo lisävauhtia ja uskoa asuntomarkkinoille. Lisäksi vaalien tulosta odotellaan. Suomen Kiinteistönvälittäjien n. 1800 henkilöstä ja 500 toimistosta koostuva koko maan kattava asuntokaupan asiantuntijaryhmä on valmistellut uuden ennusteen tämän kevään ja alkukesän osalta. ”Markkinat elpyvät hyvää vauhtia ja kyselymme perusteella sekä myyjien että ostajien aikomukset asunnon vaihtoon ovat vahvasti nousseet”, kertoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg. On selvästi havaittavissa, että asuntoja vaihdetaan tarpeeseen ja myös ensiasuntoja hankitaan nyt enemmän. Korkotaso vaikuttaa kalliimpien asuntojen hankintoihin hillitsevästi lukuun ottamatta kaikkein halutuimpia arvoasuntoja, joita myydään edelleen heti kun hyviä on tarjolla. Markkinoiden kokonaisvolyymin ei odoteta nousevan edellisten vuosien tasolle, mutta suunta on selvästi ylöspäin. Hinnoissa uusi alhaisempi taso on alkanut löytyä, mutta joissain asuntotyypeissä voidaan vielä nähdä loivaa laskua. Toisaalta kysytyimmissä asunnoissa hinnat eivät ole merkittävästi muuttuneet.

Kauppa käy nousevaan tahtiin – kevät tuo lisää kiinteistökauppaa, kun lumet sulavat

Maaliskuun asuntokauppa on SKVL:n jäsenyrityksissä käynyt odotusten mukaan tasolla, jolle noustiin jo helmikuussa. Helmikuussa kaupan määrä nousi SKVL:n jäsenyrityksissä yli 30 % verrattuna tammikuuhun. Parhaiten kaupaksi menivät rivitalot ja muut perheasunnot. Uudiskohteiden myynti on edelleen alhaisella tasolla, vaikka hinnoissa on tapahtunut jonkin verran laskua. Pohjois-Suomessa on ollut jopa pulaa asunnoista erityisesti lomakeskusten ympärillä.  ”Nato-jäsenyyden lopullinen varmistuminen tuo varmasti lisää vauhtia asuntomarkkinaan ja erityisesti tuleva eduskuntavaalitulos ja sen vaikutukset Suomen talouden suuntaan mietityttää tällä hetkellä monia asunnon ostajia”, kommentoi Mannerberg.

Energiatehokkuus on vaalikysymys

EU:n uuden energiatehokkuusdirektiivin mahdolliset vaikutukset Suomen asuntomarkkinoihin ovat aiheuttaneet paljon kysymyksiä miten peruskorjaamattomien vanhempien talojen remontteja päästään tekemään. SKVL ottaa kantaa erillisessä tiedotteessa keinoihin, joilla kiinteistöjen arvojen säilymistä voitaisiin tukea. Markkinoiden eriarvoistuminen on jo energian hinnan nousun myötä aiheuttanut paljon pohdintaa esimerkiksi 60–70- luvuilla rakennettujen kiinteistöjen energiankulutuksesta. Sähkön hinnan laskeminen selvästi alle ennustettujen lukujen ja pahimpien arvioiden alle on tuonut piristystä asuntokauppaan. ”Energiaremontit ja niiden rahoittaminen tulee olemaan keskeinen tekijä useille talojen omistajille seuraavina vuosina. Tämä voi tuoda myös vilkastumista vanhempien kiinteistöjen kauppaan, mikäli seuraava hallitus pystyy luomaan edellytyksiä remonttien toteutukseen ja hillitsemään EU-direktiivin kansallista täytäntöönpanoa järkevälle tasolle”, Mannerberg toteaa. 

Vuokra-asuntomarkkinat ovat vilkastumassa – tarjontaa yli tarpeen

Vuokra-asunnoissa tarjonta on edelleen runsasta lähes koko maassa ja tämä osaltaan on vuokralaisen etu, mutta asuntosijoittajalle tilanne on haasteellisempi sillä taloyhtiöiden vastikkeet ovat nousussa, ja sijoitusasuntojen arvonnousu on pysähtynyt. Tämän takia pieniä sijoitusasuntoja sekä uusia, että vanhoja on runsaasti myynnissä ja tämä tuo loistavia tilaisuuksia ensiasunnon ostajille ja pitkäaikaisia sijoituksia harkitseville. Keskimääräinen aika uuden vuokralaisen löytymiseen on tällä hetkellä noin yksi kuukausi. Vuokralaisen löytymiseen vaikuttaa vahvasti se mikä on vuokrataso, asunnon sijainti ja millainen on asunnon kunto. Valikoiman ollessa suuri, vaikuttavat nämä tekijät vahvasti vuokralaisen löytymiseen.

Loma-asuntomarkkinoilla paluuta normaaliin – pohjoisessa kysyntä ollut parempaa

Suomalaiset panostavat edelleen vahvasti vapaa-aikaan ja se näkyy kevään myötä käynnistyvässä loma-asuntokaupassa lumen väistyessä. Loma-asuntojen kysyntä on palannut koronaa edeltävään aikaan. Talvikaudella ei käytännössä myydä muuta kuin pohjoisen loma-asuntoja Lapin hiihtokeskusten liepeillä, niiden kysyntä on säilynyt selvästi paremmin kuin muun Suomen. Kauppa käynnistyy, kun lumien jälkeinen kelirikko päättyy. Etelässä kausi on jo alkanut ja keskeisemmässä Suomessa se alkaa noin kuukautta myöhemmin. Ennusteen mukaan loma-asuntojen hintojen ei odoteta nousevan. Kiinnostus hiukan vaatimattomampiinkin rantamökkeihin on noussut ja ympärivuotisuus on edelleen vahvasti kiinnostuksen kohteena tämän kevään aikana. Keskimääräiseen hintatasoon on odotettavissa jonkin verran pudotusta vähemmän kysytyissä kohteissa, kuten esimerkiksi ilman rantaa olevissa niin sanotuissa kuivanmaan mökeissä ja mummonmökeissä.

Alueelliset kommentit SKVL asuntomarkkinaennuste 2023 kevät ja alkukesä

Helsinki, kantakaupunki

Arvoalueille riittää kysyntää, sillä kohteita ei yleensä osteta velkarahalla ja halutuimmat isotkin kohteet menevät nopeasti kaupaksi.

Alueilla Haukilahti, Kuusisaari, Munkkiniemi, Lehtisaari ja Tapiola on hyvää kysyntää.

Helsingin kantakaupungissa pienet yksiöt ja kaksiot liikkuvat hitaammin.

Helsingin Lauttasaaren isommissa asunnoissa on kysyntää. Uudemmat kohteet, joissa on iso yhtiölainan osuus eivät ole halutuimpia tällä hetkellä.

Punavuoren, Ullanlinnan, Töölön ja Kallion alueilla on vilkastumista verrattuna loppuvuoteen. Ostajat ovat alkaneet tottua uuteen markkinatilanteeseen.

Muu pääkaupunkiseutu

Markkinat ovat virkistyneet hieman ja jopa ostopäätöksiä tehdään. Loppukevään ja alkukesän kauppamäärät tulevat nousemaan. Asunnon myyjät ovat realisteja ja asuntoja ei laiteta markkinoille vain koemielessä. Yhteydenottoja tulee enemmän ja asuntonäytöille on tulijoita. Pääkaupunkiseudulla markkina on selkeästi piristynyt ja yleisesittelyissä käy porukkaa. Ostopäätöksen tekeminen on vielä joillekin ostajille haastavaa ja aikaa vievää.  Kalliimmat yli 700 tuhannen euron asunnot seisovat edelleen. Myyjiä ei vieläkään saa vakuutettua myymään, vaan ainoastaan niin sanotut pakkotilanteet.

Espoossa kaksioiden kauppa käy ensiasunnon ostajille. Uudehkot rivi-, pari- ja omakotitalot menevät kaupaksi hyviltä alueilta. Yksiöissä ei edelleenkään kysyntää. Erityisesti 2000-luvun omakotitalot on alkaneet kiinnostaa.

Järvenpäässä ostajilla on päätöksenteko hidasta.

Kirkkonummen isoilla 2000-luvun asunnoilla on kova kysyntä.

Tuusulan ja Keravan alueilla hintataso on maltillinen, joka on näkynyt siinä, että kantakaupungista yhä useammat harkitsevat vaihtoehtoina kehyskuntia Helsingin tai Vantaan sijaan. Rivi- ja paritaloista kysyntää on ollut erittäin paljon ja erityisesti uudehkoista isommista (3-4 h+) asunnoista, joiden ostajissa on paljon pariskuntia.

Alueilla Vantaa, Tuusula, Helsinki ja Espoo tonteista on kysyntää. Rivitaloista (myös suorasähköllä lämpiävistä) on kysyntää. Hintapyynnöt ovat laskeneet odotetulle tasolle ja kauppa piristynyt merkittävästi. Kauppa alkaa käydä. Myös sijoittajat ovat heränneet. Rakennuskustannukset ovat laskussa, uutta saa nyt sopivasti, kun rakennusliikkeet pyrkivät pitämään hyvät työmiehet työllistettynä. Puun hinta laskenut melkein siihen, mistä se lähti ennen koronaa. Betoni ja teräs vielä kalliita materiaaleja, hinnat laskevat vähitellen. Elementtien saatavuus parantunut oleellisesti, myös toimitusajat lyhyet, hinta tulee laskemaan.

Porvoossa korkojen noustessa velkarahalla ostettavien kohteiden kysyntä on alhaisempaa. Loma-asuntojen kysyntään sekä hyvien valmiiden kohteiden kysyntään ei niin suurta muutosta, koska suurin osa rahoitetaan omalla rahalla, eikä ole niin kovin korkosidonnainen. Edullisemman hintaluokan kohteiden ostokäyttäytymiseen vaikuttaa tällä hetkellä myös yleinen inflaatio sekä energian hinnan nousu. Mökkikauppa käynnistämässä vasta jäiden lähdettyä ja myynti ei ole vielä käynnistynyt. Paras kysyntä ei remontoitaville kohteille mökeissä.

Muu Uusimaa

Hangossa kevätsesonki on alkanut ennätysvilkkaana. Kauppamäärät helmikuuhun verrattuna ovat moninkertaistuneet. Sekä myyjät että ostajat ovat tosimielellä liikkeellä ja valmiita nopeisiin kauppoihin. Hintataso on koronahuipuista tullut alaspäin, mutta selvästi vuoden 2019 tasoa korkeammalla. Yksittäisten kohteiden kohdalla hinnat ovat jopa nousseet vuosien 2020–2021 hintatasosta. Monilla niin sanotun kakkosasunnon ostavilla on rahoitus omasta takaa ja asunto tai kiinteistö Hangossa nähdään hyvänä sijoituksena myös inflaatiota ajatellen. Toisaalta pankit ovat selvästi tiukentaneet remonttia vaativien omakotitalojen rahoitusta ja tämä voi joillekin ostajille nousta esteeksi. Suurin osa myytävistä kohteista menee vapaa-ajan asunnoiksi, vaikka asunnot eivät ole mökkejä, vaan esim. kerros-, rivi- tai omakotitaloja. Niin sanottu ”Hanko-buumi” ei ollut mikään korona-ajan huuma, vaan jatkuu edelleen vahvana.

Loviisassa kauppamäärät yllättävän suuret suhteutettuna valtakunnalliseen uutisointiin asuntokaupan tilanteesta. Mökkikauppa kävisi, mutta hyvistä kohteista on pulaa.

Nurmijärvellä ei vielä loma asuntokauppa ole käynnistynyt.  Uudehkoista kohtuuhintaisista omakoti, pari- ja rivitalosta on mukavasti kysyntää.

Raaseporissa on selvästi vilkastunut ja mökkisesonki on alkamassa.

Turku

Ydinkeskustan alueella myy aina. Ylitarjontaa on ei niin laadukkaista yksiöistä ja kaksioista. Pienten yksiöiden, erityisesti uusien sekä uudehkojen kysyntä laskenut melkoisesti. Hyväkuntoiset ja isot asunnot myydään nopeasti ja niistä on jopa pulaa. Sijoittajat painottavat kaksioihin ja yli 32m2 yksiöihin.

Turussa on tarjolla todella paljon pieniä vuokra-asuntoja tarjolla. 

Tällä hetkellä tulee kyllä myytävää sisään, mutta ostajat ovat aika passiivisia. Kestää varmasti hetken ennen kuin taas tottuvat uuteen korkotilanteeseen. Positiivisin mielin kyllä odotetaan kevättä.

Muu Varsinais-Suomi ja Salo

Markkinatilanne vaikuttaisin hiukan positiivisemmalta, mitä alkuvuoden ensimmäiset kaksi kuukautta. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että edelleen myytävää on vähemmän, mitä aikaisempina vuosina on ollut.

Mökkikauppa käy hyvin. Ostajia on vähemmän, mutta ovat liikkeellä tosissaan ja ovat varmistaneet rahoituksen. Myyjien tarvitsisi herätä laittamaan myyntiin. Nihkeys on jatkunut yleisellä tasolla, mutta osassa kohteita ilmenee yllättävääkin kysyntää.

Tampere

Asuntojen tarjonta myyntiin on edellisvuosien tasoa, mutta poikkeuksellisen hiljaisen tammi- ja helmikuun alun jälkeen kysyntä on vilkastunut ja esittelyissä käy ihan hyvin katsojia. Runsas tarjonta hidastaa päätöksentekoa, ennen kuin kysyntä tasoittaa alkuvuoden aikana kertyneen tarjonnan.

Markkinat ovat tervehtyneet ja asuntoja ostetaan nyt tarpeeseen. 

Ostajat on selvästi enemmän lähteneet liikkeelle, ja Euribor-koron ”vakiinnuttua” ovat valmiimpia tekemään päätöksiä. Erityisesti tarvepohjaisten muuttojen päätöksiä syntyy hyvin (isommat asunnot), sijoituskäyttöön suunnatut asunnot (pienet uudisasunnot) liikkuvat hieman hitaammin.

Mökkikauppaa on toistaiseksi melko vähän, mutta se on normaalia maaliskuulle.

Pientä virkistymistä Tampereen sekä lähikuntien (+/- 20 km) alueilla, etenkin kolmioissa ja isommissa asunnoissa. Sijoittajat edelleen vähissä pois lukien ne, jotka eivät käytä lainarahaa hyödyntävät tilannetta.

Tampereen keskustan ja lähialueiden n. 4 km säteellä kysyntää asunnoista, joita ostetaan itselle asunnoksi.

Tampereella piristymistä yhteydenotoissa. Tarjouksen saaminen edelleen tiukassa. Edullisemmat asunnot kiinnostavat nyt enemmän kuin arvohuoneistot ja -kiinteistöt.

Vaalit vaikuttavat nyt. Väki liikkuu näytöillä, ihmiset ottavat yhteyttä, ostohaluja on. Pankit jarruttavat ja isompia vakuuksia vaaditaan ja jo annettuja lainalupauksia on peruttu. Asuntoja ostetaan ilman lainaa.

Muu Pirkanmaa

Ostajat, joilla rahat ovat eivät vaikuta mitenkään ostopäätökseen ja siten juuri tällaisia asiakkaita on enemmän liikkeellä.

Mökkikauppa ei vielä ole alkanut. Muutamia kontakteja myyjiltä tullut. Myynti alkanee huhtikuun alkupuoliskolla.

Yksityisnäyttöjä maltillisesti. Yleisnäytöillä hiljaisen oloista.

Oulu

Kysyntä asunnoille piristymään päin.

Myyntiin tulevien kohteiden määrä ja kauppojen määrä on edellisvuosien tasolla, mutta ostajaehdokkaiden ja kyselyiden määrä kohteista on selvästi pienempi. Kauppoja tehdään huomattavasti pienemmän ostajajoukon kesken. Hinnat ovat laskeneet Oulun seudulla lähinnä niillä muutamilla uudemmilla asuinalueilla, joissa ne rajuimmin nousivatkin viime vuosina eli suurin huippu hinnoista on leikattu nyt pois.

Kokonaistarjonta on noussut voimakkaasti käytetyissä asunnoissa, mutta ostajat ovat edelleen varovaisia. Uudisrakentaminen on vähentynyt toistaiseksi, samoin niiden kauppa.

Muu Pohjois-Suomi

Kaikenlaisista asunnoista on pulaa. Mökkikauppa hidastunut korkotilanteen takia. Uudistuotanto vetää ennustettua paremmin.

Kauppa on vilkastunut kovasti loppuvuoden taantumasta Torniossa. Mökkikauppa ei ole vielä oikein käynnistynyt.

Metsiä ei tule myyntiin. Ilmeisesti myyjät odottavat hintojen vielä nousevan. Sijoittajat ja muut ovat selvästi tehneet pienempiä tarjouksia kuin ennen ja joku sijoittaja ei enää osta Lapista.

Rakennuslupa-asiakirjojen nopea saatavuus varsinkin, kun kesä on tulossa. Ei ole aikaa odotella neljää viikkoa dokumenttien saamisessa.

Rovaniemellä asuntotyypeittäin on suurta vaihtelua kysynnässä. Kerrostalojen kysyntä on huonoa, mutta taas rivi- sekä omakotitalojen kysyntä on hyvällä tasolla. Kalliimpien kohteiden osalta myytävyys on nihkeämpää. Myyjien tällä otettava huomioon muuttunut markkinatilanne yleisesti ottaen koko markkinassa, jossa siis ostajia tällä hetkellä on vähemmän kuin edeltävinä vuosina.

Levi-Ylläs alueella kaupankäynnin volyymi on pysynyt samoissa lukemissa verrattuna edellisiin vastaaviin ajanjaksoihin, hinnat stabiileina sekä myyntiajat samanlaisina. Ihmisten ostokäyttäytyminen sen sijaan on muuttunut. Ei tarjota enää yli pyyntihintojen ja osteta kohteita näkemättä.

Asuntokauppa on voimakkaasti polarisoitunut alueittain. Tunturikeskittymissä on pulaa sekä vapaa-ajan asunnoista, että vakituiseen asumiseen tarkoitetuista asunnoista. Käytännössä valtaosa asuu Kittilän ja Kolarin tunturikeskittymissä vapaa-ajan asunnoksi kaavoitetuilla alueilla. Kittilän kunnalla on Ahvenjärven kaava tällä hetkellä vireillä, jossa tontin ostaja pääsee valitsemaan joko vapaa-ajan asunnon tai vakituisen asunnon välillä. Jää nähtäväksi, kuinka moni tai valitseeko kukaan vapaa-ajan asuntoa. Muutos vastaa tarpeeseen asumisen trendien muuttuessa joustavammaksi ja tasa-arvoistaa vakituisia kuntalaisia, että niin sanottuja osa-aikaisia kuntalaisia.

Kaupankäyntiä hidastaa tällä hetkellä korkotason voimakas heiluminen. Rahoituksen saaminen vapaa-ajan asuntoon ei ole ollenkaan niin itsestään selvää kuin aikaisemmin. Pankit arvottavat edelleen loma-asunnot alhaisempaan vakuusarvoon. Tämä on sinällään yllättävää ottaen huomioon laadukkaat rakentamistavat ja mökkien hyvän soveltuvuuden ympärivuoden asumiseen.

Asuntopula ja korkojen verovähennysoikeus vuokratessa lieventää negatiivisia vaikutuksia kaupankäyntiin.

Lapin matkailu elää nousukautta matkustajamäärien noustessa. Tämä vaikuttaa kaikkien mökin ostajien vuokratuottoihin ja osaltaan vaikuttaa myös siihen miksi vapaa-ajan asuntojen hinnat eivät ole laskeneet vaan ovat stabiilit ja pysyneet samalla tasolla kuin vuosi sitten.

Etelä-Savo

Mikkelissä uutta myytävää tulee hitaasti.  Asuntojen osalta ostotarjouksien saamien on edelleen työlästä. 2000-luvulla rakennetuilla taloilla on hyvä kysyntä, koska niihin saa paremmin lainaa ja toisaalta uuden rakentamiskustannukset ovat kovat. Lisäksi sen ikäisten talojen ostajien arki ja työtilanne on hektinen.

Mökkikauppa on alkaneen vuoden aikana ollut yllättävänkin hyvä verrattuna asuntokauppaan. Myytävistä kohteista on pulaa, myyjät eivät vielä ole havahtuneet kysynnän heräämiseen.

Mökkikauppa on alkanut yllättävän vilkkaana. Rantakiinteistöt ovat aina pitäneet arvonsa myös kriisien aikaan. Ostajat ostavat mökin pitkäaikaiseen käyttöön. 

Kaakkois-Suomi

Kotka-Hamina alueella ostajia olisi kohtuullisesti, mutta myyjät tosiaan ovat odottavalla kannalle eli kohteita ei ole vielä laitettu myyntiin.

Hämeenlinna ja muu Kanta-Häme

Riihimäen ja sen ympäristön alueella kauppamäärät laskeneet selvästi, ostajia vähän liikkeellä ja ostajat empivät ostopäätöstä tosi pitkään tai pankit pitkittävät luottopäätöksen antamista. Markkina hakee vielä uutta tasoa.

Toiminta-alue Hämeenlinna Lammi-Tuulos-Hauho ja mökkikohteet myös Padasjoelta. Lammilla alkuvuoden asuntokauppa on ollut erittäin pirteää, jopa parempaa kuin kahtena edellisvuotena. Kuivanmaan mökkien kysyntä on toistaiseksi samalla tasolla kuin kesällä 2022 eli normaali rauhallinen kysyntä. Odotus on, että järvenrantapaikat menevät hyvin kaupaksi myös tänä keväänä. Myyntiin tulee viimevuotista enemmän omakotitaloja.

Keski-Suomi

Jyväskylässä kalliimpien ja uudempien omakotitalojen kysyntä on selvästi vähentynyt yli 350 tuhannen euron hintaluokassa. Tämä kertoo siitä, että perheiden ostohalukkuus oletettavasti nousseiden korkojen ja inflaation vuoksi on laskenut. Normaalia parempi kysyntä on selkeästi hinnaltaan edullisempiin 130–200 tuhannen euron asuntoihin etenkin rivitaloissa ja isommissa 2000-luvulla rakennetuissa kerrostaloissa. Asuntosijoittajia on edelleen liikkeellä, mutta ostopäätökset kestävät ja ovat harkitsevaisia. Uudiskohteissa edelleen hinta koetaan asuintyypistä ja -koosta riippumatta liian kalliiksi. Tietoisuus ongelmista rakennuslainoista johtuvan rahoitusvastikkeiden ison nousun suhteen koetaan ongelmallisena. Kysyntä näyttää pikkuhiljaa virkoavan Jyväskylässä. Uudehkoissa omakotitaloissa paras kysyntä, mutta liian vähän tarjontaa. Mökkikauppa ei vielä ole alkanut, eikä ala ennen kuin alueen lumitilanne helpottaa ja sen jälkeen tuleva kelirikko on ohitettu.

Loma-asunnoissa ja vapaa-ajantonteissa normaali tai parempi, kuin ennen korona-aikaa oleva kysyntä, mutta markkinoilla ei ole myyntihalukkuutta, joten kohteita tulee vähän tarjolle (kysyntä laskenut korona-ajasta, mutta silti Päijänteen rannoilla parempi kysyntä kuin ennen korona-aikaa). Mökkien ja huviloiden tulisi olla ympärivuotiseen käyttöön soveltuvia tai sellaiseksi remontoitavia. Usein kysytään myös kunnallistekniikkaa, mutta se ei yleensä ole tarjolla kuin taajamien läheisyydessä.

Etelä-Pohjanmaa

Yleinen positiivisuus alueella kasvanut.

Keski-Pohjanmaa

Kokkolassa on hidasta päätöksen tekoa asiakkailla, mutta ostajat ovat liikkeellä ja myyjätkin heräilevät hitaasti.

Pohjanmaa

Pietarsaaren talousalue (Pedersöre, Larsmo, Uusikaarlepyy, Kruunupyy) kaupankäynti on varovaista huolimatta hyvästä työllisyystilanteesta. Pankkien tiukka linja olla hyväksymättä vanhempia kiinteistöjä vakuudeksi on kaatanut todella paljon kauppoja. Mökkikauppa ei ole vielä alkanut. Aloitus on yleensä toukokuussa ja odotus on, että saaripaikat, joihin tulee mennä veneellä on jonkin verran vähemmän kysyttyjä mutta rantapaikkojen joihin on autotie kysyntä on normaalia.

Vaasassa markkinat ovat kovin haastavat monen eri tekijän takia. Pankkien niukka lainananto ja kohonneet korot ja asumiskulut verottavat tällä hetkellä kauppamäärää.

Markkinoilla ostajia selvästi normaalia vähemmän, mutta olemme tehneet kauppoja lähes tavallisen määrän. Mökkikauppaa ei Pohjanmaalla tehdä talvella, vaan se keskittyy kevät- ja kesäaikaan. Mökkejä alkaa tulla myyntiin huhtikuussa, kun lumet ovat sulaneet.

Laihialla myyntiajat ovat pidentyneet. Ensiasunnonostajia on ilmaantunut lisää markkinoille, mutta ostopäätöksen tekeminen on heillä erittäin hidasta. Muuten myyntimäärät vähentyneet edellisvuoteen verrattuna. Vuokraus on piristynyt.

Pohjois-Karjala

Muutaman vuoden hiljaisempi markkinatilanne jatkuu. Taloja tulee reippaasti myyntiin Lieksassa niin keskustasta kuin sen liepeiltä. Mökkien markkinoille tulo odottelee vielä huhti-toukokuuta, kun lumet selvästi vähenevät, tiet mökeille ovat auki, kestävät ja järvet avautuvat.

Pohjois-Savo

Kuopiossa pieniin uudehkoihin asuntoihin kysyntä olematonta. Sijoittajat täysin pois markkinoilta. Ensiasunnon ostajia tavattu tihenevästi markkinoilla. Ketjuja kasvaa nyt perheasunnoissa, koska monilla oma myymättä.

Maaliskuussa on sovittu kauppoja paremmin kuin useaan kuukauteen. Hyvistä myytävistä asunnoista on pulaa ja kysyntää. Kauppa kävisi kyllä mielestäni paremmin ja ostajia on liikkeellä.

Mökkien kysyntä kasvanut maaliskuussa talven jäljiltä. Sähkölämmitteisten asuntojen kysyntä vielä alhaisempaa.

Lahti ja muu Päijät-Häme

Lahdessa tilanne on rauhoittunut ja on odottava. Tarjontaa on paljon mutta kysytyimpiä asuntoja on vähemmän tarjolla. Kauppamäärät selkeästi laskeneet.

Nastolassa kauppamäärä ja kysyntä on laskenut.

Asikkalassa vilkastunut kauppa. Esittelyissä käy väkeä, hinnat hiukan laskeneet ja kohdemäärät alhaisemmat.

Satakunta

Keskustan kerrostaloasunnot uudet sekä vanhat: ei ostajia. Hyvissä ja kunnossa olevista omakotitaloista on kysyntää, mutta pankkilainan saanti hidasta ja haasteellista.

Myyntiin tulee kaikkia, paitsi 2000-luvun jälkeisiä omakotitaloja, joka on segmentti, jossa on eniten ostajia.

Raumalla pohjoispuolen uudehkot (1990-lopun ja uudemmat) omakotitalot tekevät hyvin kauppansa. Hintakin niillä säilynyt lähes samana vuoden takaiseen verrattuna. Ostajia olisi enemmän kuin myytäviä kohteita on tarjolla. Raumalla keskustan lähellä olevat alueet Nummi, Polari ja Pidesluoto kiinnostaa – asuntojen iän ja vaihtelevan laadun vuoksi ostopäätöksen tekeminen on hitaampaa. Karin Kampuksen läheisyys kiinnostaa. Kourujärvi, Uotila, Sampaanala ovat erittäin haasteellisia tällä hetkellä. Keskustan kerrostalokaksiota on Raumalla myynnissä ennätysmäärä. Myytäviä kohteita tulee paljon Rauman talousalueen joka kolkasta. Ostajia on vähemmän liikkeellä. Yleisnäytöillä tapaa ostajaehdokkaita, mutta ostopäätöksen tekeminen muuttuneessa taloustilanteessa hidastaa päätöksentekoa. Ostaja-asiakkaista on kova kilpailu – nyt erottuu kokeneet ja aktiiviset välittäjät.

Selvä käännös myyntihalukkuudessa vuodenvaihteen jälkeen.
Vahva muutos ostohalukkuudessa viime vuoden loppupuolelta.
Vahvin halukkuus myydä pääkaupunkiseudun alueella, Turussa ja Tampereella.
Halukkuus ostaa pääkaupunkiseudun alueella, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa vahvinta.
Pientä laskua vielä, keskimäärin 2,5% keskihinnoissa kerrostaloasunnoissa. Poikkeuksena Helsinki ja Tampere.
Rivitaloasunnoissa keskimäärin 2 % laskua paitsi Helsingissä, Turussa ja Pirkanmaalla.
Omakotitalojen hinnoissa noin 2,3 % laskua, paitsi Pirkanmaalla ja Pohjois-Suomen hiihtokeskuksissa, joissa vahvaa nousuakin.
Loma-asuntojen hinnoissa jonkin verran laskua.
Kerrostalojen kysynnässä vahvana jatkaa Helsinki, Tampere ja Jyväskylä.
Rivitalojen kysyntä vahvaa lähes joka puolella.
Omakotitalojen kysyntä nousee erityisesti kasvukeskuksissa.
Loma-asunnoissa odotettavissa pääosin kasvua kunhan kevät on vienyt lumet.
Vuokralaisten löytyminen vie vähintään 1 kk keskimäärin. Paitsi esimerkiksi Uusimaalla jopa 2 kk. Lahdessa ja Jyväskylässä ylitarjontaa.
Isompien vuokra-asuntojen vuokrausajat noin 1-1,5 kk.
Uusien omakotitalojen kysyntä edelleen korkeinta.
Rivitalojen kysynnässä ei suuria eroja paikkakunnittain.
Uudempien omakotitalojen kysyntä tasaista.
Loma-asuntojen kysynnässä vielä odotusta keväästä.
Pienten vuokra-asuntojen kysyntä on hiljaista.
Isompien vuokra-asuntojen kysyntä parempaa, mutta ei kovaa.
Kerrostalojen perheasuntojen kysyntä parantunut, mutta edelleen haasteita.
Rivitalojen kysyntä noussut selvemmin.
Uudempien omakotitalojen kysyntä noussut selvästi.
80-90 lukujen omakotitalojen kysyntä on noussut hieman.
Vanhempien omakotitalojen kysyntää on, mutta rauhallista ja pankkien rahoitus ja vakuusongelmat painavat tätä ryhmää.
Loma-asunnoissa eletään rauhallista aikaa, mutta pientä nousua.
Rantamökit ovat kysyttyjä ja mieluiten ympärivuotisia.
Perinteiset mökkialueet edelleen vahvoja pois lukien Uusimaa.
Perinteiset mökkialueet edelleen vahvoja pois lukien Uusimaa.
Varusteltujen rantamökkien kysynnässä näkyy selvä hiljeneminen verrattuna koronavuosien buumiin.