06.04.2016

Uutiset

SKVL – Asuntokauppa kuin heinäntekoa?

Aamulehden päätoimittaja kertoi pääkirjoituksessaan omista kokemuksistaan asuntokaupoilla. Hän kertoi, miten helppoa asunnon myynti itse on – ihan kuin heinänteko.

On aina mukava kuulla onnistuneista asuntokaupoista. On kuitenkin virheellistä antaa kuva, että kohteiden myynti onnistuisi pelkästään sillä, että kohdetta markkinoidaan asuntoportaaleissa ja järjestetään esittelyjä. Nämä ovat vain murto-osa ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän työstä.

Kaikkein tärkeintä kohteen markkinoinnissa on oikean hinnan määritteleminen vallitsevassa markkinatilanteessa. Siinä arvioidaan välittäjän ammattitaito aivan kuin sen arvioinnissa, millaisen kohteen myynnissä tarjouskauppa toisi parhaan tuloksen. Väärin hinnoiteltu asunto kuluu markkinoilla herättämättä kiinnostusta eikä myynti lähde liikkeelle ennen kuin hinnoittelu on saatu kohdalleen – on sitten kyse tarjouskaupalla tai perinteisellä kauppatavalla myydystä kohteesta. Hyvä on myös muistaa, että molemmissa tehdään tarjouksia ja siten kauppa syntyy molemmissa tapauksissa tarjousten perusteella. Joka tapauksessa väärin tehdyllä hinnoittelulla on suora pidentävä vaikutus kohteen markkinointiaikaan.

Välittäjä kohtaa työssään erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä, joilla on erilaisia asumiseen liittyviä tarpeita. Harvemmin myynnissä on vain kiva kaksio keskustassa. Välittäjän tehtävänä on auttaa asiakasta mitä moninaisempien kysymysten kanssa. Välittäjä osaa esimerkiksi kertoa, mitä seuraamuksia syntyy, jos lahjaksi saatu asunto myydään ennen kuin lahjan saamisesta on kulunut vuosi. Ammattitaitoinen välittäjä osaa kertoa myös, kenen suostumus kuolinpesän omistaman asunnon kaupassa tarvitaan tai mitä tehdään, jos asunto-osakeyhtiössä onkin lunastuslauseke, jota käytetään. Muihin välittäjän työssä vastaan tuleviin tilanteisiin voi tutustua esim. Hyvä välitystapa -sivustolla. Se antaa kuvan, mitä ammattitaitoisen välittäjän tulee työssään hallita.

Suomessa jokainen voi myydä omistamansa asunnon itse ja hyvän välitystavan mukaisesti kiinteistönvälittäjän on kunnioitettava tätä. Jos myyntikohteen yhteydessä ilmoitetaan, ettei kohde ole välittäjille, ei välittäjän tule soittaa myyjälle. Niin toimiessaan välittäjä toimii hyvän välitystavan vastaisesti.

Yleensäkään mikään asuntokauppa ei synny ilman sydämentykytyksiä ja jännityksen tunteita. Ja kuinka moni on muuten tehnyt heinää ilman hikeä, lihasjumeja tai käsissä olevia rakkoja?

Jaana Anttila-Kangas
toimitusjohtaja, LKV, VT
SKVL ry

Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto SKVL ry on kiinteistönvälitysalan yrittäjien palvelu- ja edunvalvontajärjestö. SKVL:n jäsenyys takaa välittäjille ajantasaisen tiedon ja työvälineet sekä asiakkaille ammattitaitoisen ja turvallisen palvelun. Liitto toimii yhdyssiteenä verkostossa, joka koostuu yli 400 paikallisesta kiinteistönvälitystoimistosta ympäri Suomen