28.09.2017

Uutiset

Mitä asunnon stailaus tarkoittaa?

Asunnon stailaus yleistyy jatkuvasti asuntojen myynnissä. Stailauksen ideana on tuoda kodin parhaat puolet esille sisustusvalintojen avulla. Parhaimmassa tapauksessa stailauksen avulla saadaan lisättyä merkittävästi kohteen kiinnostavuutta asuntomarkkinoilla sekä lyhennettyä asunnon myyntiaikaa.

Stailaus tuo asunnon mittasuhteet esiin

Kodin sisustamisesta on vuosien mittaan tullut erittäin suosittu harrastus, ja sisustusblogit ja -lehdet tarjoavat loputtomasti inspiraatiota oman kodin sisustukseen. Sisustusharrastuksen trendikkyys näkyy myös asuntokaupassa, sillä nykyään suurin osa ostajista etsii tarpeisiinsa soveltuvia asuntoja internetistä, jossa kiinnostavat ja tyylikkäät kuvat ovat asuntoilmoituksissa erittäin tärkeässä osassa.

Stailauksen ensisijaisena tarkoituksena on paitsi kohentaa kohteen yleisilmettä, myös auttaa ostajaa hahmottamaan asunnon mittasuhteet paremmin. Jos kyseessä on tyhjillään oleva asunto, on mittasuhteiden arvioiminen silmämääräisesti hankalaa, mutta kun asuntoon tuodaan huonekaluja ja muita sisustuselementtejä, on ostajankin helpompi hahmottaa, millä tavoin kalusteet mahtuvat huoneistoon.

Tavoitteena selkeä kokonaisuus

Stailauksessa asuntoon luodaan sisustusvalintojen avulla selkeä ja yhtenäinen ulkoasu, jonka tarkoituksena on korostaa kohteen yksilöllisiä ominaisuuksia. Stailauksen alussa määritellään potentiaalinen kohderyhmä, jolle asuntoa lähdetään markkinoimaan: esimerkiksi lapsiperhe todennäköisesti haluaa kodiltaan eri asioita kuin pariskunta tai yksinasuva henkilö. Stailausta suunniteltaessa voidaan myös hyödyntää esimerkiksi kodin sijaintia tai muita ominaisuuksia, jotka erottavat kohteen muista vastaavista asunnoista.

Stailausta hyvän välitystavan mukaisesti

Stailauspalvelut voivat sisältyä välitysyrityksen palveluvalikoimaan tai stailauksen voi hoitaa ulkopuolinen, stailauspalveluihin erikoistunut yritys. Stailauspalveluissa on rutkasti valinnanvaraa, ja palveluntarjoajasta riippuen stailaus voi sisältää esimerkiksi jo olemassa olevien kalusteiden järjestelyä ja kohteen siistimistä tai perusteellisen myyntikalustuksen, jossa sisustus toteutetaan kokonaan stailaajan valitsemilla ja hankkimilla kalusteilla. Jos olet myymässä kotiasi ja asunnon stailaus kiinnostaa, voit kysyä kiinteistönvälittäjältäsi lisää stailauksen mahdollisuuksista.

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n jäsenyritykset ovat sitoutuneet noudattamaan hyvän välitystavan ohjetta, jossa on mainittu erikseen myytävien asuntojen stailauksesta. Hyvän välitystavan ohjeen mukaan stailauksen tarkoituksena ei milloinkaan saa olla kohteen vikojen piilottaminen tai vähättely. Stailauksen tarkoituksena ei siis ole kiinnittää huomiota pelkästään sisustukseen, vaan sisustuksen avulla ostajan on helpompi hahmottaa kohteen ominaispiirteet.

Omatoiminen stailaus

Stailauspalvelut ovat hyödyllinen lisä asuntokaupassa, ja stailauksella voidaan usein vaikuttaa suotuisasti kodin myyntiaikaan. Stailauspalveluiden lisäksi asunnon myyjä voi kuitenkin tehdä paljon myös itse lisätäkseen asuntonsa houkuttelevuutta. Siivous, ylimääräisten tavaroiden karsiminen, pihan siistiminen sekä riittävästä valaistuksesta huolehtiminen parantavat kohteen kuin kohteen yleisilmettä. Täältä voit lukea lisää siitä, miten myyjä voi valmistautua asuntoesittelyyn. Lisää vinkkejä saat omalta kiinteistönvälittäjältäsi.

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry on kiinteistönvälitysalan yrittäjien palvelu- ja edunvalvontajärjestö.
Verkostomme kattaa yli 400 paikallista kiinteistönvälitystoimistoa ympäri Suomen.