16.03.2021

Myyjälle

Kiinteistö- ja asunto-osakekaupan verotus

Verotus kannattaa huomioida suunnitellessa kiinteistö- ja asuntokauppoja, sillä esimerkiksi myyntivoitto on verotonta tuloa, jos asunnossa on omistusaikanaan asunut vakituisesti ja yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan.

Varainsiirtovero 

Varainsiirtovero on ostajan vastuulla. Ensiasunnon ostaja on vapautettu varainsiirtoveron maksamisesta tietyin ehdoin. Lue täältä vinkkejä ensiasunnon ostamista suunnittelevalle. Vuonna 2019 varainsiirtoverotukseen kohdistui uudistuksia, jotka koskivat lähinnä ilmoitus- ja maksamismenettelyjä. 

Asunto-osakekauppa

Varainsiirtovero asuntokaupoissa on 2% velattomasta hinnasta. Asunto-osakkeiden verokantaan kuuluvat kerros- ja rivitalo-osakkeet, liikehuoneistot, autopaikat, varastot, venepaikat sekä lomaosakkeet. 

Kiinteistökauppa

Varainsiirtovero kiinteistökaupoissa on 4% kauppahinnasta. Kiinteistöjen verokantaan lasketaan määräosien ja -alojen, tonttien ja niihin kuuluvien rakennusten sekä yksittäisten rakennusten tai rakennelmien luovutus.

Lue lisää varainsiirtoverosta täältä.

Myyntivoitto

Asunnon myyntivoitto on verotonta tuloa, jos asunnon on omistanut vähintään kahden vuoden ajan ja asuntoa on tänä aikana käytetty omana tai perheen vakituisena asuntona yhtäjaksoisesti ainakin kahden vuoden ajan. Muutoin asunnon myyntivoitto verotetaan pääomatulona (30% tai 34%). Jos ei ole asunut vakituisesti asunnossa yli kahta vuotta ja tekee tappiota asunnon myynnissä, niin luovutustappiot voi vähentää pääomatuloista sekä luovutusvoitoista.

Lue lisää: Myyntivoiton verotus

Kauppojen jälkeen

Kiinteistövero maksetaan kunnalle

Kiinteistön omistaja maksaa kiinteistöveroa vuosittain sille kunnalle, jossa kiinteistö sijaitsee. Kunnat säätävät kiinteistöveronsa tietyin reunaehdoin ja sen suuruuteen vaikuttaa kiinteistön arvo. Lisäksi verotuskäsittely on erilainen loma-asunnoille ja vakituisille asunnoille. 

Kotitalousvähennys tekee kodin ylläpitämisestä ja korjaamisesta edullisempaa

Kotitalousvähennystä voi hakea kotiin tai loma-asuntoon ostetuista siivous- ja remonttipalveluista, tietokoneen asennuksista sekä lastenhoidosta. 

Vähennykset vuokra-asunnosta

Vuokrattavan asunto-osakkeen tai kiinteistön omistaja voi vähentää vuokratuloista kohteesta riippuen esimerkiksi vesi-, sähkö ja remonttikulut. Lisää tietoa löytyy vuokra-asunnon vähennyksistä löytyy Verohallinnon sivuilta. 

Mitä uudistuksia vuosi 2022 tuo omistusasujalle?

Asuntolainan koron vähennyskelpoisuus pieneni kymmeneen prosenttiin vuonna 2021 ja edelleen viiteen prosenttiin vuonna 2022. Asuntolainan korkovähennys poistuu vuonna 2023 kokonaan. 

Etsi lähin kiinteistönvälittäjä toteuttamaan unelmasi >>