19.07.2022

Myyjälle

Kannattaako asunnon remontointi ennen myyntiä?

Hyväkuntoinen ja siisti asunto houkuttelee ostajia ja voi lyhentää myyntiaikaa sekä nostaa asunnon arvoa. Aina remontoinnilla ei kuitenkaan saavuteta voittoa, jos remontin kustannukset nousevat korkeammaksi kuin remontoinnilla saavutettava arvonnousu. Yleensä asunnon siistiminen ja pieni pintaremontointi voi olla kustannustehokkaampaa kuin suuremmat remontit, kuten kylpyhuoneen uusiminen. Muuttovalmius voi vedota ostajiin helppouden johdosta.

Halutaanko remontti tehdä itselle vai ostajalle?

Ennen remontointia kannattaa pohtia, mikä on remontoinnin tavoite. Tuore asunnonomistaja voi haluta remontoida asuntoa omiin tarpeisiinsa, jotta asunto olisi viihtyisä asua. Jos asunto on suunniteltu pitkäaikaiseksi kodiksi, niin voi olla järkevämpää tehdä remontti oman makuun istuvaksi.

Erikoisemmat materiaalivalinnat voivat karkottaa tai toisaalta ihastuttaa ostajia. Neutraalit materiaali- ja sävyvalinnat miellyttävät usein suurempaa kohdeyleisöä, joten ostajan löytäminen voi olla helpompaa.

Mitä arvonnousu tarkoittaa?

Arvonnousu voidaan saavuttaa esimerkiksi markkinahintojen nousulla tai arvonnousua voidaan avittaa remontoimalla asuntoa. Kysynnän ja inflaation aiheuttava arvonnousu tapahtuu hitaammin, mutta remontoimalla asuntoa arvonnousu voidaan saavuttaa nopeasti.

Asunnon remontointi ennen myyntiä – hyöty kannattaa suhteuttaa kustannuksiin

Jos remontoinnin tavoite on silkka arvonnousu ennen myyntiä, niin tällöin kannattaa suosia materiaaleja ja värejä, jotka miellyttävät suurta yleisöä. Esimerkiksi vaaleat seinät ja parketti tai laminaatti on usein ostajien arvostamia ominaisuuksia.

Yleensä remontoinnilla saavutetaan arvonnousua, mutta se ei ole välttämättä yhtä suuri kuin remontin kustannukset. Näin voi käydä esimerkiksi, jos remontti on tehty hutaisten tai yksinkertaisesti remonttiin on satsattu liikaa. Esimerkiksi kylpyhuoneremontti voi käydä kalliiksi ja voi olla, että ostaja olisi itse valinnut erilaisen kylpyhuoneen, jos olisi itse tehnyt remontin. Yleensä pienellä pintaremontoinnilla, kuten seinien maalauksella tai kuluneen laminaatin vaihtamisella saavutetaan suurempi rahallinen hyöty kuin suurilla ja aikaa vievillä remonteilla.

Asunnon stailaaminen

Asunnon stailaamiseen kannattaa panostaa, sillä siisti ulkoasu vetoaa ostajiin. Stailauksen tarkoitus ei ole koskaan peittää asunnon vikoja, vaan sillä korostetaan ennemmin asunnon parhaita puolia.

Lue lisää asunnon stailauksesta artikkelistamme.

Oletko myymässä asuntoasi?

Kiinteistönvälittäjä tekee asunnon hinta-arvion käyttäen hyväksi alueen toteutuneita myyntihintoja ja ottaa huomioon myös asunnon kunnon. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä osaa neuvoa, mihin kannattaa kiinnittää huomiota remontoinnissa. Aina remontointi ei tuota voittoa myyntihinnassa ja tällöin voi olla parempi panostaa ennemmin asunnon stailaamiseen ja laadukkaisiin myyntikuviin.