18.09.2019

Uutiset

Asuntomarkkinat eivät ole taantumassa – 2019 tammi-elokuun luvut ovat edellä edellisiä vuosia

Asuntokaupan luvut tämän vuoden kahdeksalta ensimmäiseltä kuukaudelta näyttävät selvästi paremmilta kuin edeltävänä vuonna. Vanhojen asuntojen kauppa on edellistä vuotta edellä (noin 3 %). Luvut ovat myös selvästi paremmat (6,5 %) kuin edeltävien 5 vuoden keskiarvo.

Julkisuudessa on paljon riepoteltu muun muassa Kainuuta. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilastoja tarkastellessa selviää, että Kainuun tilanne on kuitenkin oleellisesti parempi kuin siitä on hiljattain julkisuudessa väitetty. Asuntokaupan volyymi on kasvanut selvästi Kainuussa viimeiset kuusi vuotta. Painotus kaupan volyymissa on siirtynyt enemmän rivi- ja omakotitaloihin. Kerrostalokaupassa näkyy alueen talokannan keski-ikä (noin 40 vuotta). Peruskorjaukset lähestyvät ja se painaa hintatasoa niin kuin missä tahansa Suomessa. Kerrostalokauppa on tästä huolimatta kuitenkin volyymiltaan edelleen kasvussa.

Koko Suomen tilanne on kuitenkin hyvä. Asuntomarkkinat seuraavat taloutta ja talous ei ole tällä hetkellä huonossa tilassa. Usko on palannut suomalaisiin ja ihmiset uskaltavat ostaa asuntoja. Uusien asuntojen kauppa on käynyt erittäin hyvin viimeiset viisi vuotta. Pankit ovat selvinneet pahimmasta asuntolainaruuhkasta lisäämällä resursseja ja lainaa saa, jos tulot ovat kunnossa. Korkotaso on edelleen ennätyksellisen alhaalla. Sijoitusasuntoja kannattaa edelleen ostaa, kun niitä on saatavilla. Kohta tarjonta on pienempää ja kysyntä alkaa nostaa hintoja.

Kesäkuu jäi tänä vuonna hiljaiseksi kuukaudeksi ostajien epäröidessä hallitusohjelman vaikutuksia kansantalouteen mutta heinä-elokuu ylitti kaikki odotukset. Myös uusien asuntojen kauppa on alkuvuoden tahmean alun jälkeen piristynyt ja on odotetusti edellistä vuotta hiukan perässä johtuen uusien aloitusten ja tarjonnan vähentymisestä.


Lisätiedot:

Jussi Mannerberg
p. 050 339 6214
jussi.mannerberg@skvl.fi
Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n (SKVL) toimitusjohtaja
Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry:n (KVKL) puheenjohtaja

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry on kiinteistönvälitysalan yrittäjien palvelu- ja edunvalvontajärjestö. SKVL:n jäsenyys takaa välittäjille ajantasaisen tiedon ja työvälineet sekä asiakkaille ammattitaitoisen ja turvallisen palvelun.  Liitto toimii yhdyssiteenä verkostossa, joka koostuu yli 400 paikallisesta kiinteistönvälitystoimistosta ympäri Suomen.