10.06.2019

Myyjälle

Asunnon myyntihinta ja velaton myyntihinta

Asunnon hinta on keskeinen tieto asuntokauppoja tehdessä. Hinta voidaan kuitenkin esittää monella tapaa, mikä voi olla hämmentävää varsinkin ensiasunnon ostajana. Keskeinen ero on asunnon myyntihinnan ja velattoman myyntihinnan ero. Tunnetko näiden termien eron?

Asunnon myyntihinta

Asunnon myynti-ilmoituksessa saattaa olla mainittu kaksi eri hintaa: myyntihinta (mh) ja velaton myyntihinta (vmh). Myyntihinta viittaa asunnosta pyydettyyn hintaan ilman lainaosuutta. Mikäli myyntihinta ja velaton myyntihinta poikkeavat toisistaan, tulee lain mukaan ilmoittaa molemmat hinnat.

Velaton myyntihinta

Velaton myyntihinta pitää sisällään myös lainaosuuden taloyhtiölainasta. Nimitys velaton myyntihinta perustuu siis siihen tietoon, mikä asunnon hinta on, jos lainaosuus maksetaan kerralla pois.

Velaton myyntihinta antaa paremmin kuvan asunnon kokonaishinnasta, sillä lainaosuuden määrässä voi olla isoja eroja eri asuntojen kohdalla. Tämä tekee myös asuntojen hintavertailusta helpompaa. Nykyään erityisesti uudiskohteissa lainaosuuden määrä voi olla suuri ja pelkkä myyntihinta voi antaa virheellisen mielikuvan asunnon hinnasta.

Kannattaa myös muistaa, että vuodesta 2013 lähtien varainsiirtovero on määrittynyt velattoman myyntihinnan mukaan. Lue lisää varainsiirtoverosta artikkelista: Asunnon osto – varainsiirtovero.

Lainaosuuden maksaminen

Taloyhtiölainan lainaosuus voidaan maksaa kahdella tapaa. Tyypillinen tapa on lyhentää sitä kuukausittain rahoitusvastikkeena, joka on osa yhtiövastiketta yhdessä hoitovastikkeen kanssa. Monesti lainaosuus on mahdollista maksaa myös kerralla pois asuntokauppojen yhteydessä, jolloin yhtiövastikkeena maksettavaksi jää vain hoitovastikkeen osuus.

Mitä velaton myyntihinta ei sisällä?

Vaikka velatonta myyntihintaa pidetään niin sanottuna asunnon kokonaishintana, se ei aina sisällä kaikkia kuluja. Tällaisia kuluja voivat olla esimerkiksi tonttivuokra tai taloyhtiössä meneillä olevan remontin tuleva yhtiölainaosuus.

Remonttikuluja ei ehkä vielä ole jaettu osakkaiden kesken ja ne eivät näy lainaosuudessa. Tonttivuokra sisällytetään usein hoitovastikkeeseen, mutta ei aina. Pääkaupunkiseudun uudiskohteissa tonttivuokraa ei usein sisällytetä hoitovastikkeeseen.

Kauppahinta ei aina ole sama kuin myyntihinta

Sen lisäksi, että on hyvä tuntea termien asunnon myyntihinta ja velaton myyntihinta ero, on hyvä muistaa, että kauppahinta ja myyntihinta eivät aina ole sama.

Myyntihinta viittaa asunnosta pyydettyyn hintaan. Kauppahinta tai toteutunut kauppahinta tarkoittaa summaa, jolla asuntokauppa lopullisesti solmitaan, ja kauppahinta termiä käytetään myös kauppakirjassa. Kauppahinta voi poiketa myyntihinnasta, jos kauppaneuvotteluissa hinta on muuttunut pyydetystä myyntihinnasta. Voidaan myös puhua kauppahinnasta ja velattomasta kauppahinnasta vastaavasti kuin myyntihintojen kohdalla.

Mikä muu asunnon hintaan vaikuttaa?

Jäikö mietittyttämään, mikä muu asunnon hintaan vaikuttaa? Lue, mihin asuntojen hinta-arviot perustuvat.