08.05.2020

Lehdistötiedotteet

SKVL:n jäsenyrityksillä lupaava huhtikuu – asuntokauppa ei ole tippunut merkittävästi mutta alueelliset erot ovat suuria

Suomen Suurin asuntokaupan yhteisö Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL teetti jäsenilleen neljännen koronan aikaisen kyselyn. Kyselyyn vastasi yli 75 % SKVL:n yrityksistä, joita Suomessa on yli 400 ja välittäjiä yli 1600 yli 475 toimipisteessä.

Markkinat vilkastumassa

SKVL:n jäsenyritysten keskimääräinen kauppamäärän pudotus huhtikuussa oli vain noin 14 % normaalitilanteeseen nähden. Tarkemmat alueelliset erot löytyvät liitteenä olevasta taulukosta. Asuntojen hinnoissa ei ole tapahtunut nousua eikä pudotusta. Korona näkyy nyt asuntomarkkinoilla siten, että hinnat eivät nouse alkuvuoden tahtiin vaan pysyvät ennallaan.

”Alueelliset erot ovat kysynnän mukaan samat kuin ennen Koronaa. Kasvukeskuksissa toteutuneet hinnat ovat pysyneet käytännössä ennallaan ja pienemmän kysynnän alueilla hinnat ovat loivassa laskussa”, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg

Yli 70-vuotiaiden rajoitukset isoin este normaaleille markkinoille

Markkinoiden merkittävin haaste on tällä hetkellä yli 70-vuotiaiden vähäinen määrä asuntomarkkinoilla sekä myyjinä että ostajina. Jopa yli 55 % raportoi, että riskiryhmät eivät ole aktiivisia asuntojen myyjinä tai ostajina. Asuntomarkkinoiden täysimittainen palautuminen odottaakin lopullista rajoitusten poistumista myös riskiryhmien osalta.

Sijoittavat odottavalla kannalla

Sijoittajat ovat kyselyn perusteella jonkin verran vähentäneet ostamista ja se näkyy hiukan parempana tarjontana nyt kodikseen asuntoa ostaville. Toisaalta uudistuotannossa on lykätty aloituksia ja se vähentää tarjontaa sijoitukseksi ostettavista uudiskohteista.

Loma-asunnoista ja omakotitaloista suurta kiinnostusta

Kiinnostus mökkeihin (kasvua 46 %) ja omakotitaloihin (kasvua 40 %) on noussut merkittävästi huhtikuun loppupuolen aikana. Erityisesti Uudenmaan eristämisen päättyminen toi helpotusta tilanteeseen tämän vaikutusalueella. Pääsiäisenä tapahtui nettiportaaleissa ja yritysten nettisivuilla totaalinen käänne ja raportoidut asunnoista kiinnostuneiden kävijämäärät ovat olleet viime viikkoina historiallisen suuria.

”Tuleeko pientaloihin kohdistuvasta kiinnostuksesta pysyvä ilmiö, nähdään vasta pidemmällä aikavälillä. Käänne alkoi tapahtua jo ennen koronaa ja on nyt vahvistunut voimakkaasti erityisesti kasvukeskusten ympärysalueilla”, lisää Mannerberg.

Vuokramarkkinoilla suuriakin ilmiöitä menossa

Vuokramarkkinoilla on maltillinen tilanne. Kyselyn perusteella keskimääräinen pudotus huhtikuussa on noin 2 %.

”Vuokrauksessa on silti melko suuriakin ilmiöitä menossa”, toteaa Mannerberg. ”Opiskelijat ovat monilla paikkakunnilla luopuneet vuokra-asunnoistaan kesän ajaksi ja palanneet kotikulmille. Lisäksi lyhytaikaisen vuokrauksen toimijoilta on vapautunut asuntoja matkailijoiden ja keikkatyöläisten puuttuessa”, jatkaa Mannerberg.

Tarjonta on lisääntynyt ja on odotettavissa poikkeuksellisen vilkas kesä vuokrauksessa, kun uudet opiskelupaikat selviävät ja muut palaavat opiskelupaikkakunnille. Vuokra-asuntojen kysyntää maalis-huhtikuussa lisäsi merkittävästi ulkomailta koronan vuoksi palanneet Suomalaiset.

Ennuste tulevasta

Uusimme myös ennusteen koronan jälkeisen kaupan kehityksestä oletuksena, että rajoitukset poistuvat riittävästi kesään mennessä. Ennusteen mukaan noin 70 % uskoo asuntokaupan elpyvän merkittävästi, keskimäärin noin 10 % koko Suomessa. Loma-asuntokaupan nousuun entisestään uskoo noin 50 % välittäjistä. Asuntojen hintojen ennustetaan pysyvän pääasiassa entisellään koronan jälkeen lukuun ottamatta alueita, joilla hintakehitys on ollut jo aiemmin jonkin verran laskeva.

Lasten mielipidettä kysytään piirustuskilpailulla

Suuri huolenaiheemme on lapset ja miten kotioloissa koulunkäynti on sujunut.

”Olemme julkistaneet tällä viikolla piirustuskilpailun, jossa lapset pääsevät piirtämään unelmien kodin. Odotamme mielenkiinnolla, miten tulevaisuuden toivot ennustavat miltä kodin pitäisi oikeasti näyttää”, kertoo Mannerberg.

Kilpailuun voi osallistua skvl.fi-nettisivulla julkaistujen ohjeiden mukaan.

Yleisnäytöt mahdollisia 1.6. alkaen – turvallisesti

Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL on ohjeistanut jäseniään asuntoesittelyistä. Kokoontumisrajoitusten lieventyessä voidaan yleiset esittelyt aloittaa, mikäli se on turvallisuus huomioiden mahdollista. Edelleen asuntoesittelyissä noudatetaan tiukkaa käsihygeniaa ja suojaudutaan, jotta tartuntariskiä vältetään. Hengityssuojaimen käyttö on merkki vastuullisuudesta ja välittäjän työturvallisuudesta. Mikäli sinulla on hengitystieoireita tai epäilyksiä tartunnasta, ei näytölle voi tulla. Välittäjään on edelleen syytä olla yhteydessä ennen esittelyyn tuloa ja keskustella halutaanko tulla yleisesittelyyn vai järjestää yksityisesittely.

Nyt on hyvä aika laittaa asuntosi myyntiin. Ostajien kiinnostus asuntoihin on näkynyt voimakkaana liikenteen lisääntymisen asuntojen myyntisivustoilla. SKVL:n kokeneet ja ammattitaitoiset välittäjät hoitavat asuntosi myynnin turvallisesti. Poikkeusolojen aikana SKVL:n jäsenet ovat turvallisesti myyneet selvästi enemmän asuntoja kuin välistysala keskimäärin. Ota yhteys paikalliseen asiantuntijaasi www.skvl.fi.

Lisätiedot:

Jussi Mannerberg
Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n (SKVL) toimitusjohtaja
p. 050 339 6214, jussi.mannerberg@skvl.fi

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry on kiinteistönvälitysalan yrittäjien palvelu- ja edunvalvontajärjestö. SKVL:n jäsenyys takaa välittäjille ajantasaisen tiedon ja työvälineet sekä asiakkaille ammattitaitoisen ja turvallisen palvelun.  Liitto toimii yhdyssiteenä verkostossa, joka koostuu 475 paikallisesta kiinteistönvälitystoimistosta ympäri Suomen.