31.01.2023

Julkaisut

SKVL:n ylimääräinen markkinakatsaus: Asuntokauppa on lähtenyt nousuun loppuvuoden hiljaisuuden jälkeen – Kuluttajien asunnon ostoaikomus 12 kk sisällä nousi 27 % joulukuusta Tilastokeskuksen tutkimuksessa

SKVL:n tammikuun viimeisellä viikolla tekemän ylimääräisen jäsenkyselyn vastauksista selviää, että vuodenvaihde toi selvän muutoksen asunnonvaihtajien liikehdinnässä. Kyselyt myynnissä olevista asunnoista ovat vilkastuneet merkittävästi ja myös kauppoja tehdään nousevaan tahtiin. Toteutuneissa kauppahinnoissa on ennustetusti toteutunut lievää laskua, mutta ei romahdusta. ”On kuitenkin tärkeää huomata, että myyjät eivät hyväksy mitä vain tarjouksia”, korostaa SKVL:n Mannerberg. Jos pyynti on kohtuullinen niin kaupat syntyvät helpommin, kun molemmat osapuolet ymmärtävät mikä on järkevä tarjous. Uusia myyntikohteita on myös tullut alkuvuodesta markkinoille. Lisäksi on melko selvää, että kevättä kohti kysyntä tulee nousemaan ja nyt on parhaat tilaisuudet ostaa asunto, kun tarjontaa on ja hinnat eivät ole heilahdelleet merkittävästi.

Pääkaupunkiseutu herännyt ensimmäisenä – Keski-Suomi ja Lahti näkyy myös nousijoina

”Ennustimme kuukausi sitten, että alkuvuonna kauppamäärät laskisivat vielä joulukuusta. Nyt täytyy ilolla todeta, että lasku on pysähtynyt ja nousu on alkamassa”, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg. ”Helsingin kantakaupunki ja pääkaupunkiseutu on nyt selvästi lähtenyt liikkeelle. Keski-Suomessa ja Lahden suunnalla on myös havaittavissa muita alueita nopeampi muutos kauppamäärissä. Muut isommat kaupungit raportoivat myös selvää heräämistä kysynnässä”, Mannerberg jatkaa. Eri puolilla maata kysynnän käyntiinlähtö tapahtuu hieman eri tahdissa ja esimerkiksi omakotitalojen kysyntä alkaa nousta, kun lumet sulavat. Kerrostaloasuntoja kysytään nyt eniten ja monet ostajat ovat aiempaa kiinnostuneita energia-asioista sekä esimerkiksi sähköautojen latauspaikoista.

Uudemmat asunnot edelleen kysytyimpiä – korkoihin on totuttu

Uudempi hyväkuntoinen asunto on kiinnostavin ja niissä on myös hintakehitys kasvukeskuksissa säilynyt lähimpänä viime vuosien tasoa. Hintaromahdusta ei ole tullut, mutta toteutunut hintataso on noudatellut keskimäärin varsin tarkasti sitä mitä hinnoista on ennustettu. Energiamuotojen vaikutus hintoihin on jäänyt ennakoitua pienemmäksi ja uuteen korkotasoon on nyt totuttu ja asunnon ostajat uskaltavat tehdä päätöksiä. ”Tällä hetkellä asunnon ostajan kannattaa olla aktiivisesti liikkeellä, kun valinnanvaraa on markkinoilla ja tarjonta kasvaa”, kommentoi SKVL:n Mannerberg.

Raju muutos ylöspäin kuluttajien asunnon ostoaikomuksissa

Tilastokeskuksen viimeisimmän luottamustutkimuksen mukaan kuluttajien 12 kuukauden asunnon ostoaikomus on lähtenyt selvään nousuun loppuvuoden laskun jälkeen. ”Nyt näyttää siltä, että kevääseen mennessä asuntokauppa tulee normalisoitumaan, mutta ei tule palaamaan koronan aikaiseen huippukysyntään. Ostajat etsivät varmoja ratkaisuja ja hyviä perheasuntoja”, kommentoi Mannerberg. ”Asunnon ostoaikomus 12 kuukauden sisällä on nyt 14 %:lla kuluttajista. Tämä on taso, josta lähdettiin juuri ennen koronaa alkuvuonna 2020”, hän jatkaa.

Merkittävä muutos kauppamäärissä verrattuna kuukauden takaiseen ennusteeseen. Kauppa lähdössä selvään nousuun kaupungeissa. Helsingissä odotettu ylöspäin.
Rivitalojen kysyntä jatkuu, mutta markkinoille odotetaan hyvää ostettavaa.
Omakotitalokauppa osoittaa piristymisen merkkejä ja lumien sulettua lähtee selvään nousuun.
Ostajat selvästi liikkeellä loppuvuoden hiljaisuuden jälkeen.
Lisää myytävää tullut vuodenvaihteen jälkeen.