29.06.2021

Lehdistötiedotteet

SKVL asuntomarkkinaennusteessa nähdään parantuvaa tarjontaa ja vahvaa kysyntää uudemmista tilavista kodeista

Asuntomarkkinat ovat vakaantumassa, kun yli vuoden jatkunut myyjien haluttomuus myydä on taittunut kevään aikana ja kysyntä pysyy vahvana erityisesti tilavista kodeista. Digi- ja Väestöviraston viiveet kuitenkin hidastavat asuntokauppaa, ja myös mahdollisen lainakaton nähdään jopa pudottavan ensiasunnon ostajat asuntomarkkinoilta pois.

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry (SKVL) koostuu yli neljästäsadasta jäsenyrityksestä ja lähes 1600 välittäjästä, ja markkinakyselyyn vastasi noin 75 prosenttia jäsenyrityksistä. Suomen Kiinteistönvälittäjien ennusteet perustuvat ainoana Suomessa hyvin laajan verkoston paikallisia asiantuntijoita osaamiseen ja tietoon markkinakehityksestä omalla alueellaan. Tutustu myös tarkkoihin alueellisiin ennusteisiin artikkelin lopussa.

Asuntomarkkinat vakaantumassa kesän ja syksyn aikana – Vahva kysyntä jatkuu ja myös tarjonta on lisääntynyt

Yli vuoden jatkunut myyjien haluttomuus myydä on selvästi taittunut kevään aikana ja tarjontaa on tullut markkinoille lisää. Erittäin vilkas kaupankäynti pitää kuitenkin edelleen tarjonnan kokonaismäärän normaalia niukempana. Hyväkuntoiset uudemmat asunnot menevät nopeimmin kaupaksi. ”Upeaa, että koronan myötä suomalaiset löysivät Suomen uudelleen sekä omakoti- ja rivitaloasumisen, että mökkeilyn muodossa”, toteaa Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg. ”Asuntomarkkinat eivät ole sakkaamassa, sillä piristyvä työllisyys ja alhaiset korot tukevat erittäin vahvaa kysyntää. Myös Tilastokeskuksen julkaisema kuluttajien asunnon ostoaikomus on historiallisen korkealla. Uskomme, että kesähelteet ovat hiukan rauhoittaneet alkukesän kiivainta kaupankäyntiä. Kun sää palaa normaaliin, kauppa hyppää jälleen huippulukemiin”, jatkaa SKVL:n Mannerberg. ”Kun vielä pankit ja Digi- ja Väestövirasto saisivat resurssinsa riittäviksi, markkina pyörisi paljon vilkkaamminkin”, huokaisee SKVL:n toimitusjohtaja.

Vapaa-ajan asuntojen kauppamäärät pysyvät korkealla tasolla

Mökkien kysynnän selvä kasvu jatkuu edelleen vuonna 2021. Ennusteen mukaan sekä kauppamäärät että hinnat ovat noin 3% nousussa edelliseen neljännekseen verrattuna. Loma-asunnoissa ostajat ovat kuitenkin vaativia ja haluavat rantaa, hyvät kulkuyhteydet vakituisesta asuinpaikasta ja ympärivuotiseen käyttöön sopivan kohteen. Myös remontoitaville rantakohteille on ostajia liikkeellä, mutta hinnat eivät niiden osalta ole nousussa. Rantatonttien kysyntä on selvässä kasvussa Etelä-Suomen kunnissa ja muulla rannikkoseudulla. ”Loma-asuntojen kysyntä on ollut tasaisessa nousussa viimeiset viisi vuotta. Vuosi 2020 toi valtavan lisänousun ja nyt kauppa käy edellisen vuoden tahtiin tai jopa vauhdikkaammin. Loma-asuntojen ostajat tuovat myös monille muuttotappiokunnille merkittävää liikennettä”, toteaa Jussi Mannerberg.

Vuokramarkkinoiden odotetaan palautuvan normaaliin vuoden loppuun mennessä

Vuokra-asuntojen tarjonta on koronarajoitusten vuoksi ollut runsasta, kun opiskelijat ovat puuttuneet lähes kokonaan markkinoilta. Osa korkeakouluista on ilmoittanut jatkavansa etäpetusta vielä syksyn ensimmäisen jakson, jotta kaikki nuoremmatkin ehtivät saada molemmat rokotteet. Ennusteen mukaan kesällä alkaa selvä muutos vuokramarkkinoilla: vuokra-asuntojen kysynnän nousua ennustaa jo lähes puolet SKVL:n jäsenvälittäjistä. Uusien sopimusten vuokratason odotetaan kuitenkin edelleen laskevan jonkin verran kesällä.  On kuitenkin odotettavissa, että vuoden loppuun mennessä vuokramarkkinat ovat normalisoituneet. ”Hyvää vuokra-asuntoa etsiville kesä tarjoaa mahdollisuuksia löytää asunto ennen kuin kysyntä on huipussaan ja vuokrat alkavat jälleen nousta”, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Viime vuonna perustettu uusi Digi- ja Väestövirasto (DVV) on epäonnistunut tehtävässään ja hidastaa asuntokauppaa merkittävästi

Väestörekisterin toiminnot siirtyivät vuoden 2020 alussa DVV:lle. Muutos koskettaa erityisesti kuolinpesiä, joiden tulee hankkia virkatodistuksia ja sukuselvityksiä sekä edunvalvonnan päätösten vahvistuksia. Viiveet ovat osuneet jopa 25% asuntokaupasta. Viiveet ovat SKVL:n markkinakyselyn tulosten perusteella keskimäärin yli 1,5 kuukautta ja monin paikoin jopa yli 3 kuukautta. ”Valitettavasti tässä on epäonnistuttu, sillä todella moni asuntokauppa on mennyt pieleen valtavien viiveiden vuoksi. Kärsijänä on tässä tavalliset kansalaiset, jotka eivät voi edetä asuntokaupoissa ennen kuin esimerkiksi perunkirjat on tehty valmiiksi”, toteaa Mannerberg.

Lainakatto tiputtaisi ensiasunnon ostajat lähes kokonaan pois asuntomarkkinoilta

Kevään aikana julkisuudessa on keskusteltu vilkkaasti hallituksen kaavailemasta asuntolainojen 450% lainakatosta. SKVL selvitti markkinakyselyssä, miten lainakatto vaikuttaisi eri puolilla Suomea. ”Suurin vaikutus iskisi erityisesti ensiasunnon ostajiin, joilla tulot ovat useimmiten alhaisemmat. Käytännössä rahat eivät riittäisi mitenkään asuntoihin, jos tuloja käytetään mittarina tällä tavalla”, huomauttaa SKVL:n Mannerberg. ”Merkittävin vaikutus olisi kasvukeskuksissa, joissa asuntojen hinnat ovat korkeammat. Kuitenkin myös muilla paikkakunnilla vaikutuksen nähdään purevan pahasti esimerkiksi palvelualoilla työskenteleviin ostajiin käytännössä jättäen heidät asuntomarkkinoiden ulkopuolelle. Vuokratason ollessa korkea asumiskulujen lisäksi on myös haastavaa kerryttää varallisuutta, jotta pääsisi säästöillä ylittämään lainakaton rajoittaman lainan määrän”, kommentoi Mannerberg.

Alueelliset ennusteet

Pääkaupunkiseutu

Pääkaupunkiseudulla on kova kysyntä 3-4 h asunnoista. Espoossa rivitalo- ja paritalokauppa käy nyt todella kuumana. Myytävistä asunnoista on edelleen pulaa, ja kysyntä ylittää tarjonnan. Kodeiksi ostetaan valmiiksi hyväkuntoista, remontoitua kotia tai uudehkoa, mutta loma-asunnoissa vaatimuksista ollaan valmiita myös joustamaan. Sijoitusasuntopuolella on kohdepula, ja kysyntä suuntautuu nyt myös suurempiin sijoitusasuntoihin, joissa tuotto on huonompi.

Uudehkot, isot omakotitalot ovat erittäin haluttuja Helsingin, Espoon ja Vantaan suosituimmilla alueilla. Hinnat nousseet erittäin voimakkaasti koko vuoden ajan. Perheet etsivät isompia asuntoja, koska tarvitsevat työhuoneita ja kodeissa vietetään muutenkin enemmän aikaa – jatkossakin. Myös aiemmin vähemmän kysytyt pientaloalueet ovat nostaneet päätään, kun pihallisten asuntojen kysyntä kasvanut. Vahvat kantakaupungin alueet jatkavat nousua edelleen. Vantaalla kysyntä nousee paremmin kuin Espoossa ja Helsingissä, sillä lentokentän toiminta normalisoituu lomautusten päättyessä.

Muu Uusimaa

Askolassa omakotitalojen myyntiaika on lyhyehkö, ja Porvoossa kaikki pari-, rivi- ja omakotitalot viedään käsistä. Alle 200 000 hintaiset omakotitalot myydään noin puolet nopeammin, kuin talven aikana. Kehitys on jatkunut keväästä samanlaisena. Pihalliset kohteet, etenkin omakotitalot ja omakotitontit ovat kysyttyjä Sipoossa ja Porvoossa. Hangossa valtaosa ostajista etsii ympärivuotista vapaa-ajan asuntoa, ja kohde voi olla huvilasta kerrostaloasuntoon. Alueen myyjät myyvät usein vakituista kotiaan.

Keski-Uudenmaan alueella Järvenpäässä omakotitalot menevät hyvin kaupaksi, mutta Tuusulassa ollut vähäisempää kysyntää, vaikka myytävät ovat uudehkoja 2000-luvun taloja. Jokela kuitenkin kiinnostaa alueena.  Kirkkonummella kohteet saavat huomiota ja kysyntä on erittäin vilkasta, kun hinta on kohdallaan.  Uudehkoista 4-5 h omakotitaloista on edelleen kysyntää Nurmijärven alueella.

Koko alueella huomattavasti lyhyemmät myyntiajat uudehkojen omakotitalojen ja loma-asuntojen osalta. Ostajien määrä pysynyt huippulukemissa, mutta päätöksentekohalukkuus laskenut eritoten viimeisen kuukauden ajan.

Turku

Turussa keskusta-asunnot kiinnostavat edelleen. Kysyntä suuriin asuntoihin on kova, mutta tarjontaa eli myyjiä ei ole riittävästi vastaamaan kysyntään. Turun ympäristön maalaiskuntien omakotitalojen kysyntä on ollut merkittävää, mikäli hinta on ollut oikea. Remonttikohteet eivät houkuttele. Markkinat eriytyneet, tietyt alueet ovat erityisen suosittuja.

Tampere ja muu Pirkanmaa

Tampereella 2000-luvun talot ja asunnot viedään käsistä, 1970-1980-luvun tuotannon kanssa pitkät myyntiajat, ellei asunto ole täysin saneerattu sisältä. Kovaa pulaa myytävästä. Tällä hetkellä kaupaksi menevät suuret kerrostaloasunnot ja kysyntä rivi-pari- ja omakotitaloista on edelleen valtavaa.

Pirkanmaalla metsäkaupoissa selvästi myyjän markkinat. Kohteita tulee vähemmän myyntiin, ostajia olisi reilummin. Vilkasta kaupantekoa rivitaloista ja omakotitaloista, kuitenkin ostajia olisi enemmän kuin ostettavaa. Remontoitavat kohteet eivät kiinnosta ostajia kuin hyvin edullisesti, eikä myyjä ole välttämättä samaa mieltä hinnasta. Lainan saanti edellyttää aina kuntotarkastusta ja lisävakuuksia, myös loma-asuntojen lainoitus on haastavaa saada vakuuksien takia.

Oulu ja muu Pohjois-Suomi

Rivi- ja omakotitaloista on hyvin kysyntää edelleen. Erityisesti 1990- ja 2000-luvulla rakennetuista, mutta vanhempiakin menee kaupaksi. Myös edullisille, pienille ’mummonmökkitaloille’ on ostajansa. Selkeä muutos Oulun seudulla: moni perhe on valmis muuttamaan kymmenien, jopa yli 100 km päähän kaupungista, koska tekevät pääosin etätöitä ja haluavat elintilaa ympärilleen enemmän. Oulussa kerrostaloyksiöt ja -kaksiot käyvät hyvin kaupaksi sijoittajille, ja myös pienet kaksiot kiinnostavat.

Pohjois-Suomessa loma-asuntojen ja 2000-luvun omakotitalojen kysyntä on vilkasta, tarjontaa vähemmän. Asuntokauppa noussut selkeästi Rovaniemellä verrattuna viime vuoteen. Hinnoissa voidaan nähdä jo pientä kuumentumista varsinkin uudehkojen omakotitalojen osalta. Kuusamon-Rukan alueella loma-asuntojen kysyntä erittäin kovaa. Hinnoissa nousupaineita. Rakentaminen lähtenyt vilkkaasti käyntiin. Kemin tehtaan lopettaminen laski kysyntää hetkellisesti kovasti.

Etelä-Savo

Asuntokauppa käy normaalisti, nousupaineita ei ole. Väestön negatiivinen kehitys ei tuo lisää ostajia markkinoille. 2000-luvun omakotitaloista asemakaava-alueella on hyvä kysyntä. Vapaa-ajanasuntojen kaupassa pientä rauhoittumista jo kevääseen verrattuna, mutta kysyntä ja tarjonta pääosin kohtaavat. Myyjät ovat liikkeellä, koska nyt on mahdollista päästä mökistä eroon jollakin hinnalla. Mökeistä tehdään kuitenkin harvoin kauppaa pyydetyllä tai yli pyynnin hintapyynnön. Metsätilakauppa kiivasta. Uudehkojen omakotitalojen kysyntä on kasvanut hurjasti, sillä niitä ei ole tullut myyntiin normaalisti. Alueella vaikuttavat suuret trendit kuten muuttoliike ylipäätään, asuntojen tulevaisuuden arvonkehitys ja vuokrattavuus, työpaikat, kuntien/kaupunkien veroprosentit ja vetovoimatekijät.

Kaakkois-Suomi

Lappeenrannassa kysyntä on lisääntynyt huomattavasti ja etenkin uudehkot omakotitalot ovat haluttuja. Keskustan pienet kerrostaloasunnot käyvät hyvin kaupaksi ja sijoituskohteita etsitään. Vanhemmissa omakotitaloissa kysyntä ei ole vastaavaa. Imatralla asuntokauppa on hidasta. Taajamien ulkopuolella sijaitsevat kohteet eivät edelleenkään kiinnosta ostajia, kun palveluita ei löydy. Mökkien kysyntä on pysynyt hyvällä tasolla. Kohteita tullut enemmän myyntiin ja kaupankäynti on vilkastunut, myös pitkään myynnissä olleita kohteita on päätynyt kauppaan. Kouvolan alueella kauppa käynyt koko vuoden hyvin, kesäkuussa tarjonta vähän parantunut ja sitä myötä myös kysyntä parantunut. Omakotitalot-, rivitalohuoneistot ja vapaa-ajankohteet kaikkein kysytyimpiä.

Hämeenlinna ja muu Kanta-Häme

Riihimäellä ja Hämeenlinnassa uudehkojen omakotitalojen ja rivitalon kysyntä kovassa kasvussa. Myyntiajat näissä muutamia päiviä. 1970-luvun kerrostalot vaikeammin myytävissä, jos ei putkiremonttia ole tehty.

Keski-Suomi – Jyväskylä

Jyväskylässä hyväkuntoisten omakotitalojen ja isompien uudehkojen rivitaloasuntojen kysyntä on noussut huomattavasti, ja samalla näiden hintataso. 1970-80-luvun talot ja kaksikerroksiset rivitaloasunnot eivät mene helposti kaupaksi. Jyväskylässä on paljon myynnissä kerrostalokaksioita ja -yksiöitä, keskustassakin kaupankäynti osin haasteellista. Tähän tilanteeseen vaikuttaa myös se, että Koas rakentaa vahvasti uudistuotantoa opiskelijoille. Kysyntä normaalilla tasolla kesämökeissä.  Kaupungin eri alueilla kysynnän ja hinnan eriytyminen. Markkinat ovat kokonaisuudessaan alkuvuodesta alkaen olleet vilkkaat.

Pohjanmaa

Asuntoja on tullut enemmän myyntiin ja kauppa on vilkasta. Sijoittajat ostavat nyt myös remonttikuntoisia omakotitaloja. Markkinatilanne on parantunut alueella selvästi.  Omakotitaloissa on normaalia vilkkaampaa ja hyvästä kohtuuhintaisista taloista on pulaa. Maaseudun haja-asutusalueen kohteita tulee normaalia enemmän myyntiin. Erityisesti sijoitusasuntojen tarjonta lisääntynyt. Edulliset mummonmökit kiinnostavat, ostajien odotukset eivät aina kuitenkaan vastaa kohteiden todellista kuntoa. Kysyntää on myös omakotitaloille varsinkin isoilla tonteilla maalla, hyvien yhteyksien päässä kaupungista.

Pohjois-Karjala

Joensuussa omakotitalojen kysyntä on keskittynyt Niinivaaran, Hukanhaudan, Karhunmäen, Marjalan, Vehkalahden alueille ja kovaa kysyntää on etenkin 2000-luvun ja tämän jälkeen valmistuneista omakotitaloista. Kerrostalohuoneistojen kysyntä ruutukaavalla on ollut yllättävän heikkoa ja sama tilanne on sekä uudiskohteissa että vanhoissa. Rivitalohuoneistoja vähän tarjolla uudemmissa yhtiöissä, vanhojen yhtiöiden huoneistoilla huonosti kysyntää.

Pohjois-Savo

Isoja rivitaloasuntoja kysytään. Loma-asuntojen kysyntä on korkealla tasolla. Uudempien omakotitalojen ostajia on liikkeellä vuoden takaista paremmin. Vanhemmat omakotitalot ovat hitaampia myytäviä ja näissä pankkien rahoituspäätökset tarvitsevat kuntotarkastuksen tarkastettavaksi, joka on kevään aikana muutamaan kertaan tullut esteeksi lainoitukselle. Myyjät ovat aktivoituneet mökkipuolella, mutta hintapyynnöt eivät välttämättä kohtaa ostajien kanssa.

Lahti ja muu Päijät-Häme

Hyväkuntoisten omakotitalojen myyntiaika on todella lyhyt. Lähiöiden 1970-luvun asunnot vaikea myydä. Kysyntä kuitenkin noussut entisestään. Asikkalan luonto ja vesistö kiinnostavat. Lahden lähiöissä myynti hiljaisempaa. Sijoitusasunnoista eli 1-2h+k alhainen kysyntä.

Satakunta

Porin keskusta kiinnostaa ostajia, samoin kuin omakoti- ja paritalot 2000-luvulta. Tarjonnan määrä palautunut normaaliin.