28.06.2022

Lehdistötiedotteet

SKVL:n asuntomarkkinaennuste: Asuntomarkkinoilla kauan kärsitty tarjontapula korjaantuu nopeasti

Suomen suurin välitysalan verkosto Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL on toteuttanut kesän ja alkusyksyn 2022 markkinaennusteensa. ”Yli 80 % jäsenyrityksistämme vastasi juhannuksen alla tehtyyn kyselyymme”, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.  ”Markkinoilla on paljon hyviä mahdollisuuksia, joita ei huomata hyödyntää”, Mannerberg jatkaa. ”Esimerkiksi ensiasunnon ostajille on paljon pienten asuntojen tarjontaa, mitä ei ole juuri ollut viime vuosina”, hän toteaa. ”Juuri julkistettu kuluttajien 12 kk asunnonostoaikomus indikaattori Tilastokeskukselta lupaa edelleen vahvaa ostoaikomusta”, Mannerberg huomauttaa.

Kysynnän kovin hype on rauhoittunut ja tarjonta lisääntynyt – uudemmat talot edelleen kuumia kohteita

Suomen asuntomarkkinat elävät normalisoitumisen aikaa. Pitkään jatkunut tarjontapula on helpottamassa ja markkinoille on kevään aikana tullut lisää tarjontaa.  ”Pääosin korona-ajan aiheuttama muutos asunnonhakijoiden kiinnostuksen kohteissa vaikuttaa olevan pysyvä ilmiö”, kommentoi SKVL:n Mannerberg. Tästä syystä esimerkiksi suuremmat asunnot, joissa on etätyömahdollisuus, ovat edelleen voimakkaan kiinnostuksen kohteena. Pienten asuntojen huono kysyntä sekä myynti- että vuokramarkkinoilla on lähinnä suurten kaupunkien ongelma ja se on korjautumassa, kun opiskelijat palaavat opiskelupaikkakunnille.

Uudiskohdekauppa kärsinyt eniten

Uudisrakentamisen puolella kauppojen lukumäärissä on nähty melko voimakastakin muutosta alaspäin tämän vuoden aikana. Tämä johtuu ensisijaisesti siitä, että uudistuotannossa on tarjolla paljon pieniä asuntoja, joiden kysyntä on edelleen melko alhainen. Lisäksi rakennusprojektien aloituksia on siirretty raaka-aineiden kustannusten hintanousun vuoksi, mikä on aiheuttanut painetta nostaa uusien asuntojen hintoja. Vaikutus näkyy myös pientalojen rakentamisessa ja tonttien kysynnän rauhoittumisena. Pientaloissa yleisimmän raaka-aineen puun hinta on kuitenkin jo laskenut huipustaan. Hiukan laskevat rakentamisen volyymit vapauttavat myös sopivasti tekijöitä paljon kaivattuihin vanhempien taloyhtiöiden peruskorjausprojekteihin.

Vuokramarkkinoilla odottava tilanne jatkuu – laskua ei näkyvissä

”Markkinoiden muuttuessa näkyy myös ääri-ilmiöitä, jotka ovat muutoksen tuomia reaktioita kuten esimerkiksi piensijoittajien halu luopua yksiöistään”, kommentoi SKVL:n Mannerberg. Vuokramarkkinat ovat kuitenkin nopeasti toipumassa ylitarjontatilanteesta ja tällä hetkellä on paljon tilaisuuksia tarjolla sijoitusasuntojen ostajille. Tilanne voi nopeastikin kääntyä taas tarjonnan vähenemiseen ja sitä myötä vuokrien nousuun. ”Tällä hetkellä on tärkeää, että vuokrattava asunto on hyvässä kunnossa ja sitä markkinoidaan tehokkaasti oikealla vuokratasolla”, jatkaa Mannerberg.

Mökkikauppa tasaantuu – myöhäinen kevät vaikutti paljon

Mökkikaupan kuumin vaihe korona-aikana on nyt ohitettu ja palattu normaaleihin kauppamääriin. Myöhäinen kevät on myös vaikuttanut kaupan määriin, joten kesällä odotetaan tasaisen kysynnän jatkumista. Hyvin varustellut ympärivuotiseen käyttöön soveltuvat mökit ovat edelleen kysytyimpiä. Kysynnän tasainen tilanne painottuu erityisesti suosituimmille mökkeilyalueille Etelä-Suomessa, Varsinais-Suomessa, Keski-Suomessa, Etelä- ja Pohjois-Savossa, Kanta-Hämeen suunnalla sekä Satakunnassa. Kohonneet rakennuskustannukset hidastavat jonkin verran mökkitonttien kysyntää.

Haluaisitko tietää miten kysyntä on muuttumassa juuri sinun alueellasi?

Käy markkinatilanne läpi paikallisen välittäjän kanssa!

SKVL:n alueelliset markkinaraportit kesä-alkusyksy 2022

Pääkaupunkiseutu

Helsingissä rivitalot, paritalot ja omakotitalot käyvät kaupaksi. Kerrostaloissa kysyntä on hyvää kantakaupungissa. Pienten asuntojen tarjontaa on hyvin, mikä tarjoaa nyt hyviä mahdollisuuksia ensiasunnon ostajille ja uusille sijoittajille hintatason laskettua jonkin verran. Nyt on palattu normaaliin markkinatilanteeseen, joka vallitsi ennen korona-aikaa. Oikea markkinatietoinen hinnoittelu on nyt erityisen tärkeää.

Espoossa pientalojen tarjonta paranee ja odotettavissa on hintojen nousun taittuminen markkinoiden hieman rauhoittuessa. Länsiväylän lähellä sijaitsevat perheasunnot ovat edelleen kysyttyjä.

Vantaalla perheasuntojen kysyntä on hyvää. Pienet kerrostaloasunnot odottavat markkinan piristymistä.

Muu Uusimaa

Markkinat ovat rauhoittuneet selvästi, mutta hyväkuntoisista uudemmista taloista ja isommista asunnoista on edelleen hyvää kysyntää. Pankkien kanssa neuvotellaan pitkään vakuusarvoista ja se omalta osaltaan hidastaa kauppojen toteutumista.

Porvoossa ja Loviisassa markkinat jatkuvat vilkkaana. Loma-asuntokauppa käynnistyi myöhäisen kevään vuoksi vasta alkukesällä.

Nurmijärvellä ja Hyvinkäällä kysyntä suuremmista ja uudemmista asunnoista jatkuu, mutta myyntiajat ovat pidentyneet.

Hangossa kova kysyntä kakkosasunnoista jatkuu. Hintojen nousu tasoittuu ja korkeimman hintaluokan kohteissa on lievää rauhoittumista.

Turku

Perheasuntojen kysyntä on voimakasta. Myyntiajat ovat hiukan tasaantuneet, mutta Turussa jatkuu silti hyvä markkinatilanne ja kysyntää on. Myös uudiskohteille on hyvää kysyntää alueella.  Pienten asuntojen kysyntä on rauhoittunut. Myyntiajat ovat pidentyneet jonkin verran.

Muu Varsinais-Suomi ja Salo

Uudehkoissa taloissa on hyvää kysyntää. Saariston autotien päässä olevat rantakohteet ovat hyvin kysyttyjä. Kovaa kysyntää on uudemmista taloista Kaarinassa, Raisiossa ja Naantalissa.

Tampere

Uudehkoista ja uusista isommista asunnoista on hyvää kysyntää. Pienten asuntojen kaupassa on rauhallinen kysyntä.

Muu Pirkanmaa

Kysyntä on hyvää. Ylöjärvellä kysynnän kasvu on hidastunut, mutta kauppa käy edelleen hyvin.  Nokialla ja Lempäälässä on kovaa kysyntää.

Oulu

Kaupankäynti on melko vilkasta. Edelleen on pulaa hyvistä taloista, erityisesti keskustan lähialueilla. Tarjontapulaa on.

Pohjois-Suomi

Torniossa on kysyntää uudemmista omakotitaloista. Rovaniemellä kysyntä on tasaantunut paitsi omakotitaloissa, joissa on vilkas kysyntä.

Etelä- Savo

Talven väistyttyä myöhässä mökkikauppa on lähtenyt vauhtiin. Muuten asuntomarkkinatilanne on normaali. Kerrostaloasunnot kauempana keskustasta ovat vähemmän kysyttyjä.

Kaakkois-Suomi

Kouvolassa on pulaa hyvistä myyntikohteista. Kysyntää on.

Lappeenrannassa on hyväkuntoisille asunnoille kysyntää.

Hämeenlinna ja Kanta-Häme

Markkinatilanne on säilynyt ennallaan, on hiukan lisää varoivaisuutta. Loma-asunnosta on kova kysyntä. Forssassa asuntojen kysyntä on rauhallista, mutta loma-asuntoja kysytään paljon.

Keski-Suomi

Ostajia on edelleenkin hyvin liikkeellä uudehkoihin asuntoihin. Omakotitaloista on edelleen kova kysyntä ja erityisesti uudemmista. Pulaa on halutuista kohteista. Muurame on suosittu. Pienemmät asunnot Jyväskylässä ovat huonommin kysyttyjä.

Pohjanmaat

Ylivieskassa ja Sievissä on hyvä markkinatilanne, Nivalassa, Alavieskassa ja Oulainen tyydyttävä

Markkina on vilkastunut huomattavasti Vaasan talousalueella viime viikkoina ja myyntiajat ovat lyhyitä.

Markkinatilanne Kokkolassa on kevään aikana hiljentynyt. 2000-luvun omakotitalot ovat suosituimpia.

Pohjois-Karjala

Joensuussa uudiskohteiden kysyntä on tällä hetkellä erittäin heikkoa. 1980-2000-luvuilla valmistuneiden omakotitalojen, rivitalojen ja paritalojen kysyntä on erittäin hyvällä tasolla. Käytetyissä kerrostaloasunnoissa isommat asunnot ovat suosittuja, yksiöille ja kaksioille vähän kysyntää. Kesämökit Joensuusta 60 kilometrin säteellä käyvät hyvin kaupaksi, kun on vain rannalla ja hyvä kirkasvetinen vesistö.

Pohjois-Savo

Omakotitaloille ja isoille rivitalohuoneistoille (3-5h) on kova kysyntä. Hinnoittelussa on oltava tarkkana.

Edelleen hyvät uudehkot rivitalot ja omakotitalot menevät hyvin kaupaksi.

Lahti ja muu Päijät-Häme

Vääksyn alue on entisestään kasvanut, on alueena kiinnostava.

Padasjoelta menee kaupaksi omakotitalot ja metsätilat.

Lahden alueella eniten laahaa jäljessä 70-luvulla rakennettujen lähiöiden kerrostaloasuntojen kauppa. Taloissa on korjausvelkaa ja kiristyneen luottopolitiikan ja kustannustason nousun takia ei päästä remontteja tekemään. Esimerkiksi Metsäkangas, Liipola ja Mukkula ovat tällä hetkellä alueita, joissa myyntiajat ovat erittäin pitkiä. Metsämaan on kysyntä vilkasta.

Satakunta

Raumalla kauppa on hiljentynyt.

Porissa kolmen makuuhuoneen uudehkot ja hyväkuntoiset omakotitalot menevät nopeasti. Mökkikauppa on myös vilkastunut selvästi.

Myyjät ovat motivoituneet vaihtamaan asuntoa koronan väistyttyä. Markkinan kierto paranee, kun ostettavaa löytyy.
Erittäin voimakas kysyntä 2000-luvun omakotitaloista jatkuu. Myös vanhemmille taloille ja erityisesti rivitaloille on hyvää kysyntää.
2000-luvun omakotitalojen kysynnän kehitys 2021-2022.
Ostajien ostohalut laskeneet hiukan maaliskuusta. Vaikuttaa siihen, että hinnat ovat saavuttaneet hetkeksi kattonsa kunnes talous/sotauutiset paranevat.
Kerrostalojen hinnoissa pienimmät asunnot laskevia. Suuremmissa hyväkuntoisissa ja uudemmissa hinnat pysyy tai nousee.
Hyvä kysyntä nostaa paikoin rivitalojen hintoja ja paikoin pysyy samalla tasolla. Vanhemmissa rivitaloissa talon ja asunnon kunto vaikuttaa hintoihin paljonkin.
Omakotitaloissa hinnat uusimmissa pysyy. Vanhemmissa kunto vaikuttaa hintaan.
Kovin sesonki menossa ja kesämökkikauppa käy. Hinnat ei enää kovassa nousussa. Keskimäärin ehkä lievää laskua.
Vuokramarkkinat pienissä asunnoissa odottaa lisää opiskelijoita ja työn takia liikkuvia. Tarjontaa yli tarpeen juuri tällä hetkellä.
Kauppamäärissä laskua erityisesti pienten asuntojen hitaan liikkumisen vuoksi. Isommat menee edelleen hyvin kaupaksi, jos taloyhtiö kunnossa ja sijainti hyvä.
Kysyntää paljon. Tarjonnassa haasteita edelleen ja keskimääräinen ikäjakauma rivitaloissa vanhempaa kuin kysynnän toivoma.
Kova kysyntä 2000-luvun taloista, joissa hinta voi vielä nousta. Vanhemmissa 50-70-luvun omakotitaloissa alhaisempi kysyntä. Hinnoittelussa tarkkuutta.
Hyvää kysyntää, kun volyymi on palannut 2019 tasolle. Kylmä kevät söi paljon kauppoja ja nyt kuumin sesonki käynnissä.
Peruskysyntää on, mutta ei vielä näy odotettua kasvua. Opiskelija, työn perässä liikkuvat sekä matkailijat – Airbnb-vuokraukset ovat heräämässä.
Tonttien kysyntä hyvää. Rakennuskustannusten nousu tuonut vähän viivettä, mutta kauppa käy oikeilla hinnoilla.
Kuluttajien usko oman asunnon hankintaan 12 kk sisällä ei ole laskenut merkittävästi ja on yli vuoden 2019 lukujen.
22 vuoden ajalta ollaan edelleen 2000-luvun lähes korkeimmissa ostoaikomus luvuissa syyskuun 2019 jälkeen alkaneessa nousussa.