11.01.2022

Lehdistötiedotteet

SKVL:n asuntomarkkinaennuste: Asuntojen ostajat ovat aktiivisia – Myytävää valtakunnallisesti on niukasti

SKVL:n asuntomarkkinaennuste vuoden 2022 ensimmäiselle neljännekselle on nyt julkaistu. Suomen suurin asuntokaupan verkosto Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL ennustaa vahvan markkinan jatkuvan vuonna 2022. Ostajat ovat edelleen aktiivisia, mutta pula hyvistä myytävistä asunnoista on suurin jarru markkinoilla. Suurten ikäluokkien lisääntyvä liikehdintä tuo mielenkiintoisen lisän markkinoihin, kun koronan aiheuttama epäröinti väistyy.

Vuosituhannen ennätysvuosi 2021 päättyi odottavissa tunnelmissa. ”Asuntomarkkinoilla on vedetty henkeä ja alkaneelta vuodelta 2022 odotetaan jatkuvan hyvän kysynnän myötä loivaa hintojen nousua”, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg. Asuntojen ostajat ovat edelleen hyvin halukkaita tekemään päätöksiä, mutta myyjien varovaisuus näkyy myyntiluvuissa. ”Toivomme että myyjät rohkaistuisivat aloittamaan myynnin, jotta markkinoille tulee ostettavaa, myös heille itselleen”, toteaa Mannerberg. ”Nyt tilanne lukkiutuu siihen, että ostettavaa ei löydy ja oman asunnon myyntiä pantataan. Asuntomarkkinat ovat muna-kana-tilanteessa”, hän toteaa.

Kiihtyneen koronaepidemian vaikutus on markkinoihin hyvin lievä, sillä ostajien maksukyky on hyvä ja rahoitusmarkkinat ovat pysyneet motivoivina, huolimatta edelleen jatkuvista haasteista ja viiveistä pankkien palveluissa.

Kasvukeskuksissa on suurimmat odotukset asuntokaupan suhteen, mutta alueelliset erot paikkakuntien välillä voivat olla suurehkoja oikeanlaisen tarjonnan puuttuessa. Uudempien omakotitalojen kova kysyntä jatkuu edelleen. Suuremmat asunnot kiinnostavat myös kerrostaloissa ja vuokramarkkinoilla.

Suuret ikäluokat tulevat luomaan markkinoille liikettä tulevina vuosina

Suomessa on näkyvissä tuleva mielenkiintoinen asuntomarkkinatilanne. ”Suuret ikäluokat tulevat olemaan liikkeellä sekä myyjinä, että ostajina. Seuraavina vuosina tulemme näkemään merkittävissä määrin asunnonvaihtajia kasvavasta ikääntyvästä ikäluokasta. He ovat myymässä isompia asuntojaan ja vastaavasti kysyntä isommista asunnoista on korkealla”, kertoo Mannerberg. Ainoa hidaste kaupantekoon on se, että ikääntyvä talokanta on vähemmän haluttua kuin uudemmat pientalot. Uudistuotannon rooli on myös merkittävä, jotta ikääntyville löytyy kohtuuhintaista ostettavaa hyvien palveluiden lähettyvillä. ”Nyt onkin tärkeää laittaa talot teknisesti myyntikuntoon ja varmistaa, että tiedetään missä kunnossa olevaa kiinteistöä myydään”, kommentoi Mannerberg.

Korona ei yksin selitä markkinoiden kovaa menoa

”Moni tulkitsee markkinoiden kiihtyneen erityisesti koronaepidemian vuoksi. Tämä ei itse asiassa ole tilastoissa nähtävissä niin selvästi, sillä markkinat aloittivat vahvan elpymisen jo pari vuotta aiemmin”, korostaa SKVL:n Mannerberg. ”Kyse on pysyvämmästä tilanteesta, jossa asunnonvaihto on osa elämän perusprosessia”, Mannerberg jatkaa.

Pienten asuntojen tarjonta on tällä hetkellä poikkeuksellisen hyvä ja tarjoaa taas pitkästä aikaa mahdollisuuksia nuorille hankkia ensiasuntoja hyviltäkin paikoilta. Ilmiö on seurausta vuokramarkkinoiden alhaisemmasta kysynnästä ja sijoittajien liikehdinnästä. Vuokramarkkinoilla ennustetaan kuitenkin melko tasaista kysyntää, mutta vuokratasojen ei ennusteta nousevan tulevana vuonna ainakaan pienemmissä asunnoissa. Perheasuntojen kysyntä vuokramarkkinoilla on sen sijaan pysynyt erittäin hyvänä.

Mökkikaupassa odotetaan hyvää vuotta

Vapaa-ajan asuntojen kysyntä on jonkin verran rauhoittunut vuoden 2021 jälkipuoliskolla. SKVL:n ennusteessa kuitenkin uskotaan siihen, että kysyntä jatkuu hyvällä tasolla myös vuonna 2022. Osaltaan mökkimarkkinan tarjontaa lisää aiemmin mainittu suurten ikäluokkien liikehdintä ja monet haluavat luopua pitkäaikaisista loma-asunnoistaan. ”Talvikausi on kuitenkin perinteisesti mökkikaupassa hiljaista kuitenkin lukuun ottamatta pohjoisinta Suomea, jossa kauppaa käydään vilkkaasti. Osassa hiihtokeskuksia on myös hitautta kaavoitusten etenemisessä, vaikka vahvaa kysyntää olisi myös uudistuotannolle”, kommentoi Mannerberg.

[fl_builder_insert_layout id=”7958″]

Alueelliset ennusteet

Pääkaupunkiseutu

Helsingissä kantakaupungin pienten asuntojen kysyntä on laskenut. Esimerkiksi Kalliossa tarjontaa on paljon ja kysyntä hiukan heikentynyt, kuten myös Herttoniemessä. Markkina on tasaantunut kiivaimmasta vaiheesta, mutta on edelleen kysynnän osalta hyvä. Perheasunnoille on kovaa kysyntää Helsingissä ja edelleen myös eteläisessä kantakaupungissa. Myyntiajoissa hiukan pitenemistä ja tämän vuoksi myös kovin hintojen nousu on taittunut. Rivitaloista ja uudemmista pientaloista on edelleen voimakas kysyntä. Asuntojen hintojen osalta myyjillä on hiukan liian korkeita odotuksia ja tämä osaltaan pidentää myyntiaikoja.

Espoossa tarjontapulaa ja kova kysyntä pientaloista jatkuu. Vantaalla Kivistössä on edelleen hiukan alhaisempi kysyntä, mutta ympärysalueet ovat edelleen erittäin kysyttyjä pientalojen osalta.

Muu Uusimaa

Sipoossa ja Porvoossa on kovaa kysyntää pientaloista. Lisäksi kerrostaloasunnoista on kysyntää ja tarjontapulaa. Loviisassa keskusta-alueella ja lähialueilla kysyntä on pysynyt hyvänä.

Järvenpäässä ja Tuusulassa markkinat ovat parantuneet, Keravan markkina on säilynyt ennallaan. Keski-Uudellemaalle muutetaan ja kysyntä hyvistä pientaloista jatkuu voimakkaana. Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Klaukkalassa ja Hyvinkäällä kysyntä on vilkasta. Raaseporissa ja erityisesti Hangossa markkina on säilynyt erittäin vilkkaana.

Turku     

Tietyillä alueilla n. 200–400 t € hintaluokan uudemmat tai peruskorjatut omakotitalot sekä rivitalot ovat erittäin kysyttyjä. Kerrostalohuoneistojen kysyntä on säilynyt myös voimakkaana. Turun ympäristössä kauppa käy myös vilkkaasti houkuttelevan hintatason myötä. Tarjonnan niukkuus nostaa edelleen hintoja erityisesti keskustan alueella. Salossa kysyntä on tasaantunut sekä Naantalissa tilanne on ennallaan.

Tampere

Tampereen keskustassa kerrostaloasuntojen kysyntä jatkuu kovana, samoin kuin uudempien rivi- ja omakotitalojen. Tarjontapula näkyy selvästi myyntiluvuissa.

Muu Pirkanmaa

Myytävien asuntojen määrässä on selvää pulaa. Kovaa kysyntää isommista ja uudemmista asunnoista, erityisesti pientaloista. Hyvää kysyntää Ylöjärvellä, Kangasalla sekä Lempäälässä. Selvästi alhaisempi kysyntä vanhemmista taloista.

Oulu       

Oulu erottuu tällä hetkellä selvästi kysynnässä. Oulussa on voimakasta kysyntää kaiken kokoisista asunnoista. Erityisesti Haukipudas, Kaakkuri, Ritaharju, Hiukkavaara, Aaltokangas, Kuivasranta, Toppilansalmi ja Kivikkokangas ovat kysyttyjä alueita, kun talot ovat uudempia. Sijoitusasunnoissa keskusta 5 km sisällä on kysyttyä aluetta.

Pohjois-Suomi

Rovaniemellä uudehkojen rivi- ja omakotitalojen kysyntä jatkuu vilkkaana. Uudiskohteissa kysyntä on hyvää.

Kuusamo-Ruka alueella loma-asuntoja kysytään vilkkaasti, mutta pulaa on myytävästä. Kaavoituksissa on viiveitä ja rakennuspaikoista on pulaa.

Torniossa uudemmat omakotitalot ovat kysyttyjä.

Kaakkois-Suomi

Kotkassa uudempien omakotitalojen kysyntä jatkuu. Pienempien asuntojen kysyntä myös hyvällä tasolla ja erityisesti senioriasuntoja kysytään. Pulaa on myytävistä kohteista.

Imatralla kysytään erityisesti uudempia omakotitaloja sekä rivitaloja. Kerrostaloasuntojen kysyntä on alhaisempaa.

Kouvolassa on isoja eroja eri alueiden kesken, mutta kysyntä on hyvää erityisesti keskustan tuntumassa oleville asunnoille.

Lappeenrannassa keskustan vetovoima jatkuu, mutta myös haja-asutusalueilla on kiinnostusta erityisesti uudemmista kohteista. Huhtiniemen haluttavuus kasvanut viime kuukausina.

Hämeenlinna ja muu Kanta-Häme

Hämeenlinnassa ja Riihimäellä on kova kysyntä hyvistä perheasunnoista. Vähemmän kysyntää on pienemmistä kerrostaloasunnoista. Tarjontapulaa on myös hyvistä rivi- ja omakotitaloista.

Lahti ja muu Päijät-Häme

Heinolassa ja Nastolassa markkinatilanne on parantunut ja kaupankäynti vilkastunut.

Uudemmat omakotitalot ovat kysyttyjä. Rantatontteja kysytään Päijänteen itärannalla Sysmän tasolta etelään päin.

Keski-Suomi ja Jyväskylän seutu

Jyväskylässä asuntokauppa on käynyt vilkkaana alkutalven. Kysyntä painottunut uudempiin sekä isompiin asuntoihin ja pulaa hyvästä myytävästä on. Uudemmat rivi- ja omakotikohteet keskustan ulkopuolella ovat edelleen suosittuja. Tonttitarjonta on myös alhaista, joten se entisestään lisää uudempien talojen kysyntää. Palokka ja Puuppola ovat alueina nousussa, sekä Jyväskylässä Mäki-Matti ja Mannila. Vesanka, Kuohu ja Muurame nostavat kiinnostavuuttaan luonnonläheisinä alueina.

Pohjanmaat

Pietarsaaressa kysyntä uudemmista tai peruskorjatuista omakotitaloista on lisääntynyt. Tarjontapulaa on yleisesti. Kokkolan keskustan kysyntä on hyvä, sekä lisäksi Seinäjoella kysyntä on kovaa. Erityisen kovaa kysyntää on perheasunnoista.

Vaasassa on suurta pulaa hyvästä myytävästä. Erityisesti keskustassa ostajia riittää hyvin. Pankkien palvelujen viiveet ovat hidastaneet asuntokauppaa merkittävästi.

Satakunta

Omakotitalojen kysyntä on vilkasta. Porin ja Rauman uudemmat keskustan kerrostaloasunnot kiinnostavat ostajia. Pulaa on myytävistä asunnoista. Kaupungin ulkopuolella kerrostaloasuntojen kysyntä on alhaisempaa.

Pohjois-Karjala

Hintatason edullisuus houkuttaa muuttamaan alueelle muualta Suomesta. Markkina toimii, mutta hintatasot ovat edelleen laskusuuntaisia.

Pohjois-Savo

Kova kysyntä 2000-luvun omakotitaloista ja rivitaloista. Vanhempien kerrostaloasuntojen kysyntä alhaisempaa. Hinnoissa selviä isojakin eroja asuinalueiden välillä. Vilkas kauppa tuonut myös ulkomaalaisia ostajia Ylä-Savon alueelle.