10.01.2023

Lehdistötiedotteet

SKVL asuntomarkkinaennuste: Asuntomarkkinoiden odottava tilanne jatkuu alkuvuonna mutta kauppa käy – tarjontaan nähden alhaisempi kysyntä painaa hintoja alaspäin

SKVL:n asuntokaupan lähes 1800 paikallisen asiantuntijan arvion mukaan hintojen korjausliikkeen odotetaan asettuvan keskimäärin noin -5 % tasolle alkuvuonna verrattuna vuoden 2022 loppuvuoden tasoon nähden. Alueellisia eroja hinnoissa voi syntyä paljonkin. Vuokra-asunnoissa ei odoteta merkittäviä muutoksia vuokratasoissa eikä vuokrauksien määrissä lukuun ottamatta suurempia kaupunkeja, joissa nähdään piristymistä kysynnässä. Kyselyyn vastasi lähes 80 % jäsenyrityksistä.

SKVL jäsenyritysten vuosi 2022 oli monivivahteinen – vuoden kauppamäärä ennusteen mukainen

Vuosi 2022 oli asuntokaupassa monivivahteinen. Vuoden alku mentiin vilkkaassa tahdissa sodan vaikutuksista huolimatta. Isoin muutos kaupassa iski vuoden viimeisellä neljänneksellä, kun energian hinnan ja korkojen nousun suorat vaikutukset heikensivät ostajien intoa tehdä päätöksiä. ”SKVL jäsenyritysten kautta tehtyjä asunto- ja kiinteistökauppoja tehtiin tästä huolimatta noin 32 000 kpl, joka oli vain noin 18 % vähemmän kuin huippuvuonna 2021. Tämän lisäksi asuntojen vuokrauksia tehtiin useita kymmeniätuhansia”, kertoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Joulukuussa raportoitu piristymistä, monilla paikkakunnilla alueelliset erot suuria

”Vuodenvaihde on perinteisesti hiljaisempaa aikaa asuntokaupassa, mutta poikkeuksellisesti koronan vallitessa tätä hiljenemistä ei tullut kysynnän ollessa niin valtavaa. Nyt on palattu normaalimpaan rytmiin ja kunhan aurinko alkaa pilkistämään niin asuntokauppakin piristyy”, toteaa SKVL:n Mannerberg. ”Joulukuun lopussa saatiin osalta SKVL:n jäsenyrityksistä kuitenkin jo raportteja, että markkinat ovat elpymässä pikkuhiljaa ja jäsenyritysten kauppojen määrä oli vain noin 10 % marraskuuta pienempi ja noin 25 % edellisen vuoden joulukuuta alhaisempi. Mutta alueelliset erot ovat merkittäviä ja yhteisymmärryksen löytäminen hinnalle, joka sopii sekä ostajalle että myyjälle edellyttää hyviä neuvottelutaitoja ”, hän jatkaa.

Loma-asunnoissa hiljenemistä, mutta metsää kysytään – uudemmat omakotitalot edelleen kysyttyjä

Vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen aikana kaupankäynnin odotetaan edelleen pysyvän samalla tasolla tai jonkin verran alle loppuvuoden 2022 tason. Vuoden vaihteen tienoilla on kuitenkin raportoitu enemmän ostajien ja myyjien liikettä ja uusien myyntiin tulleiden kohteiden myötä kysynnän elpymistä. Loma-asuntokaupassa odotetaan alkuvuoden osalta tyypillistä talvikauden alhaista kysyntää, mutta metsämaan kaupan odotetaan sujuvan selvästi paremmin erityisesti pohjoisemmassa Suomessa. Edelleen kysytyin on 2000-luvulla rakennettu omakotitalo tai rivitalo.

Korot eivät ole ongelma ostajille – oikea hintapyyntö erittäin tärkeä markkinatilanteessa

SKVL kartoitti viimeisimmässä jäsenkyselyssä myyjien ja ostajien motiiveja ja tilannetta. Selvästi nousi esille, että monet myyjät eivät ole vielä olleet valmiita neuvottelemaan asuntojen hinnoista alaspäin. Lisäksi selvisi, että asuntonäytöillä käydään mutta tarjousten tekeminen on ostajille pitkän harkinnan takana. Energiakulujen vaikutus näkyy nyt jonkin verran myyjien motiiveissa myydä, mutta korkokulujen ei nähdä vaikuttavan myyjien myynnin tarpeeseen. Osa, mutta ei merkittävä osa myyjistä on lykännyt myyntiä markkinatilanteen vuoksi. Rahoituksen saaminen on kaatanut erittäin monien ostajien haaveet pankkien evätessä lainapäätöksiä. ”Nyt myyjien kannattaa kuunnella järkeviä tarjouksia ostajilta ja neuvotella, jotta pääsevät eteenpäin asunnonvaihdossaan”, kommentoi Mannerberg. Loppupelissä väliraha on se, joka näkyy sekä ostajan että myyjän kukkarossa ja se ei välttämättä ole muuttunut kovin paljon”, hän jatkaa.

SKVL:n alueelliset kommentit alkuvuosi 2023

Helsinki, kantakaupunki

Helsingin kantakaupungissa ennustetaan jo kysynnän elpymistä ja monella välipäivät ovat olleet vilkkaimpia viimeiseen kuuteen kuukauteen. Keskustassa erityisesti 1–2 h asunnot eivät liiku enää vuoden 2021 hintatasolla.

Pääkaupunkiseudun myyntihinnoissa – ja ajoissa on palattu aikaan ennen koronaa. Korkojen ja muiden asumiskulujen noustessa asuntojen hinnat joustavat keskimäärin alaspäin arvion mukaan noin 5 %.

Marraskuussa kauppa kävi ainakin Töölö-Haagan alueella verrattain hyvin.

Lauttasaari, heikko kysyntä remonttikohteilla ja uudemmilla 2020 asunnoilla. Maalämpö yhtiöissä lisää kysyntää. Perheasuntoja 4–5 h etsitään.

Laajasalossa, asunnot vaihtavat omistajaa ja Kruunuvuorenrannan alueen jatkuva kehitys kerää kiinnostusta koko alueelle.

Muu pääkaupunkiseutu

Vantaan ja Espoon markkinatilanne on hiljainen.

Tosiostajat liikkuvat kyllä, mutta ”haaveilijoiden” ja ”katselijoiden” määrä esittelyissä sekä yhteydenotoissa on vähentynyt. Nyt nousseisiin korkoihin ovat jo nuoremmatkin ensiasunnonostajat tottuneet ja se ei ole enää vallitseva puheenaihe näytöillä. +40-vuotiaat ostajat ovat aiemminkin maksaneet korkeampaa korkoa, joten tämä korkojen nousu ei ole heille ongelma.

Tietyt alueet myyvät edelleen pääkaupunkiseudulla, muun muassa uudet/uudenveroiset omakotitalot alueilla Etelä-Tuusula, Pohjois-Helsinki sekä merenrannat.

Kirkkonummella kauppa käy hyvin/kohtuullisesti kohtuu isoissa 100–150 m² pari- ja erillistaloissa, esimerkiksi 2000-luvun hyvin hoidetuissa maalämpöyhtiöissä. Ensiasunnon ostajat jäivät odottamaan ASP-lainamuutosta vuodelle 2023, nyt kauppoja alettu tekemään.

Keravalla kauppa käy yllättävän hyvin varsinkin kerrostaloasunnoissa. Uudiskohteiden kysyntä huonompaa.

Espoossa ja Kirkkonummella ostajat ovat varovaisia ostopäätöksissään korkojen ja lämmityskulujen vuoksi. Perheasunnoille hieman kysyntää, mutta 1–2 h liikkuvat hitaammin.

Energiatehokkaita omakotitalo tai rivitaloasuntoja kysytään paljon. Joulukuussa kauppa on selkeästi vilkastunut.

Esimerkiksi Lohjalla ja Nummelassa omakotitaloilla ei juurikaan kysyntää. Moni myyjä ei tunnu ymmärtävän laskevaa markkinaa ja että huippuhintojen aika on toistaiseksi ohi.

Aika voimakkaasti odottava markkinatilanne Vantaalla ja Nurmijärvellä.

Muu Uusimaa

Porvoossa pientä piristymistä nyt joulukuun alussa verraten pari kuukautta aikaisempaan, kauppa käy suhteellisen normaalisti. Tilanne on kuin ennen koronaa.

Nurmijärvellä markkinatilanne on kohtalainen. Ostajat miettivät kuitenkin ostotarjouksia pitkään.

Markkinatilanne on pysynyt odottavana koko syksyn-alkutalven 2022. Kiinnostusta löytyy mutta ostoaktiivisuus on erittäin alhainen, joskaan ei poistunut, sillä oikean kohteen löytyessä ostajalle päätös tehdään nopeasti ja päätökseen sitoudutaan vahvasti.

Lohjalla kysyntä laskenut selvästi. Mäntsälässä hiljaista.

Järvenpäässä hiljainen markkinatilanne. Uudenkarheat omakotitalot menisivät kaupaksi, jos niitä myyjät myisivät.

Hangossa nähtävissä normaali sesongin hiljeneminen loppuvuotta 2022 kohden. Vasta kevät näyttää, miten markkinat todellisuudessa reagoivat. Ostajia oli yllättävän paljon liikkeellä joulukuussakin. Ostajien ja myyjien käsitys hintatasosta tuntuu osittain olevan todella kaukana toisistaan.

Turku

Turun keskusta-alueen pienten asuntojen kysyntä on laskenut reilusti. Turun esikaupungissa ja Turun lähistöllä sijaitsevien vähintään 3 h + k rivitaloasuntojen kysyntä on edelleen hyvä, varsinkin maalämmöllä olevat. Ydinkeskustassa kauppa käy, kaupungin laidoilla nihkeämpää, mutta jos hyväkuntoinen, niin kiinnostaa.

Turku ja ympäristö, pahin hiljeneminen oli loka-marraskuussa. Ehkä aavistuksenomaista kehitystä taas parempaan suuntaan.

Markkinatilanne on heikentynyt. Turussa luonnollisesti hyvät ja uudehkot kohteet ovat kiinnostavia. Saneerattavat omakotitalot kaatuvat pankkien vastustukseen on myyntihinta sitten mitä hyvänsä.

Muu Varsinais-Suomi ja Salo

Salossa kysyntä on vähentynyt loppukesän jälkeen selvästi, ostajilla ei ole kiire.

Paimiossa ja Sauvossa kauppa kävi todella hyvin marraskuun puoliväliin saakka. Maaseudulla kauppa käy Lounais-Suomessa. Uudiskohteiden kysyntä jäissä.

Tampere

Tampereen seudulla ostajat erittäin varovaisia ja Tampereellakin kauppa on hiljentynyt loppuvuonna.

Normaalisti päätöksiä tehdään asunto-osaketta ostaessa yhden esittelyn jälkeen, nyt saatetaan käydä jopa 3 kertaa katsomassa ja vielä sen jälkeen jäädään miettimään lopullista päätöstä.

Tampereella kauppa käy jotenkin – ympäristökunnissa yskähtelee enemmän.

Tampere: loka-marraskuussa ostajat siirtyivät selvästi seuraamaan tilanteen kehitystä, eikä ostopäätöksiä tehty. Joulukuussa taas liikehdintä alkoi ja ostopäätöksiä tehtiin edellisiä kuukausi paremmin. Tällä hetkellä osto ja myynti on selvästi tarpeeseen ja sijoitusmielessä ostaminen on vähentynyt.

Hienoista kysynnän nousua Tampereella.

Oulu

Oulussa on kauppamäärät pienentyneet vuoden loppua kohti ja samalla myös myynnissä olevien kohteiden esittelypyynnöt ovat laskeneet reilusti. Ostamassa olevat asiakkaat eivät tee enää nopeita ostopäätöksiä ja ovat aiempaa halukkaampia tinkimään pyyntihinnoista.

Haukipudas ja Ii, eli kaupungin lähellä asuntokauppa käy erittäin hyvin. Hinnat ovat myös pysyneet ja kauppamäärät jopa kasvaneet. Hinnat ovat myös nousussa 2000-luvun kaukolämpö rivitaloissa. Näistä kova kysyntä. Myös muutama sähkölämmitteinen talo mennyt juuri kaupaksi.

Muu Pohjois-Suomi

Torniossa joulukuu on ollut jo hyvä. Syksy on ollut hiljainen.

Rovaniemellä edelleen 2000-luvun omakotitalojen kysyntä hyvällä tasolla, vaikka markkinatilanne on muutoin erittäin vaikea. Uudet kerrostaloasunnot haastavassa tilanteessa ylitarjonnan vuoksi. Uusien rivitaloasuntojen kysyntä kohtuullista, koska markkinoilla on erittäin vähän tarjontaa. 

Pohjoisen tunturialueilla (Syöte, Ruka, Salla, Ylläs, Levi) huhti-marraskuu ollut todella hiljaista ostajien suhteen. Myyntiin on tullut kohteita melko lailla viime vuosien tapaan. Myyntiajat ovat pidentyneet huomattavasti yli 200 t€ maksavilla loma-asunnoilla. Edullisemmat ovat liikkuneet hyvin. Vapaa-ajan tonttikauppa ollut viime vuoteen verrattavissa. Joulukuussa kaupankäynti on piristynyt Rukalla, mutta muilla tunturialueilla, jatkunut suhteellisen rauhallisena.

Kuusamossa kysyntää on selkeästi enemmän asuntokaupassa.

Ei olla enää ”koronavuosien” korkeissa kauppahinnoissa, käänne tapahtunut kesä-heinäkuussa. Myyjien odotukset ovat liian korkealla suhteutettuna vallitsevaan tilanteeseen. 

Etelä-Savo

Maaseutukunnissa kauppa erittäin hiljaista.

Mikkelissä kysyntä on vähentynyt huomattavasti. Hyvät kohteet menevät kaupaksi (uudet omakotitalot), mutta vanhemmat kohteet ja remonttikohteet eivät mene, vaikka hintaa on laskettu monta kertaa.

Kaakkois-Suomi

Kouvolan sydäntalvi tulee olemaan melko rauhallista asuntokaupassa, kauppaa tehdään, lähinnä edullisimmista kohteista ja niissä tapauksissa, joissa on ns. pakko toimia. Keväällä ja viimeistään kesällä tehdään kauppaa jo melko normaalisti. Palataan kevään ja kesän aikana lähemmäksi normaalia. 2023 Kouvolassa tehdään kauppaa samaan tahtiin kuin ennen koronaa.

Kotkassa kauppojen lukumäärä on vähentynyt ja ennuste on, että tammi-helmikuussa ollaan vielä rauhallisen kaupankäynnin tahdissa.

Hämeenlinna ja Kanta-Häme

Hämeenlinnan Lammi-Tuulos-Hauho sekä osittain (Padasjoki vain loma-asunnot), markkina hiljeni selkeästi marraskuun alusta alkaen ja tilanne jatkunut aina viime viikolle saakka. Joulunalusviikolla on alkanut kiinnostusta.

Hämeenlinnan keskustan pienille asunnoille ollut syksyn aikana lähes normaali kysyntä. Ydinkeskustan ulkopuolella ei kysyntää. Kevät ja kesä olivat kaikkein kiireisimmät ja puolet ostajista oli pääkaupunkiseudulta. Pysyvä päätös etätöiden pysyvyydestä yrityksissä sai monet lähtemään etsimään kotia pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Nyt ostajat ovat paikallisia.

Keski-Suomi

Jyväskylässä tarjontaa on etenkin kerrostaloyksiöissä, -kaksioissa sekä -kolmiossa paljon. Heikentyneet vuokramarkkinat ja koronnousut ovat vieneet asuntosijoittamisen kannattavuuden alhaisemmalle tasolle ja se näkyy myös myynnissä olevien pienten kohteiden suurena määränä. Omakotitaloja edelleen menee pidemmällä myyntiajalla kaupaksi, mutta uusia kiinnostavia kohteita ei tule tällä hetkellä myyntiin kuin vähäinen määrä. Järven läheisyydessä oleviin ja rannalla sijaitseviin kiinteistöihin on kysyntää myös talvisaikaan, mutta niiden hinnoissa haetaan vielä uutta alempaa tasoa.

Keuruulla markkina on hiljentynyt.

Etelä-Pohjanmaa

Maalla kaupankäynti on hieman piristynyt ja nyt myyjätkin ovat aktivoituneet myymään. Ne, keillä on tarve ostaa asunto, ovat olleet liikkeellä myös ostoaikeissa. Ilmeisesti kohonneisiin korkoihin aletaan jo tottua. Jopa sähkölämmitteisiä taloja tullaan katsomaan. Vapaa-ajan kiinteistöjäkin kysellään, vaikka ollaan talvisydämessä. Kaikkiaan markkinatilanne näyttää valoisammalta kuin koko syksynä tähän asti. Silti, hintataso tulee laskemaan entisestään.

Marraskuu ja joulukuu hiljaiset. Välipäiviltä alkanut arviopyynnöt. Uusia kohteita on tullut myyntiin.

Pohjanmaa

Ostajia on liikkeellä, mutta ostopäätökset venyvät Vaasassa.

Sähkön kallistuminen on suurempi syy epävarmuuteen kuin korkojen nousu. Samat alueet kaupungissa suosittuja kuin ennen, mutta havaittavissa toki, että kerrostalojen (Vaasassa kaikki kaukolämmössä) myynti on suhteessa lisääntynyt verrattuna rivi- ja omakotitalojen kauppaan.

Kokkolassa huomattavasti heikentynyt myynti marras-joulukuussa.

Keski-Pohjanmaalla pienten maaseutukuntien vanhojen omakotitalojen kysyntä on ollut vähäistä jo 9 kk ajan. 2021 kauppa kävi kohtuullisen hyvin suurteollisuushankkeiden odotusarvossa ja se tuplasi vuodelle 2022 myyntikohteiden lukumäärän mutta kaupankäynti ollut rauhallista, Myyntikohteista ainoastaan maa- ja metsätiloilla tilanne on normaali eikä lukumäärissä ole juurikaan eroa edellisvuoteen.

Myyntihinnat eivät Vaasan alueella niinkään tulleet alas, mutta myyntiajat pidentyneet huomattavasti, sillä ostajat ovat varovaisia. Tilanteen odotetaan muuttuvan keväällä, jolloin markkinat aukeavat uudelleen johtuen korkotason vakiintumisesta, sähköenergian tarpeen vähenemisestä ja hinnan vakiintumisesta sekä ostajien palaamisesta markkinoille.

Pohjois-Karjala

Vanhempia, hyväkuntoisia hissitalojen kaksioita ja kolmiota kysytään, uudehkojen taloyhtiöiden sijoitusasuntojen myyntiajat pitkiä.

Kiteen ja Kesälahden toiminta-alueella kauppamäärät ovat kaikkiaan pieniä. Alue on ollut hintatasoltaan esim. Joensuuhun verrattuna hyvin alhainen. Sähkölämmitteisten omakotitalojen ja rivitalojen kysyntä on pientä. Kaikesta huolimatta tänä vuonna kauppamäärät ovat olleet kohtuullisella tasolla.

Joulukuu oli hyvin kiireinen. Selvästi esittelypyyntöjä tulee vähemmän, mutta jotka esittelyissä käyvät ovat sitten oikeasti ostamassa.

Pohjois-Savo

Uudehkoista omakotitaloista on edelleen hyvä kysyntä Kuopio-Siilinjärvi akselilla, mutta kaikkien muiden asuntojen kohdalla on haasteita kaupanteossa.

Siilinjärvellä kauppaa on tehty lähes normaalilla tasolla vuosituhannen vaihteen kohteista, mutta niissäkin on hintapyynnön oltava juuri oikea. 60/70-lukujen kohteet eivät juurikaan kiinnosta ostajia, samoin on tilanne ns. remonttikohteiden osalta. Alueen kalliimpien (250–300 t€) kiinteistöjen kysyntä on vähentynyt viime kuukausina. Yleisesti ottaen markkinat ovat odottavalla kannalla näiden useiden muuttujien (energian hinta, korkotaso, inflaatio) seurauksena.

Lahti ja muu Päijät-Häme

Markkinatilanne on hiljainen Lahdessa Mukkula, Kyrölä ja Metsäkangas-alueilla. Lahden Nastolassa kysyntä on vähäistä.

Lahdessa kerrostaloasuntojen kysyntä ihan keskustassakin on hiljaista, eli kysyntää ei ole. Vanhojen remonttia kaipaavien omakotitalojen kysyntä on erittäin hiljaista.

Satakunta Porissa tilanne on odottava ja varovainen. Ei uskalleta myydä, eikä ostaa. Hintataso on laskenut.

Hintakehityksessä heijastuu kysynnän vähyys epävarmuuden jatkuessa vastikkeista.
Rivitaloissa parempaa kysyntää, mutta loivaa hintojen laskua odotettavissa.
Omakotitaloissa hinnoissa suuria eroja riippuen tekniikan ja talon iästä.
Loma-asuntojen kysyntä talvikaudella lähinnä Pohjois-Suomessa.
Suuri tarjonta estää vuokrahintojen nousun.
Erittäin hyvä kysyntä suhteessa tarjontaan ei tuo muutoksia vuokratasoihin.
Uudistuotannon kustannuspaineet näkyvät uudiskohteiden hinnoissa.
Kysyntä elpyy alueittain, mutta eroja on paljon.
Kysyntä hiljaisempaa talvesta johtuen. Jakson lopulla odotetaan elpymistä.
Kysyntää on uudemmista edelleen hyvin. Vanhemmista alhaisempi kysyntä.
Talvikausi näkyy kysynnässä.
Kysyntä elpyy erityisesti suuremmissa kaupungeissa.
Hyvä kysyntä, mutta tässäkin alueellisia eroja.
Uudiskohteiden alhainen kysyntä jatkuu.
2000-luvun omakotitalot edelleen kysyttyjä.
Alueellisia eroja, pohjoisemmassa parempi kysyntä talven keskellä.
Metsämaa kiinnostaa Keski- ja Pohjois-Suomessa.
Kysyntä elpyy, mutta on silti tarjontaa huonompaa.
Halukkuus myydä on hiukan laskenut.
Ostohalut ristiriitaisia. Myös nousua sekä laskua.
Korkokulujen vaikutus alhainen myyjien käytöksessä.
Rahoitusvastikkeen nousu ei merkittävää vaikutusta myyjiin ainakaan toistaiseksi. Tampere ja Hämeenlinna poikkeaa hiukan.
Myyjät jonkin verran passiivisia ja odottelevat markkinan paranemista.
Ostajat varovaisia tekemään tarjouksia, mutta käyvät katsomassa asuntoja.
Rahoituksen evääminen kaataa kauppoja erityisesti kiinteistöjen osalta.