04.04.2023

Julkaisut

Nato-jäsenyys on todellinen onnenpotku Itä-Suomen asuntomarkkinoille

Itä-Suomen asuntomarkkinat ovat jo vuosia olleet haastavassa tilanteessa työpaikkojen siirryttyä muualle ja muuttotappion ollessa varsin merkittävä hyvin monilla paikkakunnilla. Uusi historiallinen aikakausi voi muuttaa koko alueen talouden ja asuntomarkkinan.

Vaikka Suomeen ei tulisi erikseen varsinaisia Nato-tukikohtia, sen läsnäolo tulee selvästi vahvistamaan puolustusvoimien tehtäviä itärajan tuntumassa, sillä Suomella on nyt Naton pisin yli 1300 km raja Venäjän kanssa. Merkittävimmät kehittyvät alueet sijaitsevat todennäköisesti Kouvola-Lappeenranta-Joensuu-Kajaani -akselilla, unohtamatta liki 1000 km pohjoista rajavyöhykettä Joensuusta Utsjoelle ja Nuorgamiin saakka. Puolustusvoimat on jo varsin vahvasti edustettuna monissa itäisen Suomen sijainneissa ja esimerkiksi vuodesta 2008 lähtien Suomessa maavoimien esikunta on sijainnut Mikkelissä.

Naton tulo Suomeen tarkoittaa todennäköisesti merkittävää työpaikkojen lisääntymistä itäisessä Suomessa tarvittavan logistiikan ja infran vahvistamiseksi. Lisäksi luonnollisesti myös puolustushenkilöstön ja Natoon liittyvien tukitoimintojen aiheuttaman tarpeen lisätä asuntotarjontaa ja palveluita. Vastaavaa muutosta havaittiin vuoden 2004 jälkeen kun Baltian maat liittyivät Natoon.

”Nyt onkin monien alueella olevien kuntien aika päivittää suunnitelmat ja strategiat tähän uuteen historialliseen aikakauteen ja käänteeseen, joka voi muuttaa koko alueen talouden ja asuntomarkkinan”, kommentoi Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Lisätiedot
Jussi Mannerberg
Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n (SKVL) toimitusjohtaja
p. 050 339 6214
jussi.mannerberg@skvl.fi