25.04.2022

Myyjälle

Myynnin jälkeen – asunnon hallinnan luovutus

Asuntokaupat tehty ja edessä asunnon hallinnan luovutus? Asunnon hallintaoikeuden siirtymisestä tulisi sopia jo ostotarjouksessa, mutta viimeistään kauppakirjassa määritellään hallinnan luovutuksen ajankohta.

Mitä hallintaoikeus ja omistusoikeus tarkoittavat?


Hallintaoikeus ja omistusoikeus ovat yleensä samalla henkilöllä, mutta joskus nämä voivat olla eri tahoilla. Esimerkiksi vuokrasuhteessa omistusoikeus on asunnon omistajalla ja hallintaoikeus vuokralaisella. Hallintaoikeus saattaa myös testamentin nojalla olla yhdellä henkilöllä, ja omistusoikeus toisella. Asuntokaupoissa tulee sopia tarkasti hallinta- ja omistusoikeuden siirtymisestä.

Omistusoikeus siirtyy sen mukaan, mitä kauppakirjassa on sovittu. Omistusoikeus voidaan sopia siirtyväksi kaupanteossa, vaikka osa kauppahinnasta jäisi vielä maksamatta. Omistusoikeuden haltijalla on vapaus myydä ja vuokrata asuntoa eteenpäin. Jos hallintaoikeus on jollain muulla kuin omistajalla, saattaa omistaja tarvita luvan asunnon luovuttamiseen hallintaoikeuden haltijalta. Luvan tarve riippuu siitä, minkälainen hallintaoikeus on kyseessä (esim. vuokraoikeus vai lesken hallintaoikeus).

Hallintaoikeus antaa tyypillisesti oikeuden käyttää asuntoa ja asua siinä. Asuntokaupoissa hallintaoikeus siirtyy sen mukaan, mitä kauppakirjassa on sovittu. Yleensä hallintaoikeus sovitaan siirtyväksi vasta, kun koko kauppahinta on maksettu.


Asunnon hallinnan luovutus – vältä virheet!


Asunnon hallintaoikeuden siirtymisajankohdasta tulisi sopia jo ostotarjouksessa, mutta ainakin viimeistään kauppakirjassa. Jos hallintaoikeuden siirtymisestä ei ole sovittu, hallintaoikeus siirtyy viimeistään siinä vaiheessa, kun koko kauppahinta on maksettu ja omistusoikeutta osoittavat asiakirjat luovutetaan ostajalle. Kauppakirjassa on syytä aina sopia myös viivästyskorvauksista sen varalta, että hallinnan luovutus ei tapahdukaan sovitussa ajassa.


Pitääkö asunnossa tehdä loppusiivous?


Asuntokauppalainsäädännössä ei ole määritelty varsinaista loppusiivousvelvoitetta. Loppusiivouksesta tai asunnon kunnosta voidaan kuitenkin sopia kauppakirjassa, jos näin halutaan. Vaikkei asiasta olisi sovittu mitään erityistä, on asunnossa kuitenkin hyvä tehdä ainakin jonkinlainen siivous muuton jäljiltä, niin ostajankin on mukavampi muuttaa sisään.


Vuokratun asunnon ostaminen


Kun ostaa jo vuokratun asunnon, niin asunnon ostajasta tulee automaattisesti vuokranantaja omistusoikeuden siirtyessä. Jos asuntoon haluaa muuttaa itse, on vuokranantajan puolelta vuokrasopimuksen irtisanomisaika

  • 3 kuukautta, jos vuokrasuhde on välittömästi ennen irtisanomista kestänyt yhtäjaksoisesti alle vuoden
  • 6 kuukautta, jos vuokrasuhde on välittömästi ennen irtisanomista kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään yhden vuoden


Kiinteistönvälittäjä on asuntokauppalainsäädännön asiantuntija


Asunnon hallinnan luovutus, omistusoikeuden siirtyminen ja muut asuntokauppoihin liittyvät lainsäädännölliset kysymykset voivat olla haastavia selvittää itse. Kiinteistönvälittäjä on alansa lainsäädännön asiantuntija, jolta kannattaa kysyä neuvoa matalalla kynnyksellä! Miksi käyttää SKVL:n kiinteistönvälittäjää? Lue lisää artikkelistamme.

Löydä lähin paikallinen kiinteistönvälittäjäsi: https://skvl.fi/toimistot/