01.08.2017

Myyjälle

Miten asunnon vaihto kannattaa järjestää?

Uuden kodin hankinta on yksi elämän suurimmista päätöksistä. Kodin vaihtamiseen on lukuisia syitä: avioero, ikääntymisen mukanaan tuomat elämänmuutokset, lasten lentäminen pesästä tai perheenlisäyksen saaminen ovat esimerkkejä tilanteista, joissa kodinvaihto voi tulla ajankohtaiseksi. Asunnon vaihto voidaan järjestää usealla tavalla, joista sopivimmasta kannattaa aina jutella ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän kanssa.

Omistusasunnosta toiseen vaihtaessa ostajia jännittää usein eniten ajatus niin sanotusta kahden asunnon loukusta, jossa uusi asunto on jo hankittuna, mutta vanhan myynti takkuaa. Kahden asunnon kustannuksien yhtäaikainen maksaminen voi olla taloudellisesti haastava tilanne, ja siksi moni asunnonostaja haluaa varmistua vanhan asunnon myymisestä ennen uuden ostoa. Toisaalta, jos taloudellinen tilanne sallii ja vanhasta asunnosta on vain vähän velkaa jäljellä, voivat muutkin vaihtoehdot tulla kysymykseen.

Vanhan asunnon myynti ennen uuden ostamista

Vanhan asunnon myynti ennen uuden kodin ostamista on monen mielestä se riskittömin vaihtoehto. Se sopii erityisesti tilanteeseen, jossa uuden asunnon hankkimista varten on otettava pankista huomattavasti lisää asuntolainaa. Kun vanha asunto myydään ennen uuden ostamista, kodin myynnistä saatu raha on helppo sijoittaa uuden kodin hankintaan.

Toisaalta ei ole taattua, että sopiva uusi asunto löytyisi saman tien siitä, kun vanhan asunnon myyntisopimus on saatu allekirjoitettua. Toisinaan uuden kodin etsimiseen saattaa mennä hieman aikaa, jolloin vaihtoehtona voi olla esimerkiksi väliaikainen vuokralla asuminen. Useimmissa tapauksissa uusi asunto kuitenkin löytyy nopeasti, jolloin myyntiketju saadaan kulkemaan jouhevasti eikä ylimääräistä väliaikaista asuntojärjestelyä tarvita. Asuntoa myytäessä voidaan myös sopia pidemmästä vapautumisajasta, jolloin uuden kodin etsimiseenkin on enemmän aikaa käytettävissä.

Uuden asunnon ostaminen ennen vanhan myymistä

Joskus unelmakoti voi tulla vastaan jo ennen kuin vanhan asunnon myynnistä on vielä varmuutta. Tilaisuuteen tarttuminen kuitenkin kannattaa, jos henkilökohtainen talous sen suinkin sallii. Tässä vaihtoehdossa vaakakupissa painavat myös erityisesti vanhan asunnon ominaisuudet: jos vanha koti on halutulla paikalla ja myyntinäkymät ovat hyvät, voi vanha asunto mennä kaupaksi lyhyenkin ajan sisällä. Mahdollisesta väliaikaisrahoituksesta kannattaa aina keskustella pankin kanssa hyvissä ajoin. Yksi yleinen vaihtoehto on tehdä asunnosta niin sanottu ehdollinen ostotarjous, jolloin uusi asunto sitoudutaan ostamaan, mutta vain sillä ehdolla, että vanha asunto saadaan ensin myytyä.

Eräs tavallinen tilanne, jossa uusi asunto ostetaan ennen vanhan myymistä, on uudiskohteen ostaminen. Vasta rakenteilla olevan talon valmistuminen voi kestää helposti vuoden–pari, jolloin vanhan asunnon myymiseenkin on kosolti aikaa. Uuden asunnon ostamisessa ennen vanhan myymistä on ehdottomana etuna se, että uuteen asuntoon pääsee muuttamaan vanhasta suoraan, eikä väliaikaisratkaisuja ylimääräisine muuttoineen tarvitse miettiä.

Vanha asunto vuokralle?

Eräs mielenkiintoinen vaihtoehto on vanhan asunnon pitäminen sijoitusasuntona ja vuokraaminen eteenpäin. Tällöin vuokrasuhteesta saatua tuottoa voidaan käyttää asuntolainan maksamiseen. Tämä vaihtoehto voi olla hyvinkin kannattava, kunhan laskelmissa on otettu huomioon myös mahdolliset katkokset vuokratuotossa sekä esimerkiksi remonttien mukanaan tuomat ylimääräiset kulut. Ihanteellinen tilanne on, mikäli vanhaan asuntoon löytyy pitkäaikainen ja luotettava vuokralainen. Yleisesti ottaen sijoitusasunnosta saatava vuokratuotto sekä asunnon arvonnousu ovat hyviä keinoja kerryttää omaa henkilökohtaista omaisuutta pitkällä aikavälillä.

Harkitsetko asunnon vaihtoa? Ota yhteyttä lähialueesi SKVL-jäsenyritykseen ja pyydä välittäjä keskustelemaan tilanteestasi lisää!