11.07.2020

Myyjälle

Loma-asunnon ostaminen ja myyminen

Loma-asunnoista käydään nyt vilkkaasti kauppaa koko Suomessa. Loistavat kesäsäät ja koronan aiheuttamat matkustamisrajoitukset ovat tuoneet aivan uusia asiakkaita mökkimarkkinoille.

Huomioi nämä seikat valitessasi loma-asuntoa!

Arvioi omat tarpeesi

Loma-asuntoa valitessa tulee pohtia omia tarpeita. Jos mökillä aikoo viettää enemmän aikaa, voivat kattavammat varustelut tulla tarpeeseen. Joillekin mökkeily tarkoittaa luonnon helmassa elelyä ilman moderneja ylellisyyksiä, kuten juoksevaa vettä tai sähköä, mutta toisille taas nämä ovat ehto viihtyvyydelle.

Jos mökin käyttö on satunnaisempaa ja painottuu kesään, niin silloin ei välttämättä tarvitse viimeisen päälle varusteltua, tuliterää mökkiä, vaan pienempikin voi riittää. Tarjolla on mökkejä ja loma-asuntoja moneen lähtöön: haluat sitten mökin erämaasta keskeltä ei mitään, tai merenrannalta kallioiden kupeesta, niin asiantunteva kiinteistönvälittäjä löytää toiveidesi mukaisen kohteen.

Kuinka päättää sijainti?

Loma-asuntoja on kaupan ympäri Suomen. Kasvukeskusten ympärysalueilla sekä perinteisillä Järvi-Suomen alueilla kuten Keski-Suomessa ja Etelä- Savossa, Kaakkois-Suomessa ja Pirkanmaalla sekä Kanta-Hämeessä käydään vilkkaimmin mökkikauppaa. 

Sijaintia miettiessä tulee pohtia, kuinka usein aikoo vierailla mökillään ja mikä on sopiva pituus ajomatkalle. Jos mökillä haluaa vierailla usein, niin voi olla käytännöllisempää ostaa mökki lähempää omaa kotia.

Muista myös nämä!

Loma-asuntoa ostaessa on suositeltavaa selvittää seuraavat asiat:

  • Keneltä ostat ja mitä?
  • Mitkä ovat tontin rajat ja vastaavatko ne karttaa? Tämä kannattaa tarkistaa maastossa.
  • Kohdistuuko kiinteistöön rasitteita, jotka mahdollisesti alentavat sen arvoa?
  • Mitä kauppaan sisältyy kiinteistön ohessa, tuleeko mukana esimerkiksi irtaimistoa?
  • Miten mökille kuljetaan, sijaitseeko se esimerkiksi saaressa, johon täytyy kulkea veneellä? 
  • Onko tontille mahdollista saada rakennuslupa? Alueen kaava- ja rakennuslupatilanne kannattaa selvittää kunnalta.

Loma-asunnon myyminen

Ostajan ja myyjän roolit kiinteistökaupassa

Joskus voi tulla ajankohtaiseksi myydä loma-asunto, esimerkiksi kun tarpeet ovat muuttuneet ja haaveissa on suurempi lukaali. Loma-asunnon myyminen on kiinteistökauppaa samalla tavalla kuin omakotitalonkin. Kiinteistökaupassa myyjällä on tiedonantovelvollisuus, mutta toisaalta myös ostajalla on velvollisuus tarkastaa kohde, eikä hän voi vedota sellaiseen virheeseen, jonka on tiennyt tai joka olisi voitu havaita kiinteistön tarkastuksessa ennen kauppaa.

Myyjä, muista nämä!

Kiinteistöä myytäessä kannattaa ottaa huomioon seuraavat seikat:

  • Hinta-arvio on yksi tärkeimmistä elementeistä kiinteistökaupassa. Liian hintavan kiinteistön myyntiaika pitkittyy eikä kauppoja välttämättä tule.
  • Mökki kannattaa laittaa kaupaksi kuumimpana sesonkina, kevään tai kesän aikana.
  • Kiinteistökaupan verot, kuten esimerkiksi myyntivoittovero kannattaa ottaa huomioon.
  • Kuntotarkastus (tai muu kuntoa koskeva selvitys) ja kiinteistökaupan asiakirjat. 

Kiinteistönvälittäjän vastuualueelle kuuluvat mm. hinta-arvio, sekä kohdetta koskevien asiakirjojen hankkiminen.

Kiinteistönvälittäjä tekee kiinteistökaupoista turvallisemmat molemmille osapuolille

Kiinteistökauppoihin on suositeltavaa ottaa ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä avuksi, joka ohjaa läpi kaupan, huolehtii tarvittavien tietojen ja asiakirjojen hankkimisesta ja toimittamisesta sekä auttaa muissa kiinteistökaupan kiemuroissa. Molemmat osapuolet voivat näin suunnata kiinteistökaupoille turvallisin mielin.


Etsi lähin kiinteistönvälittäjäsi: https://skvl.fi/toimisto/