19.02.2021

Myyjälle

Mitä asunnon myyntiprosessi pitää sisällään?

Asunnon myyntiprosessi on merkittävä askel elämässä, sillä asunto on monen suomalaisen suurin sijoitus. Kiinteistönvälittäjä hoitaa asuntokaupat asiantuntemuksella maaliin, jotta toimeksiantajan ei tarvitsisi käyttää aikaansa myyntiprosessiin perehtymiseen. 

Asunnon myyntiprosessi – vaiheet

Hinta-arvio ei sido asiakasta

Jos harkitset asuntosi myymistä, ota yhteys kiinteistönvälittäjään. Kiinteistönvälittäjä laatii hinta-arvion sekä käy läpi myyntiprosessiin liittyviä vaiheita asiakkaan kanssa arviokäynnillä. 

Toimeksiantosopimus

Kun olet löytänyt oikean kiinteistönvälittäjän ja hän on tehnyt arviokäynnin, on aika tehdä toimeksiantosopimus. Toimeksiantosopimus sisältää muun muassa tiedon sopimuksen voimassaoloajasta, välitysliikkeen palkkiosta, oikeudesta käsirahan vastaanottamiseen, sekä välitettävän asunnon ja myyjän tiedoista.

Markkinointi ja myyntikuvat

Kiinteistönvälittäjä vastaa asunnon markkinoinnista, johon saattaa sisältyä esimerkiksi myynti-ilmoituksen laatiminen sosiaaliseen mediaan, asuntoportaaleihin sekä lehtiin, riippuen toimeksiantosopimuksesta. Myynti-ilmoitusta varten otetaan myyntikuvat, joita varten asuntoa pyritään usein stailaamaan houkuttelevammaksi ostajille. Kiinteistönvälittäjä hyväksyttää ilmoituksen myyjällä ennen julkaisemista.

Asuntoesittelyt

Kiinteistönvälittäjä vastaa asuntoesittelyjen järjestämisestä. Tiesitkö, että tutkimusten mukaan suomalaiset tulevat mieluummin kiinteistönvälittäjän pitämälle asuntonäytölle?

Kun tärppää – kirjallinen ostotarjous

Kiinteistönvälittäjä vastaanottaa sitovan ostotarjouksen. Tämän jälkeen välittäjä kirjaa ylös ostotarjouksen ehdot sekä varmistaa, että molemmat osapuolet ymmärtävät tarjouksen ehdot ja mihin ovat sitoutumassa. Tämän jälkeen toimeksiantaja päättää tarjouksen hyväksymisestä, hylkäämisestä tai vastatarjouksen tekemisestä. 

Kaupantekotilaisuus

Kiinteistönvälittäjä valmistelee tilaisuutta sopimalla kaupanteon ajankohdan ja paikan osapuolten kanssa, sopimalla maksutavan ja vapautumisen, laatimalla kauppakirjaluonnoksen sekä mahdolliset muut asiakirjat. Kiinteistökauppaan välittäjä kutsuu myös kaupanvahvistajan.

Kaupantekotilaisuudessa käydään vielä kauppakirja liitteineen läpi ja allekirjoitetaan asiakirjat, joiden laillisuuden kiinteistönvälittäjä varmistaa. 

Kauppojen jälkeen

Asuinhuoneiston kaupan jälkeen kiinteistönvälittäjä tekee varainsiirtoveroilmoituksen sekä kiinteistökaupan tapauksessa välittäjä antaa ostajalle ohjeet lainhuudon hakemiseksi. Asunto-osakekaupassa kiinteistönvälittäjä lähettää tarvittavat asiakirjat isännöitsijälle ostajan merkitsemiseksi osakeluetteloon, jos näin on sovittu. Jos maksu suoritetaan erissä, niin kiinteistönvälittäjä huolehtii loppukauppahinnan maksutilaisuuden järjestämisestä. Kiinteistönvälittäjän tehtävät kaupan jälkeen ovat osin tilanne- ja sopimuskohtaisia. 

Miksi valita SKVL:n jäsenvälittäjä?

Eniten kiinteistönvälittäjiä ympäri Suomen

SKVL:n jäsenvälittäjät myyvät yli 40% asunnoista ja kiinteistöistä Suomessa, mikä tarkoittaa noin 30 000 asuntoa ja kiinteistöä vuodessa. SKVL on Suomen suurin ja vanhin välittäjien verkosto. SKVL täyttää 75 vuotta vuonna 2021.

SKVL:n jäsenyrityksillä on laatuvaatimukset

SKVL kouluttaa jäseniään säännöllisesti sekä valvoo, että jäsenvälittäjät toimivat moitteettomasti lainsäädäntöä, hyvän välitystavan periaatteita sekä SKVL:n arvoja kunnioittaen. SKVL:n jäsenyritysten asiakastyytyväisyys on huimat 97%.

Aina paikallinen – siellä missä sinä olet

SKVL:n laaja verkosto, joka koostuu noin 470 toimistosta, kattaa lähes koko Suomen. Paikallinen kiinteistönvälittäjä tuntee alueen ja sen erityispiirteet sekä toteutuneet myyntihinnat.

Etsi lähin kiinteistönvälittäjäsi: https://skvl.fi/toimisto/