16.01.2019

Myyjälle

Asunnon myyminen: myyntiprosessin käynnistys

Haaveiletko uudesta kodista, mutta nykyinen kotisi pitäisi saada myytyä? Asunnon myyminen on aina iso askel elämässä ja prosessin käynnistäminen voi tuntua ylitsepääsemättömältä.

Ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän avulla saat myyntiprosessin käyntiin ja välittäjä luotsaa sinut läpi asuntokauppojen!

Ensimmäinen askel – ota yhteys kiinteistönvälittäjään!

Kun päätös kodin myymisestä on tehty on ensimmäisenä hyvä ottaa yhteys kiinteistönvälittäjään. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä on koulutettu, kokenut, tuntee alueesi ja osaa vastata kysymyksiisi.

Ensimmäisiä kiinteistönvälittäjän tehtäviä on tehdä hinta-arvio kodistasi. Joskus kiinteistönvälittäjät antavat alustavan arvion asuntosi sijainnin, koon ja rakennusvuoden perusteella, mutta varsinainen hinta-arvio tehdään arviokäynnillä. Arviokäynnillä välittäjä pystyy ottamaan huomioon muun muassa asuntosi erityispiirteet. Hinta-arvio ei sido sinua vielä mihinkään!

Asunnon myyminen – toimeksiantosopimus

Kun olet valinnut sopivan kiinteistönvälittäjän kotisi myynnille, tehdään välittäjän kanssa kirjallinen toimeksiantosopimus. Myös sähköinen toimeksiantosopimus on pätevä, kunhan kumpikaan osapuoli ei voi muokata sitä jälkikäteen omatoimisesti, ilman toisen hyväksyntää ja kummallakin osapuolella on mahdollisuus tallentaa tai tulostaa sopimus.

Toimeksiantosopimukseen kirjataan välitysprosessin perustiedot, kuten sopimuksen voimassaoloaika, välitysliikkeen palkkio, oikeus käsirahan vastaanottamiseen, välitettävät asunnon tiedot sekä myyjän tiedot.

Toimeksiantosopimukseen voidaa kirjata myös kattavasti yksityiskohtia välitysprosessista. Esimerkiksi, miten asuntoa markkinoidaan, miten välittäjä hoitaa asuntonäytöt ja miten välittäjä tiedottaa myyntiprosessin etenemisestä.

Kun olet tehnyt toimeksiantosopimuksen ammattimaisen kiinteistönvälittäjän kanssa, hän hoitaa myynnissä tarvittavien asiakirjojen hankinnan puolestasi ja pitää huolen, että asuntokaupat tehdään lakien ja säädösten mukaisesti.

Asunnon myynti – markkinointi käyntiin!

Kun välittäjä on löytynyt ja toimeksiantosopimus on laadittu ja allekirjoitettu, voidaan käynnistää asunnon markkinointi. Markkinointia varten kiinteistönvälittäjä laatii myynti-ilmoituksen ja tarvitsee edustavat kuvat kodistasi. Myynti-ilmoituksen tekstin ammattilainen hyväksyttää sinulla.

Asuntoa on syytä vähintää siistiä kuvausta varten, tarvittaessa voi asunnon stailata ja joskus tarvitaan remonttiakin. Stailaukseen löytyy paljon vinkkejä netistä ja siihen voi myös käyttää ammattilaista. Joillain kiinteistönvälitysyrityksillä työskentelee omia sisustussuunnittelijoita, jotka auttavat tarvittaessa kodin stailauksessa kuvauksia ja asuntonäyttöjä varten.

Asunnon valokuvauksessa on myös syytä käyttää ammattilaista. Kuvat ovat nykyää ensisijaisen tärkeässä roolissa asunnon myynnissä, joten niiden on oltava tarkkoja ja hyvin valaistuja. Ammattilainen löytää myös edullisimmat kuvakulmat. Kiinteistönvälitysfirmoilla voi olla myös omat valokuvaajansa.

Kun markkinointiin tarvittava materiaali on valmiina, alkaa varsinainen asunnon myynti asuntonäyttöineen!