27.02.2020

Myyjälle

Asunnon myyminen – myyntikulut

Asunnon myyminen tuo tullessaan monia kuluja, joihin on hyvä varautua etukäteen, jotta ei tule ikäviä yllätyksiä. Kuluista suurin osa koostuu erilaisista asiakirjoista ja veroista sekä palkkioista.

Ennen asuntokauppoja: 

Isännöitsijäntodistus ja muut asuntoon liittyvät asiakirjat

Isännöitsijäntodistus tulee toimittaa asunnon ostajalle. Isännöitsijäntodistus on asiakirja, joka sisältää kaikki keskeiset tiedot taloyhtiöstä sekä huoneistosta. Todistuksessa on kohteen yksilöintitiedot, kuten taloyhtiön nimi, yhteisö- ja yritystunnus, kohteen osoite sekä huoneistojen lukumäärä ja numerot. Isännöitsijäntodistuksen liitteitä voi olla esimerkiksi huoneiston pohjapiirros, taloyhtiön kuntotodistus, kunnossapitotarvesuunnitelma, yhtiöjärjestys sekä viimeisin tilinpäätös, toimintakertomus ja talousarvio. Isännöitsijäntodistuksen mukana tulevan asiakirjapaketin kattavuus riippuu tilauksen laajuudesta. Lue lisää isännöitsijäntodistuksesta.

Muita tarvittavia asiakirjoja ovat esimerkiksi kuntotarkastusraportti (mikäli asunnossa on tehty kuntotarkastus) ja energiatodistus.

Asunnon stailaus ja myyntikuvat

Myyntikuvat ovat yksi tärkeimmistä osista asunnon myynnissä. Koska esteettisyys vetoaa ostajiin, luottaa yhä useampi toimeksiantaja ammattilaisen tarjoamiin stailauspalveluihin. Hinnat vaihtelevat mm. paketin kattavuuden ja asunnon koon mukaan. Lue lisää asunnon stailauksesta.

Asunnon myynti-ilmoitus

Myynti-ilmoitus on avainasemassa asunnon markkinoinnissa. Suosituimpiin palveluihin myynti-ilmoituksen tekeminen on usein maksullista. Myynti-ilmoituksen julkaiseminen muissa kanavissa, kuten esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kohdennetulla markkinoinnilla, voi olla hyödyllistä näkyvyyden kannalta. 

Asuntokauppojen aikana ja jälkeen:

Asiakirjakustannukset

Jos asunnon myyntiin on palkattu kiinteistönvälittäjä, sisältyvät asiakirjakustannukset osin välityspalkkioon.

Välittäjän kanssa on mahdollista myös sopia siitä, että asiakirjakulut veloitetaan välityspalkkion lisäksi. Kauppakirjan laatiminen sisältyy
kuitenkin pääsääntöisesti välityspalkkioon.

Kaupanvahvistaja

Kaupanvahvistaja vahvistaa kiinteistön luovutuksen osapuolten läsnäollessa. Kaupanvahvistaja laatii kiinteistönluovutusilmoituksen.

Välityspalkkio

Välityspalkkio maksetaan kiinteistönvälittäjälle. Välityspalkkion suuruus riippuu asiakkaan valitsemasta palvelukokonaisuudesta ja siihen sisältyy usein esimerkiksi asiakirjakulut, asunnon stailaus ja valokuvaus sekä markkinointi. Tämä riippuu kuitenkin aina toimeksiantosopimuksen ehdoista.

Luovutus- eli myyntivoittovero

Luovutus- eli myyntivoittovero maksetaan asunnon myyntivoitoista jos et ole omistanut asuntoa vähintään kahta vuotta etkä sinä tai perheenjäsenesi ole asunut asunnossa omistusaikanasi yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan. Mikäli verovapauden edellytykset eivät täyty, verotetaan myyntivoitto pääomatulona.