14.05.2020

Uutiset

Miten sopeutua nykyiseen arkeen?

Koronaviruksen vaikutus näkyy edelleen arjessamme rajoitusten vähittäisestä purkamisesta huolimatta. Yli miljoona suomalaista on siirtynyt etätyöskentelyyn koronavirusepidemian johdosta sekä irtisanomisten ja lomautusten määrä on lisääntynyt. Lisäksi viime kuukausina seinille hyppivät lapset, sosiaalisten kontaktien puute, epävarmuus tulevasta sekä kotiin eristäytyminen on voinut aiheuttaa ahdistusta. 

Tunne hallinnan menettämisestä voi luoda pelkoa

Koronavirus on saanut ihmiskunnan alakynteen. Toistaiseksi koronavirukseen ei ole parantavaa keinoa sekä uusia tartuntoja nousee uutisotsikoihin joka päivä. Ennen kuin rokote saadaan kehitettyä ja markkinoille, tulee koronavirus näkymään arjessamme, tavalla tai toisella. Positiivista kuitenkin on, että tartuntojen määrä on lähtenyt laskuun sekä rajoituksia aletaan purkamaan useissa maissa.

Varmuuden tavoittelu liiallisilla varotoimilla ei ole välttämättä hedelmällistä, sillä se on mahdoton päämäärä. Hallinnan tavoittelu voi aiheuttaa stressiä ja viedä energiaa. Murehtimisen sijaan voi olla hyödyllisempää opetella hyväksymään tulevaisuuden epävarmuus. Neuvoja sekä harjoituksia löytyy esimerkiksi Mielenterveystalon nettisivuilta

Miten selvitä yksinäisyydestä?

Yksinäisyyden tunne voi vallata mielen, kun ystäviä, sukulaisia tai työkavereita on tullut nähtyä huomattavasti harvemmin kuin ennen. Ihmiskontaktien kaipuuta voi onneksi lievittää nykyaikana esimerkiksi puheluilla tai viesteillä. Kenties laatuaikaa voisikin viettää etäyhteyksin vaikkapa videopuhelun avulla?

Suositus etätyöskentelystä jatkuu kesään asti, mikä voi tuntua raskaalta.  Etätöihin voi olla hankala keskittyä, jos kotona on hälinä, eikä rauhaisaa työskentelypaikkaa löydy. Lue viisi vinkkiämme kuinka keskittyä paremmin etätyöskentelyyn:

1. Pyhitä itsellesi oma työskentelypiste

2. Pidä kiinni arjen rutiineista

3. Pidä taukoja ja muista levätä

4. Aikatauluta ja tee itsellesi tehtävälista

5. Erota työ ja vapaa aika – älä ole linjoilla 24/7!

Hanki oma työhuone! Ota yhteys paikalliseen välittäjääsi www.skvl.fi

Sulje uutisotsikot!

Jos uutisotsikot ja informaatiotulva koronasta lisäävät ahdistusta, voi olla hyödyllistä vähentää koronauutisten lukemista. Joskus asioiden vatvominen vain lisää tuskaa.

Hankaluuksia raha-asioissa?

Työttömyyden ja lomautusten lisäännyttyä raha voi muodostua huolenaiheeksi. Rahan ollessa tiukilla, kannattaa priorisoida menot ja vähentää sieltä, mistä pystyy. Pikavippeihin ei kannata kääntyä, sillä uhkana on velkakierre. Nykyiset olosuhteet lisäävät joustovaraa, joten kannattaa yrittää sopia maksusta laskun lähettäjän kanssa. Apua ongelmiisi voit löytää Taloussäätiön nettisivuilta, jossa tarjotaan ilmaista neuvontaa raha-asioissa.

Pura kuormitusta – turvallisin keinoin!

Neljän seinän sisälle eristäytyminen voi tuottaa turhautumista ja vähentää voimavaroja arjen haasteista selviämiseen. Jos tuntuu siltä, että seinät kaatuvat päälle, on myös etäyhteyksin saatavilla ammattiapua.

Hyvä keino purkaa stressiä on ulkoilu. Keväinen auringonpaiste houkutteleekin monia ulkoilemaan, minkä johdosta kannattaa suosia väljempiä paikkoja. 

Urheilu yleensäkin on suositeltavaa, mutta voi tuntua hankalalta, jos on tottunut esimerkiksi ryhmäliikuntaan tai kuntosalilla käymiseen. Kokoontumisrajoituksen lieventyessä 50 henkilöön, ovat monet kuntosalit onneksi avautumassa pian. Internetin välityksellä ohjattavat treenit ovat lisänneet suosiotaan ja tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja, myös ilmaiseksi.

Uusi koti kesäksi?

Nyt riittää aikaa myös oman kodin kunnostamiseen tai uuden etsimiseen! SKVL:n kiinteistönvälitysyritykset auttavat laittamaan oman kodin myyntiin tai etsimään uuden.