08.04.2020

Uutiset

Miten ehkäistä koronavirustartuntaa?

Koronavirustartunnan (COVID-19) ehkäisemisessä korostetaan käsihygieniaa, aivastus- ja yskimistekniikkaa sekä kasvojen koskettelun välttämistä. Koronavirustartuntojen lisääntyessä kiihtyvään tahtiin, on hyvä varustautua henkisesti siihen, että ohjeiden noudattamisesta huolimatta myös itse voi sairastua. Jos kodissasi on koronaviruksen aiheuttamaa tautia sairastava tai sairastat itse, on hyvä kiinnittää erityistä huomiota kodin pintojen siivoukseen.

Koronavirus säilyy pinnoilla jopa useita päiviä

Koronavirus tarttuu yleisimmin pisaratartuntana yskösten tai aivastusten kautta. Koronavirustartunta on mahdollista saada myös pinnoilta, minkä takia on tärkeää pestä kädet etenkin ennen ruokailua.

Koronaviruksen rakenne tekee siitä sitkeän selviytyjän, sillä se voi säilyä pinnoilla suotuisissa olosuhteissa jopa useita päiviä. Koronaviruksen voi tappaa pinnoilta kolmella keinolla: saippualla, vahvalla alkoholilla tai korkealla lämpötilalla. 

Kodin pintojen puhdistukseen suositellaan heikosti emäksisiä yleispuhdistusaineita, sekä saniteettitiloissa ja sairastavan oleskelutiloissa puhdistusta voi tehostaa desinfiointiaineilla. Mahdollisuuksien mukaan siivouksessa suositellaan käytettävän kertakäyttöisiä kumihanskoja ja siivousliinoja.

Vaatteet, lakanat ja muut tekstiilit tulisi ensisijaisesti pestä 60-90 asteessa. Pintoja puhdistettaessa tulee kiinnittää huomiota käsihygieniaan, jotta virus ei leviäisi muille pinnoille tai aiheuta tartuntaa. Siivouksessa on tärkeää edetä puhtaimmista pinnoista likaisempiin, jotta lika ei vain leviäisi. 

Noudata oikeaoppista aivastus- ja yskimistekniikka ja vältä kasvojen koskettelua!

Ihmiset koskevat tunnin aikana keskimäärin 20 kertaa kasvojaan. Kasvojen koskettelu voi olla alitajuntaista, mutta siihen tulisi kiinnittää erityistä huomiota näin koronavirusepidemian aikana. Julkisilla paikoilla liikkuminen ei ole näissä oloissa suositeltavaa, mutta jos kuitenkin kodista poistumiseen on pakottava tarve, tulee kiinnittää erityistä huomiota myös oikeaoppiseen aivastus- ja yskimistekniikkaan

Aivastaminen ja yskiminen tulisi tapahtua joko kyynärtaipeeseen tai kertakäyttöiseen paperiin, joka heitetään välittömästi roskiin. Hengityssuojaimen hyöty tartunnan saamisen ehkäisemisessä on tutkimusten mukaan minimaalinen ja siitä voi olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä, jos hengityssuojainta ei käytetä oikein. Hengityssuojaimen käyttöä suositellaan lähinnä tartunnan saaneille ja heidän lähipiirilleen sekä terveydenhuollon henkilöstölle.

Jos kärsit koronavirusoireista, ei kodista tulisi poistua ollenkaan, vaan pyytää apua läheisiltä. Koronaviruksen oireita ovat kurkkukipu, päänsärky, kuume, yskä, lihaskivut ja hengenahdistus. 

Käsienpesu on vähintään yhtä tehokas tappamaan koronaviruksen kuin käsidesi

Tutkimusten mukaan käsien peseminen saippualla on tehokkaampaa kuin käsien desinfioiminen, sillä saippuan rasva-aineet rikkovat viruksen kuoren. Myös käsidesi voi tuhota viruksen, mutta sen tehoa heikentää ihmisten malttamattomuus odottaa käsien täydellistä kuivumista ennen muiden pintojen koskemista. Hyvin likaisiin käsiin ei riitä pelkkä käsidesi vaan silloin kädet tulee pestä saippualla.

Käsidesiä käytettäessä tulee pitää mielessä, että koronaviruksen tappamiseksi vahvuuden täytyy olla vähintään 60%. Koronaviruspandemian aiheuttaman hurjan käsidesin kysynnän takia kaupat ja tukut myyvät usein ei-oota, mikä luo markkinaraon huijareille. Kannattaa siis harjoittaa varovaisuutta ostaessaan käsidesiä netistä ja ennen kaikkea panostaa enemmän käsienpesuun.

Lue ajankohtaisia tiedotteitamme: https://skvl.fi/koronavirus/