Mitä ensiasunnon ostajan tulee tietää? | Artikkeli

20.04.2017

Omistusasunnon hankkiminen on suuri taloudellinen päätös, joka vaatii harkintaa ja suunnittelua etukäteen, mutta palkitsee oman kodin rauhalla ja itsenäisyydellä. Lue tästä välittäjän vinkit ensiasunnon ostajalle.

Ensiasunnon ostaminen

Miksi omistusasuminen kannattaa?

Omistusasumisessa on vuokra-asumiseen verrattuna kiistattomia etuja. Vuokran sijaan omistusasunnossa asuva maksaa asunnostaan kuukausittain lainanlyhennystä, joka – toisin kuin vuokranmaksu – kartuttaa jatkuvasti asujan omaa varallisuutta. Omistusasuntoa kannattaakin ajatella ennen kaikkea sijoituksena omaan talouteen. Tietysti omistusasunnon etuna vuokra-asuntoon nähden on myös asumisen vapaus: omasta kodista saa remontoida unelmiensa kodin, kun taas vuokralla asuvan remontointi- ja sisustusmahdollisuudet ovat useimmiten varsin rajalliset.

Ensiasunnon ostaja saa omistusasunnon hankinnasta myös taloudellisia etuja, joista kenties tärkeimpänä on vapautus varainsiirtoveron maksamisesta. Mikäli ensiasunnon ostajan kriteerit täyttyvät, ostajan ei tarvitse maksaa kohteesta varainsiirtoveroa, vaan pelkkä ilmoituksen tekeminen riittää. Jos kyseessä on asunto-osakekauppa, välittäjä hoitaa ilmoituksen tekemisen kaupanteon yhteydessä, joten ostajan ei tarvitse itse huolehtia varainsiirtoveroilmoituksen tekemisestä.

Sinut lasketaan ensiasunnon ostajaksi, jos:

  • Olet kaupantekohetkellä 18–39-vuotias
  • Omistat asunnosta vähintään 50 %
  • Et ole aiemmin omistanut asunnosta tai asuinrakennuksesta yli 50 %
  • Asunto tulee asuinkäyttöön ja siihen muutetaan kuuden kuukauden kuluessa kaupanteosta

(Lähde: Verohallinto)

Hyvin suunniteltu on puoliksi hankittu

Ennen asuntokaupoille lähtemistä on hyvä miettiä alustavat suuntaviivat sille, millaista ja minkä hintaista asuntoa on tarkoitus lähteä hakemaan. Omat tulot ja menot kannattaa käydä läpi ja pohtia, minkä verran rahaa asumiseen pystyy kuukausittain käyttämään. Usein sanotaan, että asumismenoihin olisi hyvä mennä kuukaudessa enintään 30–40 % perheen nettotuloista. Vaikka tulevaisuutta ei voi täysin ennustaa, kannattaa mahdollisten elämänmuutosten tuomat muutokset omaan talouteen kuitenkin ottaa laskuissa huomioon.

Varallisuuden lisäksi on hyvä kartoittaa myös muut asumiseen liittyvät toiveet. Onko haaveissasi löytää asunto tietyltä asuinalueelta tai onko sinulla muita kriteereitä, jotka rajoittavat sopivan asunnon etsintää? Haluatko hankkia hieman edullisemman, korjausta kaipaavan asunnon ja remontoida sen mieleiseksesi, vai etsitkö kenties uudiskohdetta? On hyvä muistaa, ettei ensimmäisen oman kodin välttämättä tarvitse merkitä loppuelämän asuntoa – siksi kannattaa tarttua tilaisuuteen heti, kun kivalta tuntuva koti osuu kohdalle.

Lainalupaus voi nopeuttaa kaupantekoa

Laina-asioiden suhteen kannattaa olla yhteydessä muutamaan eri pankkiin jo hyvissä ajoin ja neuvotella, millaisin ehdoin pankki on valmis myöntämään asuntolainaa. Alustavan lainalupauksen hankkimista pankista suositellaan, sillä sen turvin on helppoa tehdä ostotarjous nopeasti silloin, kun sopiva asunto löytyy.

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n jäsenyritykset ovat pankkivapaita, mikä tarkoittaa sitä, että välittäjiemme toiminta ei ole sidottu mihinkään tiettyyn pankkiin. SKVL:n jäsenyrityksen asiakkaana saat siis itse vapauden päättää, minkä pankin palveluita tahdot käyttää.

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry on kiinteistönvälitysalan yrittäjien palvelu- ja edunvalvontajärjestö. Verkostomme kattaa yli 400 paikallista kiinteistönvälitystoimistoa ympäri Suomen.

Takaisin